Tällainen on Saudi-Arabian rauta­nyrkkinen kruunun­prinssi – uudistuksia, puhdistuksia ja 500 miljoonan heräte­ostos - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Saudi-Arabian rauta­nyrkkinen kruunun­prinssi – uudistuksia, puhdistuksia ja 500 miljoonan heräte­ostos

Kruununprinssi Mohammed bin Salman kuvattiin syyskuussa, kun hän toivotti Britannian tuolloisen puolustusministerin Michael Fallonin tervetulleeksi Saudi-Arabiaan.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman kuvattiin syyskuussa, kun hän toivotti Britannian tuolloisen puolustusministerin Michael Fallonin tervetulleeksi Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed pyrkii modernisoimaan maataan, mutta urakan onnistumisen tiellä riittää esteitä.

Julkaistu: 16.11.2017 6:28

Sen jälkeen kun Saudi-Arabian kuningas Salman nimitti kesäkuussa maan uudeksi kruununprinssiksi poikansa, puolustusministeri Mohammed bin Salmanin, 32, on maassa ehtinyt tapahtua paljon.

Elokuussa Saudi-Arabia kertoi suunnittelevansa Punaisenmeren rannikolle uutta turistikeskusta, joka tulisi olemaan kooltaan suurempi kuin Belgia. Hankkeen kerrottiin olevan osa tuoreen kruununprinssin ajamia uudistuksia, joiden tavoitteena on vähentää Saudi-Arabian talouden riippuvaisuutta öljystä.

Syyskuussa maailmalle levisi puolestaan uutinen, jonka mukaan kuningas Salman oli antanut määräyksen naisia koskevan autoilukiellon kumoamisesta. Vaikka asiasta ilmoitti kuningas, on kruununprinssin kerrottu olleen myös tämän päätöksen taustalla.

Kuningas Salman nimitti yllättäen kesäkuussa seuraajakseen lempipoikansa Mohammedin.

Lokakuun lopulla kerrottiin kunnianhimoisesta hankkeesta, jossa Punaisenmeren rannalle aiotaan rakentaa tulevaisuuden kaupunki NEOM, jossa kruununprinssin mukaan ei ole tilaa ”millekään perinteiselle”. Hankkeen mainosvideolla naiset voimistelivat länsimaisissa jumppavaatteissa ja tekivät töitä rinta rinnan miesten kanssa, ilman pään peittävää huivia.

Suunnilleen samoihin aikoihin Mohammed, josta arabimaissa käytetään epämuodollista lyhennettä MBS, kertoi Saudi-Arabian siirtyvän takaisin maltilliseen islamiin, joka on ”avoin kaikille uskonnoille, perinteille, ihmisille sekä koko maailmalle”.

– Me haluamme elää normaalia elämää, sellaista, jossa uskontomme ja perinteemme merkitsevät suvaitsevaisuutta, jotta voimme elää rinnakkain muun maailman kanssa ja tulla osaksi sen kehitystä, Mohammed ilmoitti.

Pidätyksiä ”pitkien puukkojen yössä”

Kruununprinssin ilmoituksen arveltiin olevan tervetullut uutinen Saudi-Arabian yhä nuorentuvalle kansalle. Kolikon kääntöpuolelta löytyvät kuitenkin vanhoilliset uskonoppineet, joilla on ollut vahva ote valtion politiikassa viimeistään vuodesta 1982 lähtien.

Tuolloin kuningas Fahd liittoutui fundamentalistista islamin suuntausta, wahhabismia, noudattavan papiston kanssa saadakseen lisää selkänojaa lähentäessään suhteita Yhdysvaltoihin. Vastineeksi tuesta papisto sai lisää valtaa ja maassa ruvettiin noudattamaan konservatiivisia, wahhabistiseen uskontulkintaan perustuvia sääntöjä, jotka rajoittavat erityisesti naisten asemaa rajusti.

Korruptionvastaiseksi kampanjaksi kutsutun ”puhdistuksen” yhteydessä pidätetyt ovat tiettävästi edelleen Riadin Ritz-Carlton-hotellissa.

Nyt Mohammedin pitäisi toteuttaa merkittävimmät uudistukset maassa sitten 1930-luvun, jolloin valtio perustettiin. On selvää, että kaikki eivät ole samaa mieltä siitä, mihin suuntaan Saudi-Arabiaa pitäisi viedä.

Reilu viikko sitten maan turvallisuusjoukot keräsivät vain muutaman tunnin sisällä kasaan kymmeniä Saudi-Arabian poliittisen eliitin ja liike-elämän edustajia, joiden joukossa oli myös 11 prinssiä sekä useita ministereitä. Kiinni otetut ovat tiettävästi edelleen kotiarestissa pääkaupunki Riadin Ritz Carlton -hotellissa.

Al Tayyar Travel Group -matkailuyhtiön perustaja ja johtaja Nasser bin Aqeel al-Tayyar on yksi Saudi-Arabiassa hiljattain pidätetyistä liike-elämän toimijoista.

”Puhdistukseksi” ja jopa ”pitkien puukkojen yöksi” kutsutun operaation oli määrännyt kruununprinssi Mohammed. Operaation kerrottiin olevan korruptionvastainen, mutta yhtä lailla kyse oli siitä, että ilman onnistunutta ”puhdistusta” Mohammed ei pystyisi viemään läpi uudistuksiaan.

– Signaali oli se, että niiden, jotka epäröivät tukeaan, tulisi olla varuillaan. Koko korruption vastaisen kampanjan ideana oli kohdistaa se perheeseen. Kaikki muu on vain kulissia, tapahtumia lähellä oleva lähde kertoi Reutersille nimettömänä.

”Hänen ongelmansa on se, että hän haluaa hallita yksin”

Reuters kertoi perjantaina julkaistussa raportissaan kruununprinssin uskovan, että jos Saudi-Arabia ei uudistu, seurauksena on talouskriisi. Se puolestaan johtaisi levottomuuksiin, jotka uhkaisivat kuningasperheen valtaa ja heikentäisivät maata verrattuna sen arkkiviholliseen Iraniin.

Iranille Mohammed äityi rähisemään viimeksi viime viikolla, kun Jemenin huthikapinalliset laukaisivat ballistisen ohjuksen kohti Riadin lentokenttää. Kruununprinssi väitti Iranin toimittaneen ohjuksia kapinallisille ja syytti sitä ”sotilaallisesta aggressiosta”. Saudi-Arabian liittymisen Jemenin sisällissotaan uskotaan niin ikään olleen pitkälti Mohammadin päätös.

Paikalliset tarkastelivat ilmaiskun jälkiä Jemenin pääkaupungissa Sanaassa lauantaina. Kruununprinssi Mohammedin uskotaan vaikuttaneen voimakkaasti päätökseen liittää Saudi-Arabia Jemenin sisällissotaan.

– Uskon, että MBS on nationalisti, joka rakastaa maataan ja haluaa sen olevan kaikkein vahvin, arvioi Reutersille Yhdysvalloissa asuva Jamal Khashoggi, joka toimi aiemmin pitkään prinssi Turki al-Faisalin neuvonantajana tämän ollessa Saudi-Arabian tiedustelupalvelun johdossa.

– Mutta hänen ongelmansa on se, että hän haluaa hallita yksin, Jamal Khashoggi totesi.

500 miljoonan euron jahtikaupat heräteostoksena

New York Times kuvaili vuonna 2015 artikkelissaan prinssi Mohammedin odottamatonta nousua vallan huipulle. Nimettömänä puhuneet länsimaiset diplomaatit ilmaisivat tuolloin huolensa prinssin kasvavasta vaikutusvallasta kuvaillen miestä ”harkitsemattomaksi ja impulsiiviseksi”.

Muutama kuningasperheen jäsen kertoi artikkelissa, että prinssiin kohdistuvia epäilyksiä löytyy myös perhepiiristä. Yhdysvaltain tuolloinen presidentti Barack Obama puolestaan kuvaili prinssiä tämän tavattuaan ”ikävuosiaan viisaammaksi ja hyvin älykkääksi”.

Mohammed on naimissa tiettävästi toista kertaa.

Mohammed on kuningas Salmanin ja tämän kolmannen vaimon vanhin poika. Hänellä on oikeustieteen kandidaatin tutkinto, joka on suoritettu Riadissa sijaitsevassa yliopistossa.

Toisin kuin muut ikäpolvensa prinssit, Mohammad ei nuoruudessaan koskaan tupakoinut, juonut alkoholia tai viihtynyt yötä myöten juhlimassa.

– Minulle on ilmiselvää, että hän suunnitteli tulevaisuuttaan. Hän oli aina hyvin huolissaan imagostaan, perhettä lähellä oleva lähde kertoi New York Timesille vuonna 2015.

Pikkutytöt leikkivät kuningas Salmania ja kruununprinssi Mohammedia esittävän kuvan edustalla Jeddassa viime perjantaina.

Aiemmin mainitusta impulsiivisuudesta lienee merkkinä se, että Mohammedin kerrotaan ostaneen hetken mielijohteesta huvijahdin venäläiseltä votkamiljonääriltä Juri Shefleriltä. 500 miljoonan euron kaupat syntyivät, kun prinssi näki jahdin satamassa lomaillessaan Ranskassa.

Jutussa kerrottiin myös prinssin henkilökohtaisista mieltymyksistä, joihin kuuluvat muun muassa vesihiihto sekä Applen elektroniikkatuotteet. Prinssin lempimaan kerrottiin olevan Japani, jonne hän suuntasi myös häämatkalle ensimmäisen vaimonsa kanssa.

Tällä hetkellä Mohammed on tiettävästi naimisissa toista kertaa. Vaimonsa Sarah bint Mashhoorin kanssa hänellä on kolme lasta.

Saudi-Arabian kuningashuone koostuu käytännössä tuhansista prinsseistä, joista jokainen olisi periaatteessa kelvollinen tavoittelemaan kruunua. Vahvimmin vallanperimyksessä on kuitenkin ollut kiinni niin sanottu Sudairin seitsikko.

Heillä tarkoitetaan maan perustajana pidetyn kuningas Ibn Saudin lempivaimonsa Hussa Sudairin kanssa saamia seitsemää veljestä.

Vuosina 1932–53 hallinneella kuninkaalla oli lukuisia vaimoja ja heidän kanssaan kymmeniä lapsia. Suoraan alenevassa polvessa jälkeläisiä on jo niin monta, että kukaan ei tahdo pysyä mukana laskuissa.

Sudairin seitsikko nousi muita tärkeämmäksi monimutkaisen klaanijärjestelmän myötä, mutta myös Ibn Saudin muiden vaimojen poikia on ollut kuninkaina hänen jälkeensä vanhan perimysjärjestyksen mukaisesti.

Sudairin seitsikon valta alkoi kasvaa kohisten vuonna 1975, kun veljessarjan vanhin Fahd pääsi kruununprinssiksi. Sen jälkeen veljessarja on ollut jatkuvasti vallankahvassa tai henkäyksen päässä siitä ensimmäisenä vallanperijänä.

Fahdin nousua vallanperijäksi edelsi tragedia, sillä kuningashuoneeseen kuulunut prinssi oli murhannut hänen velipuolensa kuningas Faisalin, ja toinen velipuoli oli noussut kuninkaaksi. Vuonna 1982 Fahdista tuli kuningas, ensimmäisenä Sudairin seitsikosta.

Kun Fahd kuoli 2005, kuninkuus ”käväisi” kymmenen vuotta muualla, eli velipuoli Abdullahilla. Sudairin seitsikon toinen veli Sultan toimi kuitenkin kruununprinssinä. Kun Sultan kuoli, koettiin pientä dramatiikkaa, kun kolmanneksi vanhin veli Abdul Rahman ohitettiin ja kruununprinssiksi nousikin neljäs veli Nayef.

Tämä puolestaan kuoli jo seuraavana vuonna, jolloin kruununperijäksi tuli nykyinen kuningas Salman. Kaksi jäljellä olevaa Sudairin seitsikon veljestä, Turki ja Ahmed, on myös siirretty syrjään kruununperimysjärjestyksestä.

Kuninkaana Salman on toiminut Abdullahin kuoltua vuonna 2015. Tämän vuoden kesäkuussa kuningas Salman, 81, nimitti yllättäen nuoren prinssi Mohammed bin Salmanin kruununperijäkseen syrjäyttäen tämän serkun Mohammad Bin Nayefin.

Kuningas rikkoi näin vanhan sopimuksen vallanperimyksen vaihtelusta Ibn Saudin eri sukuhaarojen välillä.

Mohammed bin Salman oli jo viime vuosina noussut ylimmäksi käskijäksi kuningaskunnan sotilas-, ulko-, talous- ja sosiaalipolitiikassa.

Hän veisi kuninkaaksi tullessaan Saudi-Arabian johtajuuden uudelle sukupolvelle, sillä hän olisi ensimmäinen kuningas Ibn Saudin lapsenlapsi hallitsijana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?