Venäjällä epäilty Rosatomin laitos kiistää säteilypäästön: ”Rutenium ei ole peräisin Majakista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä epäilty Rosatomin laitos kiistää säteilypäästön: ”Rutenium ei ole peräisin Majakista”

Rosatom-konserniin kuuluva Majakin käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitos ilmoittaa, että Tsheljabinskin alueella havaittu rutenium ei voi olla peräisin heidän laitoksestaan.

Rosatomin alainen Majak-laitos kiistää tuoreessa tiedotteessaan, että sillä olisi mitään tekemistä Tsheljabinskin alueen ”erittäin korkeiden” rutenium-pitoisuuksien kanssa.

21.11.2017 11:40

Majakin mukaan heidän laitoksellaan ei ole mitään tekemistä rutenium-päästön kanssa, vaikka Rosgidromet-viraston vastikään ilmoittamat ”erittäin korkeat” rutenium-pitoisuudet havaittiin syys-lokakuussa Tsheljabinskin alueella juuri Majakin laitoksen läheisyydessä olevilla mittauspisteillä.

– Vuonna 2017 ei ole tuotettu (säteily)lähteitä rutenium-106:stä, ilmakehään vapautuneet päästöt ovat olleet tavanomaisten säädettyjen rajojen puitteissa. Taustasäteily on normaalilla tasolla, uutistoimisto Ria Novosti siteeraa Majakin antamaa tiedotetta.

– Lisäksi ilmoitamme, että meidän laitoksessamme ei ole enää moneen vuoteen erotettu rutenium-106:ta käytetystä ydinpolttoaineesta eikä ole valmistettu sen pohjalta säteilylähteitä. Rosgidrometin ilmoittama rutenium-106-saastuminen ei liity Majakin toimintaan, laitos korostaa tiedotteessaan.

Säteilyturvakeskuksen mukaan ruteniumia voidaan erottaa käytetystä ydinpolttoaineesta esimerkiksi lääketieteellisiin tarkoituksiin. Sitä voidaan käyttää muun muassa silmä- ja ihosyöpien hoidossa.

Venäläinen Kommersant-lehti kirjoitti jo lokakuun 16. päivänä, että eräässä Majakin alaisessa laitoksessa olisi tapahtunut mahdollisesti onnettomuus. Paikalliset venäläiset kansalaisaktivistit olivat arvioineet tuolloin, että onnettomuus olisi tapahtunut 24.–25. syyskuuta siinä yhteydessä, kun laitoksella olisi testattu käytetyn ydinpolttoaineen säilytykseen tarkoitettuja uusia säiliöitä.

Vuoteen 1996 asti Loviisan ydinvoimalaitoksen käytetty ydinpolttoaine palautettiin Venäjälle, jossa se päätyi nimenomaan Majakin laitokseen.

Eri puolilla Eurooppaa ja Suomessakin havaitun ruteniumin yhdeksi mahdolliseksi alkulähteeksi on arveltu myös Kazakstania. Kommersantin mukaan Kazakstanin hätätilaviranomaiset ovat ilmoittaneet, ettei heillä ole tapahtunut minkäänlaista ydinmateriaaliin liittyvää onnettomuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?