Etelä-Afrikka: Mugabe on kotiarestissa – pakeniko maan ensimmäinen nainen Namibiaan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Etelä-Afrikka: Mugabe on kotiarestissa – pakeniko maan ensimmäinen nainen Namibiaan?

Etelä-Afrikan presidentti kertoi puhuneensa Zimbabwen syrjäytetyn presidentin kanssa puhelimessa.

Grace Mugabesta näytti olevan tulossa miehensä seuraaja sen jälkeen, kun tämä erotti maan varapresidentin viime viikolla.

15.11.2017 13:20

Zimbabwen presidentti Robet Mugabe on kotiarestissa, kertoo Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma. Zimbabwen armeija kertoi aikaisemmin, että kyseessä ei ole vallankaappaus.

Etelä-Afrikan hallituksen antaman lausunnon mukaan Mugabe on kertonut olevansa kunnossa.

Opposition kansanedustaja Eddie Cross kertoi BBC:lle uskovansa, että maan ensimmäinen nainen Grace Mugabe on paennut Namibiaan. Cross sanoi ymmärtäneensä, että armeija päästi naisen poistumaan maasta yön aikana.

Grace Mugaben mahdollisuudet vaihtaa maata ovat poliitikon mukaan kuitenkin rajatut, sillä häntä syytettiin elokuussa mallin kimppuun hyökkämisestä Etelä-Afrikassa. Zimababwen armeija ei ole vahvistanut tietoja.

Mugaben puolue syytti eilen maan armeijan komentajaa maanpetoksellisesta toiminnasta. Armeijan komentaja vaati Zanu-PF-puoluetta lopettamaan puolueen sisällä meneillään olevan puhdistuksen. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga sanoi, että sotilaat puuttuvat tarvittaessa tilanteeseen.

Mugabe erotti reilu viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jota pidettiin aiemmin yhtenä vahvimmista ennakkosuosikeista hänen seuraajakseen. Erottamisen syyksi kerrottiin epälojaalisuus.

Erottamista oli vaatinut presidentin vaimo Grace Mugabe, josta tuli Mnangagwan maasta poistumisen myötä miehensä todennäköisin seuraajaehdokas. Armeijan kanssa hyvissä väleissä oleva Mnangagwa kuitenkin vannoi palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?