Harvinaisten eläinten syöntiä, tuhlailua ja ”myrkytettyä jäätelöä” – syrjäytetty Mugabe hallitsi rautaotteella Zimbabwea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Harvinaisten eläinten syöntiä, tuhlailua ja ”myrkytettyä jäätelöä” – syrjäytetty Mugabe hallitsi rautaotteella Zimbabwea

Robert Mugabe muuttui ylistetystä itsenäisyystaistelijasta maataan kurittaneeksi yksinvaltiaaksi, jonka valtakausi oli täynnä irvokkaita episodeja.

15.11.2017 13:01

Maailman vanhin valtionpäämies ja yksi Afrikan pitkäaikaisimmista johtajista. Entinen vallankumoustaistelija, sittemmin yksinvaltias. Vastustajien murskaaja ja lähipiiriään julkeasti suosinut, valtaan takertuva tutiseva vanhus.

Siinä historiallisia ja toisaalta vähemmän mairittelevia termejä, joita Zimbabwen presidentistä Robert Mugabesta, 93, on käytetty. Nyt hänen otteensa vallasta näyttää vihdoin kirvonneen vain vuosi ennen kuin hänen oli määrä valituttaa itsensä jälleen kerran maan johtoon. Se olisi ollut jo Mugaben seitsemäs uudelleenvalinta.

Mugabe nousi valtaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1980 maan ensimmäisenä pääministerinä. Sitä edelsi pitkä sisällissota, jonka seurauksena brittien siirtomaavalta entisessä Rhodesiassa tuli lopulliseen päätökseen. Mugabe oli istunut vankilassakin ja johtanut itsenäisyystaistelua maanpaossa naapurimaista. Hänen taustansa ja maineensa vapaussodan veteraanina oli tärkeä vallan pönkittäjä aina nykypäiviin asti.

Pääministeriksi Zimbabwen ensimmäisten vaalien jälkeen noussut Robert Mugabe (istumassa toinen oikealta) piti lehdistötilaisuutta lähimpien miestensä kanssa maaliskuussa 1980. Myöhemmin lakimuutos toi hänelle presidentin tittelin.

Alkuun Mugabe hankkiutui eroon entisistä liittolaisistaan verisellä kampanjalla, mutta pian häntä ylistettiin jo ulkomaillakin. Mugaben perustama Zanu PF -puolue kehitti Zimbabwea markkinatalouden ehdoilla, vaikka Mugabe itse sanoi ihailevansa marxismi-leninismiä ja myöhemmin sosialismia. Kouluja ja sairaaloita pystytettiin kansalle. Roturistiriitoja pyrittiin ehkäisemään valkoisten ja mustien välillä.

Valkoisessa talossa Jimmy Carterin vieraana kävi vuonna 1980 vielä arvostettu afrikkalaisjohtaja.

Ulkomailta satoi kunniaa Mugabelle vielä 1990-luvullakin, kun kuningatar Elisabet löi hänet ritariksi 1994 ja Bill Clinton otti vastaan Valkoisessa talossa vuonna 1995.

Valtiovierailulla Britanniassa 1994.

Kun olisi ollut aika siirtyä eläkkeelle, luovuttaa valta nuoremmille ja ehkä jakaa sitä myös muille, Mugabe päättikin toisin.

Jo vuonna 1996 hänet valittiin jatkokaudelle, kun vastustajat eri syistä luovuttivat. Zimbabwen todelliseksi käännekohdaksi mainitaan kuitenkin useimmiten vuosi 2000.

Maassa oli jo aiemmin säädetty laki, jonka perusteella yhä valkoisten hallussa olleita maita piti luovuttaa mustille. Vuosituhannen vaihteessa Mugabe kyllästyi prosessin hitauteen ja päästi viidakkoveitsin aseistautuneet koplat irti. Tuhannet valkoiset maanomistajat jahdattiin väkivalloin maasta.

Zimbabwelaismaanviljelijän vaimo esitteli kotinsa tuhoa vuonna 2001 Mugaben käynnistettyä valkoisten karkotukset tiloiltaan.

Uudet maanomistajat eivät kuitenkaan taitaneet nykyaikaista tehoviljelyä, ja Zimbabwen maataloustuotanto romahti. Parissa vuodessa maassa oli nälänhätä, ja Mugaben tarrautuminen valtaan väkivalloin alkoi. Hän leimasi vastustajansa ”terroristeiksi” ja kielsi presidentin arvostelun. Vankilat täyttyivät, vastustajia hakattiin. EU ja Yhdysvallat langettivat pakotteita Zimbabwen törkeiden ihmisoikeusloukkausten takia.

Mugabe tarrautui valtaan vuodesta 2000 lähtien ja vuoden 2002 vilpillisissä vaaleissa vastustajat murskattiin.

Mugabe oli mestari syyttämään muita maan vaikeuksista. Tähtäimessä olivat niin poliittiset vastustajat, ulkomaiset juonittelijat kuin homoseksuaalitkin. Samalla työttömyys räjähti käsiin ja hyperinflaatio kasasi nollia arvottomaksi paperiksi muuttuneisiin seteleihin. Zimbabwe kuihtui maailman köyhimpien valtioiden kastiin.

Tukijoitaan Mugabe kuitenkin hemmotteli valtansa takuiksi ruhtinaallisesti. Vuosikausia jatkuneen kriisin aikana hänellä oli otsaa järjestää kalliit 85-vuotispäivät itselleen vuonna 2009. Jopa harvinaisia eläimiä kuten norsuja sanotaan teurastetun syötäväksi.

Kansainväliset huomionosoitukset riisuttiin Mugabelta yksi toisensa jälkeen. Hänet asetettiin matkustuskieltoon, mutta hän käytti diplomaattista koskemattomuutta hyväkseen ja ilmaantui YK:n yleiskokouksiin ja vuonna 2005 jopa paavi Johannes Paavali II:n hautajaisiin, jossa Britannian prinssi Charles huomasi yllättäen kättelevänsä maailman henkipatoksi julistamaa yksinvaltiasta.

Robert Mugabe ja prinssi Charles paavin hautajaisissa Roomassa vuonna 2005.

Mugaben valtakauden loppupuoli oli täynnä monia irvokkaita episodeja, joista merkittävin oli hänen 41 vuotta nuoremman vaimonsa nousu vallankahvaan vuodesta 2014. Grace Mugabesta, 53, tuli miehensä kiivain puolustaja, mutta vastustajien mukaan hän kahmi vaikutusvaltaa itselleen ”ruumiiksi” muuttuneen miehensä taustalla.

Grace Mugabe miehensä vierellä Zanu PF- puolueen tilaisuudessa viime viikolla.

Presidentti Mugabe kehuskeli vuosikausia rautaisella terveydellään, ja sanoi toimivansa presidenttinä ainakin 100-vuotiaaksi. Viime vuosina hän ei enää kyennyt peittämään sairasteluaan, ja hän takelteli ja mumisi puheissaan.

Mugabe puhui YK:n yleiskokouksessa viime syyskuussa.

Grace Mugabella sen sijaan on mennyt lujaa. Alkuvuodesta hän joutui pakenemaan Etelä-Afrikasta epäiltyä nuoren naismallin pahoinpitelysyytettä. Vaimon tuhlailu on puhuttanut kärsivää maata vuosia, ja viime kuussa hän nosti hararalaisoikeudessa kanteen mönkään menneen timanttikaupan takia: kiven kerrottiin maksaneen yli miljoona euroa.

Grace Mugabe esiintyy mielellään hyväntekijänä, mutta hänet tunnetaan myös tuhlailevista ostosmatkoista ulkomaille.

Hurjimpien epäilyjen mukaan Grace Mugabe kävi valtataistelua viime viikolla syrjäytettyä varapresidenttiä vastaan jopa murha-aikein. Emmerson Mnangagwa sai myrkytysoireita syötyään vaniljajäätelöä viime elokuussa. Grace Mugabe kiisti jyrkästi epäilyt. Mnangagwan syrjäytys viime viikolla tulkittiin kuitenkin Grace Mugaben voitoksi valtataistelussa, ja jopa vaimon nousua maan johtoon uumoiltiin.

Tämä koitui ilmeisesti lopulta Robert Mugaben kohtaloksi. Vaikutusvaltainen armeija ei katsonut hyvällä vaimon puuhia. Nyt Robert ja Grace Mugabe ovat tuntemattomassa paikassa, armeijan mukaan kuitenkin turvassa.

Robert Mugabe vuonna 1965.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?