Ulkomaat

42 vuotta sitten kadonnut nainen löytyi elossa Yhdys­valloissa – yksi mysteeri voi jäädä lopullisesti selvittämättä

Julkaistu: , Päivitetty:

Nyt 78-vuotias Flora Harris ei kykene enää muistamaan tai kertomaan, missä hän on viettänyt kuluneet vuodet.
Kesällä 1975 Florence ”Flora” Stevens työskenteli New Yorkin osavaltiossa sijaitsevien Catskillvuorien matkailualueella hotellin huonesiivoojana. Eräänä elokuun iltana samassa hotellissa työskennellyt aviomies heitti hänet autollaan muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle sairaalalle.

Kun Robert Stevens tuli hakemaan vaimoaan pari tuntia myöhemmin, tämä oli kadonnut.

Yksityisyydensuojaa koskevien lakien vuoksi viranomaiset eivät voi kertoa julkisuuteen sitä, miksi nainen meni käymään sairaalassa. Myöskään sitä ei tiedetä, mitä hän teki sairaalasta poistuttuaan.

Stevensin tapauksesta kertovan The Columbian -lehden mukaan sairaalan lähellä oli bussiasema, ja 36-vuotiaalla naisella todennäköisesti taskussaan juuri maksettu palkka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stevensin katoaminen pysyi mysteerinä 42 vuoden ajan, aina tämän vuoden syyskuuhun saakka. Tuolloin Monticellon itäpuolelta löydettiin naisen fyysisten piirteiden kanssa yhteen sopiva luuranko. Stevens oli työskennellyt samassa kaupungissa.

Ruumiin jäänteet eivät kuitenkaan olleet Stevensin. Tästä huolimatta poliisit alkoivat käydä läpi tuoreita tietokantoja, jolloin kävi ilmi, että joku eli Massachusettsin Lowellissa Stevensin sosiaaliturvanumeroa käyttäen, ja vieläpä lähes samalla nimellä, Flora Harrisina.

Tunnistamisen apuna dna-testi ja vanhat valokuvat

78-vuotias ja jo pitkälle dementoitunut Flora Harris oli elänyt Lowellissa sijaitsevassa hoitokodissa vuodesta 2001 lähtien. Hänellä oli oikeuden määräämä edunvalvoja, joka maksoi naisen laskut.

Lowellissa vierailleet poliisit eivät löytäneet naiselle elossa olevia sukulaisia. Robert Stevensistäkään ei ollut apua, sillä hänen kerrotaan kuolleen vuonna 1985.


People-lehden mukaan viranomaiset tekivät kuitenkin välittömästi dna-testin, joka varmisti Harrisin olevan Stevens. Poliisit näyttivät Harrisille hänestä kauan sitten otetun, haalistuneen kuvan.

– Minä, muistinsa lähes täysin kadottanut nainen kuiskasi välittömästi Peoplen mukaan.

Hänen kerrotaan tunnistaneen kuvista myös aviomiehensä Robertin. Tosin poliisi ei ole aivan varma siitä, oliko pariskunta koskaan edes virallisesti naimisissa.

”Suurin osa salaisuuksista on lukittuna Floran sisälle”

42 vuotta vanha katoamismysteeri oli siis selvinnyt, mutta jäljellä oli vielä toinen mysteeri: missä ja kuinka Harris vietti kaikki 42 vuotta? Tähän ei välttämättä koskaan saada vastausta, sillä nainen itse ei kykene sitä enää muistamaan ja kertomaan.

– Suurin osa salaisuuksista on lukittuna Floran sisälle, enkä usko, että saamme niitä koskaan selville, poliisin etsivä Rich Morgan kertoi uutistoimisto AP:lle.

– Ollakseni rehellinen, en usko, että hän halusi koskaan tulla löydetyksi. Sen näki, että jotakin oli tapahtunut hänen menneisyydessään, eikä hän halunnut olla enää osa sitä, kertoi puolestaan Festus Mbuva, joka työskenteli hoitokodissa Harrisin hoitajana vuosikymmenen ajan.

Mbuvan mukaan Harris puhui harvoin menneisyydestään, mutta silloin tällöin keskusteluissa paljastui siitä pieniä paloja kuten se, että nainen oli kasvanut Yonkersissa, työskennellyt kampaajana sekä ollut paikalla vuonna 1969 järjestetyillä legendaarisilla Woodstock-festivaaleilla.

Kerran Harris kertoi olleensa huonossa avioliitossa väkivaltaisen aviomiehen kanssa, mutta muuten hän pysyi avioliitostaan vaiti.

– Hänen lempilauseensa oli ”ei kuulu sinulle”, Mbuva kertoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt