Missä on Grace Mugabe? Näin shoppailustaan tunnettu Zimbabwen presidentin 41 vuotta nuorempi vaimo eteni vähitellen vallan ytimeen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Missä on Grace Mugabe? Näin shoppailustaan tunnettu Zimbabwen presidentin 41 vuotta nuorempi vaimo eteni vähitellen vallan ytimeen

Zimbabwen syrjäytetyn presidentin Robert Mugaben vaimon Gracen olinpaikkaa ei tällä hetkellä tiedetä varmasti. Hänen on epäilty paenneen Namibiaan.

16.11.2017 12:59

Zimbabwen armeija otti keskiviikkona kontrolliinsa maan pääkaupungin Hararen. Televisiossa puhunut kenraalimajuri Sibusiso Moyo kertoi, että presidentti Robert Mugabe, 93, on perheineen turvassa ja että operaatio on kohdistettu presidentin ympärillä oleviin ”rikollisiin”.

Vallankaappaukseen – josta armeijan mukaan ei ole kyse – johtaneen tapahtumaketjun uskotaan käynnistyneen reilu viikko sitten, kun Mugabe erotti varapresidentti Emmerson Mnangagwan. Tiettävästi päätöksen taustalla oli maan ensimmäisen naisen Grace Mugaben, 52, painostus.

Mugabet kuvattiin Zanu-PF:n kampanjatilaisuudessa 8. marraskuuta keltaisiin, puolueen logoilla varustettuihin asuihin sonnustautuneina.

Tällä Mugaben pariskunta suututti maan turvallisuuspalvelun, jonka entinen johtaja Mnangagwa oli. Mnangagwan maasta lähdön myötä Gracesta tuli miehensä vahvin seuraajaehdokas maan presidentiksi.

Gracen olinpaikasta ei toistaiseksi ole varmaa tietoa. Joidenkin lähteiden mukaan hän olisi paennut keskiviikon vastaisena yönä Namibiaan, toisten mukaan hän olisi miehensä lailla kotiarestissa.

Tammikuussa 2014 Mugabe osallistui vaimoineen sisarensa Bridgetin hautajaisiin Zvimban kylässä.

Grace Mugabe on ollut voimakkaasti mielipiteitä jakava hahmo Zimbabwen politiikassa. Hän on hiljalleen voimistanut omaa valtaansa ja edennyt määrätietoisesti kohti tavoitettaan, muun muassa raivaamalla tieltään potentiaalisia kilpailijoitaan.

Ylenpalttisesta tuhlailustaan tunnettu nainen on saanut syvässä talouskurimuksessa vuosikausia rypeneessä kotimaassaan useita vähemmän mairittelevia lempinimiä kuten ”Gucci-Grace” tai ”DisGrace” (häpeä).

Suorapuheisuudellaan sekä kannattajia että vastustajia kerännyt Grace Mugabe puhui 5. marraskuuta kirkon tapahtumassa stadionilla Hararessa.

– Grace Mugabe ei selviäisi poliittisesti päivääkään ilman Robert Mugabea. Mutta niin kauan kuin Mugabe on olemassa, hän tekee, mitä haluaa, totesi Kentin yliopiston luennoitsija ja ex-pääministeri Morgan Tsvangirain neuvonantajana työskennellyt Alex T. Magaisa CNN:lle.

Tohtorin tutkinto kahdessa kuukaudessa

Etelä-Afrikassa vuonna 1965 syntynyt Grace Marufu työskenteli Zimbabwen parlamentissa konekirjoittajana, kun hän aloitti suhteen itseään 41 vuotta vanhemman presidentin kanssa. Mugabe oli tuolloin vielä naimisissa ensimmäisen vaimonsa Sally Hayfronin kanssa, mutta kuolemansairaan naisen kerrotaan hyväksyneen suhteen pitkin hampain.

Presidentin virkaanastujaisissa elokuussa 2013 Mugabet tervehtivät Hararen kaduille kerääntynyttä kansaa.

Mugabe vei Gracen vihille vuonna 1996 ylellisessä hääseremoniassa. Sally oli kuollut neljä vuotta aiemmin.

Vuonna 1988 oli kuitenkin syntynyt jo parin ensimmäinen lapsi, tytär Bona. Pojat Robert ja Chatunga syntyivät vuosina 1990 ja 1997, ja heidän kerrotaan olevan näkyviä hahmoja Etelä-Afrikan seurapiirien yöelämässä.

Kuva Zanu-PF:n nuorten siiven kampanjatilaisuudesta lokakuun alusta.

Vuosien varrella Grace on pyrkinyt luomaan uraa voimakkaana liikenaisena. Hänen kerrotaan pitävän itseään filantrooppina, ja hän on muun muassa perustanut Hararen lähelle orpokodin kiinalaisten rahoittamana.

Kolme vuotta sitten Grace sai Zimbabwen yliopistosta sosiologian tohtorin arvonimen opiskeltuaan vain kaksi kuukautta. Hänen väitöskirjaansa ei kuitenkaan ole arkistoitu yliopistolle normaaliin tapaan, eikä se ole julkisesti saatavilla.

Gracen kannattajat kantoivat tämän kuvia Zanu-PF:n kampanjatilaisuudessa Hararessa viime viikolla.

Tämä ei ole estänyt Gracea käyttämästä tohtorin titteliä esimerkiksi kampanjamateriaaleissa valtapuolue Zanu-PF:n naissiiven johtoon pyrkiessään. Politiikassa nainen tunnetaan terävästä kielestään ja kovapintaisuudestaan, ja hän on usein julkisesti vaatinut myös oman puolueensa jäseniä eroamaan tai esittämään anteeksipyyntöjä.

Tukijoiden olinpaikka tuntematon

Grace ei ole kaihtanut poliittisten vastustajien rökittämistä, ja hän on puolustanut myös miestään raivokkaasti. Aiemmin tänä vuonna nainen totesi, että hänen miehensä voittaisi vaalit vaikka ruumiina.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä presidenttipari osallistui vapautussodan sankarin Don Muvutin hautajaisiin Hararessa.

Mnangagwa ei ole ensimmäinen varapresidentti, jonka Grace on raivannut tieltään. Vuonna 2014 hän oli merkittävässä asemassa, kun tuolloinen varapresidentti Joice Mujuru savustettiin ulos valtion johtopaikoilta. Hänestä tuli sittemmin opposition edustaja ja Mugaben pariskunnan kiivas vastustaja.

Viime elokuussa varapresidentti Mnangagwa sai myrkytysoireita kampanjatilaisuudessa, ja hänet jouduttiin kiidättämään sairaalahoitoon ulkomaille helikopterilla. Miehen kannattajat syyttivät Gracea Mnangagwan jäätelön myrkyttämisestä, jonka nainen on visusti kiistänyt.

Vuonna 1996 avioliiton solmineilla Mugabeilla on yhdessä kolme lasta.

Väkivaltaisuudesta Gracea on syytetty aiemminkin. Alkuvuodesta hän muun muassa joutui pakenemaan Etelä-Afrikasta nuoren naismallin nostamaa pahoinpitelysyytettä.

Grace Mugaben uskollinen tukija on ollut Zanu-PF:n nuoremmista ja koulutuista jäsenistä koostuva siipi, jota kutsutaan nimellä G40. Blokin jäsenet olivat armeijan keskiviikkoisen operaation kohteina, eikä myöskään heidän olinpaikastaan ei tällä hetkellä ole tietoa.

Lähteet: BBC, CNN, Reuters, Washington Post

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?