Armeija nousi kaduille Zimbabwessa – hallituspuolue syrjäytti presidentin: ”Mugabe ja hänen vaimonsa eivät omista Zimbabwea” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Armeija nousi kaduille Zimbabwessa – hallituspuolue syrjäytti presidentin: ”Mugabe ja hänen vaimonsa eivät omista Zimbabwea”

Zanu-PF-puolue ilmoitti nostaneensa tilapäiseksi johtajakseen maasta hiljattain poistuneen varapresidentti Emmerson Mnangagwan.

15.11.2017 10:32

Zimbabwen valtapuolue, presidentti Robert Mugaben johtama Zanu-PF, on kommentoinut maan tämänhetkistä tilannetta Twitterissä. Armeija otti keskiviikkona haltuunsa valtion tv-kanavan, ja pääkaupunki Hararen kaduilla nähtiin panssariajoneuvoja sekä kuultiin räjähdysten, ammuskelun ja kranaattitulen ääniä.

Armeija kuitenkin kiisti suorassa tv-lähetyksessä, että kyseessä olisi sotilasvallankaappaus. Sen mukaan presidentti Mugabe perheineen on turvassa, ja operaatio on kohdistettu hänen ympärillään oleviin ”rikollisiin”.

– Zimbabwessa ei ole vallankaappausta. Koska perustuslakiamme on horjutettu, on tehty päätös puuttua tilanteeseen. Vallankumouksellisen organisaatiomme mukaisesti tilapäinen puolueen puheenjohtaja tulee olemaan toveri E. Mnangagwa, Zanu-PF tiedotti Twitterissä keskiviikkoaamuna.

Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace.

Presidentti Mugabe erotti reilu viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jota pidettiin aiemmin yhtenä vahvimmista ennakkosuosikeista hänen seuraajakseen. Erottamisen syyksi kerrottiin epälojaalisuus.

Erottamista oli vaatinut presidentin vaimo Grace Mugabe, josta tuli Mnangagwan maasta poistumisen myötä miehensä todennäköisin seuraajaehdokas. Armeijan kanssa hyvissä väleissä oleva Mnangagwa on kuitenkin vannonut palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

– Viime yönä ensimmäinen perhe pidätettiin ja vietiin turvaan, koska se oli tarpeen sekä perustuslain että valtion vuoksi. Mugabe ja hänen vaimonsa eivät omista Zimbabwea eikä Zanua. Tänään alkaa uusi, tuore aikakausi, ja toveri Mnangagwa auttaa meitä saavuttamaan paremman Zimbabwen, puolueen viesti jatkui.

Pääkaupungissa kuullut pamaukset ”pidätystä vastustaneiden konnien tekoja”

Puolueen mukaan vallankaappauksen sijasta kyseessä on ”veretön vallanvaihto”, jonka yhteydessä ”korruptoituneet ja kierot henkilöt” sekä ”vaimonsa hyväksikäyttämä, iäkäs mies” pidätettiin.

– Ne muutamat pamaukset, joita olemme kuulleet, olivat pidätystä vastustaneiden konnien tekoja. Mutta heidät on nyt pidätetty.

Armeijan sotilaat partioivat Hararen kaduilla.

Twiittien mukaan Zanu-PF:llä on tapansa ratkaista sen omat ongelmat. Puolueen mukaan tilanne on vapaa ja Zimbabwe on avoin liiketoiminnalle.

AFP:n mukaan sotilasajoneuvot tukkivat maan parlamentille johtavan tien, ja paikalla olleet sotilaat käännyttivät autoja pois. Myös Zanu-PF:n päämajan ulkopuolella on runsaasti sotilasajoneuvoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?