”Erittäin korkea saastepitoisuus” havaittiin Rosgidormetin mukaan syyskuun lopulla ja lokakuun alussa Argajashin mittausasemalla, joka sijaitsee Tsheljabinskin lähellä. Rutenium-pitoisuudet ylittivät Argajashissa edellisen kuukauden mittaustulokset 986-kertaisesti.
Vastaavasti toisella Tsheljabinskin lähistön mittauspaikalla Novogornyissä ruteniumia havaittiin 440-kertaisesti aiempaan kuukauteen verrattuna, mikä täyttää myös erittäin korkean pitoisuuden määritelmän.
Tsheljabinskin lähistöllä toimii muun muassa käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitos Majak. Moskovski Komsomolets -lehden Tsheljabinskin-painoksessa kysytäänkin nyt, onko Majakissa tapahtunut onnettomuus. Majakin ydinlaitos sijaitsee Ozjorskin suljetussa kaupungissa, joka tunnettiin aiemmin peitenimillä Tsheljabinsk-40 tai Tsheljabinski-65.
Rosgidrometin tiedotteesta ei käy selville ruteniumpäästön tarkkaa aikaa, mutta tiedotteessa viitataan syyskuun loppuun ja lokakuun alkuun. Tiedotteen mukaan aikavälillä 25.9.–1.10. kohonnutta radioaktiivisuutta havaittiin kaikilla eteläisen Uralin alueella sijaitsevilla mittauspisteillä.
Tiedotteessa todetaan myös, että radioaktiivista saastetta on voinut levitä muualle Eurooppaan nimenomaan syyskuun lopun ja lokakuun alun välisenä aikana.
Kohonneita rutenium-106-pitoisuuksia on havaittu syksyn aikana myös Suomessa ja muualla Euroopassa, mutta päästön alkulähde on tähän mennessä ollut epäselvä. Venäjän ydinlaitoksista vastaava Rosatom ei ole myöntänyt kohonneita säteilyarvoja eikä minkäänlaisen onnettomuuden tapahtumista. Suomessa havaitut ruteniumpitoisuudet olivat vähäisiä.
Esimerkiksi ranskalainen IRSN-instituutti on aiemmin ilmoittanut, että eteläisellä Uralilla on mahdollisesti tapahtunut syyskuun lopulla jonkinlainen onnettomuus ydinmateriaalin käsittelyssä.
– Valtionyhtiö Rosatom ilmoitti, etteivät nämä (ranskalaisten) väitteet pidä paikkaansa. Se sanoi, että Rosgidrometin näytteissä rutenium-106:ta ei ole havaittu missään, lukuun ottamatta yhtä mittauspistettä Pietarissa. Mutta nyt Rosgidrometin itsensä antama ilmoitus kumoaa vuorostaan valtionyhtiö Rosatomin ilmoituksen, Moskovski Komsomoletsin Tsheljabinskin-painoksessa ihmetellään.
– Oliko Majakissa onnettomuus? Mahdollisesta Tsheljabinskin alueella sattuneesta onnettomuudesta ovat aiemmin kertoneet saksalaiset ja ranskalaiset tiedemiehet, mutta heitä ei ole kukaan uskonut, lehti kirjoittaa.
Myös ympäristöjärjestö Greenpeace on puhunut mahdollisesta ydinonnettomuudesta Majakissa ja vaatinut Venäjän viranomaisia selvittämään pikaisesti tilanteen.
– Rosgidrometin tuoreiden tietojen valossa Rosatomin on tutkittava tarkkaan Majakin ja muiden vastaavien laitosten tapahtumat ja julkistettava tulokset, Greenpeace vaatii.
Reilu viikko sitten Venäjältä kiistettiin kohonneet ruteniumpitoisuudet myös Ilta-Sanomille. Lue asiasta lisää tästä linkistä.