Robert Mugaben 37-vuotinen valtakausi kaatui Grace-vaimon juonitteluun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Robert Mugaben 37-vuotinen valtakausi kaatui Grace-vaimon juonitteluun

Zimbabwen armeija kaappasi vallan verettömästi ja laittoi presidentin kotiarestiin. Taustalla oli diktaattorin vaimon juonittelu.

15.11.2017 21:28

Maailman vanhimman hallitsijan, Zimbabwen presidentin Robert Mugaben, 93, valtakausi näytti keskiviikkona päättyneen. Armeija oli ottanut pääkaupunki Hararen haltuunsa ja laittanut Mugaben kotiarestiin.

Paljon muuta ei keskiviikkoiltana pystyttykään Zimbabwen tilanteesta varmuudella sanomaan.

  • Katso jutun lopusta video Zimbabwen vallankaappauksesta.

– Armeija on painottanut, että kyseessä ei ole sotilasvallankaappaus, joten kyseessä todennäköisesti on sotilasvallankaappaus, arvioi ulkoministeriön Sambian, Zimbabwen ja Malawin tiiminvetäjä Harri Sallinen STT:lle.

Maan televisiossa varhain keskiviikkona puhuneen kenraalimajuri Sibusiso Moyon mukaan Mugabe on turvassa, ja armeija kohdisti toimensa vain Mugaben ympärillä pyörineisiin rikollisiin.

– Kun tavoitteemme on saavutettu, odotamme tilanteen palaavan normaaliksi, Moyo lausui.

Vallankaappaus oli keskiviikkoisten tietojen perusteella lähes veretön. Hararessa kuului yöllä ammuskelua, mutta paikallisen median mukaan vain muutama talousministeri Ignatius Chombon henkivartija kuoli pidätyksen yhteydessä.

Laajoja pidätyksiä

Vallankaappaukseen johtanut tapahtumaketju pyörähti liikkeelle runsas viikko sitten, kun Mugabe erotti vallanhimoisen Grace-vaimonsa, 52, painostuksesta varapresidentti Emmerson Mnangagwan. Tällä Mugaben pariskunta suututti maan turvallisuuspalvelun, jonka entinen johtaja Mnangagwa oli.

Grace Mugabe ja varapresidentti Emmerson Mnangagwa ZANU-PF-puolueen tapaamisessa helmikuussa 2016.

Maan toisen voimaryhmän, itsenäistymissodan veteraanien, vihat Mugabe oli saanut niskaansa jo vuonna 2014, kun hän erotti – ilmeisesti silloinkin vaimonsa neuvosta – edellisen varapresidentin Joice Mururun. Mururu on entinen sissitaistelija, ja hänen miehensä oli ennen kuolemaansa maan armeijan komentaja.

Kamelin selkä taittui ilmeisesti Mnangagwan erottamisesta, ja armeija päätti puuttua peliin. Mugaben lisäksi lukkojen taakse on päätynyt lukuisia tämän hallituksen ministereitä ja Zanu-PF-puolueen nuorisoliittolaisia, joita pidettiin Grace Mugaben kannattajina.

Etelä-Afrikkaan paennut Mnangagwa oli ilmeisesti keskiviikkona palannut Zimbabween, ja häntä pidetään armeijan suosikkina maan johtoon.

Grace Mugaben olinpaikasta ei ole varmuutta. Joidenkin tietojen mukaan hänkin olisi kotiarestissa, kun taas toiset tiedot kertovat hänen paenneen Namibiaan.

Robert Mugabe ehti johtaa Zimbabwea 37 vuotta, koko maan itsenäisyyden ajan. Ensin hän toimi pääministerinä ja vuodesta 1987 lähtien presidenttinä.

Julma seuraajaehdokas

Sissitaustainen Mnangagwa oli Mugaben liittolainen kymmenien vuosien ajan Zimbabwen itsenäistymissodan ajoista lähtien. Harri Sallisen mukaan häntä pidetään voimakastahtoisena ja julmana miehenä.

Julmuutensa hän on osoittanut muun muassa johtamalla opposition tappamista ja pieksemistä sekä vaalitulosten väärentämistä. Näiden jäljiltä Mnangagwa on ollut Mugaben tapaan länsimaiden pakotelistalla.

Sallisen mukaan Mnangagwan kannatus Zimbabwessa perustuu siihen, että moni kokee tilanteen vaativan voimakasta johtajaa. Maan talous on huonon politiikan ja korruption jäljiltä kammottavassa kunnossa, ja Mugaben lähipiiri on kupannut valtion kassan tyhjäksi.

"Krokotiiliksi" kutsuttua Mnangagwaa pidetään kuitenkin myös pragmaatikkona. Hän on luvannut talousuudistuksia, korvauksia maasta häädetyille valkoisille maanviljelijöille ja parempia välejä länsimaihin.

Lähteet: AFP, BBC, Economist, Foreign Policy, Sky News

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?