USA:n ydinasekomentaja ei noudattaisi Trumpin laitonta käskyä ydiniskusta – ”Arvatkaa mitä tapahtuu” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n ydinasekomentaja ei noudattaisi Trumpin laitonta käskyä ydiniskusta – ”Arvatkaa mitä tapahtuu”

Kenraali John Hytenin mukaan armeijalla on velvollisuus noudattaa vain laillisia käskyjä.

Ilmavoimien kenraali John Hyten arkistokuvassa.­

19.11.2017 6:28

Yhdysvaltain ydinasekomentaja, ilmavoimien kenraali John Hyten ei noudattaisi presidentti Donald Trumpin käskyä ydinaseella tehtävästä iskusta, jos se olisi ”laiton”.

Hyten kertoi lauantaina Halifaxin kansainvälisessä turvallisuusfoorumissa Nova Scotiassa, mitä tapahtuisi, jos hän saisi laukaisukäskyn.

– Tarjoan neuvoja presidentille. Hän sanoo minulle mitä tehdä, ja jos se on laitonta, arvatkaa mitä tapahtuu. Minä sanon ”Herra presidentti, se on laitonta”, Hyten totesi.

– Arvatkaa mitä hän tekee. Hän sanoo ”Mikä olisi laillista?”, ja me keksimme vaihtoehtoja, joilla voimme vastata mihin tahansa tilanteeseen, ja niin se toimii. Ei se ole niin monimutkaista.

Presidentti Donald Trump hymyili Valkoisessa talossa 17. marraskuuta 2017.­

Presidentin oikeus määrätä ydinisku puhutti aiemmin tällä viikolla kongressissa, ja demokraatit nostivat esiin huolensa Trumpin epävakaudesta. Kyseessä oli ensimmäinen vastaava käsittely kongressissa yli 40 vuoteen.

– Olemme huolissamme siitä, että Yhdysvaltain presidentti on niin epävakaa ja ailahteleva, ja hänen päätöksentekoprosessinsa on niin epäkäytännöllinen, että hän saattaisi määrätä ydinaseiskun, joka on karulla tavalla vastoin Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden etuja, tuumi senaattori Chris Murphy.

Lauantain puheessaan Hyten korosti julkisesti sitä, että maan armeijalla on velvollisuus noudattaa vain laillisia käskyjä.

Kongressissa tällä viikolla asiantuntijat sanoivat, että ydinaseiden käytön on oltava verrannollista uhkaan ja Pentagonilla on paljon tavanomaisia asevaihtoehtoja käytettäväksi Pohjois-Koreaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?