Tankit kaduilla, TV-asema vallattu Zimbabwessa – Armeija kiistää vallankaappauksen: ”Provokaatioihin tullaan vastaamaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tankit kaduilla, TV-asema vallattu Zimbabwessa – Armeija kiistää vallankaappauksen: ”Provokaatioihin tullaan vastaamaan”

Zimbabwen armeijan mukaan käynnissä olevan sotilasoperaation tavoitteena on ”järjestyksen palauttaminen rappeutuneeseen poliittiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen”.

15.11.2017 9:24

Zimbabwen armeija otti keskiviikkona haltuunsa maan valtiollisen tv-kanavan ZBC:n. Muutamaa tuntia myöhemmin ruutuun ilmestyi kenraalimajuri Sibusiso Moyo.

Lähetyksessä lukemassaan lausunnossa Moyo vakuutti, että 93-vuotias presidentti Robert Mugabe perheineen on turvassa.

– Kohteenamme ovat ainoastaan hänen ympärillään olevat rikolliset, joiden tekemät rikokset aiheuttavat maassa sosiaalista ja taloudellista kärsimystä. Tarkoituksenamme on tuoda heidät oikeuden eteen, Moyo sanoi Reutersin mukaan.

Constantino Chiwenga ja presidentti Robert Mugabe kuvattuna vuonna 2008.

Armeija on kiistänyt, että kyseessä olisi vallankaappaus. Tiistaina armeijan johtaja Constantino Chiwenga oli kertonut sotilaiden puuttuvan asiaan, mikäli maan johtava Zanu-PF-puolue ei lopettaisi sisällään käynnissä olevaa ”puhdistusta”.

Viikkoa ennen Chiwengan ilmoitusta presidentti Mugabe oli erottanut varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jota pidettiin aiemmin yhtenä vahvimmista ennakkosuosikeista hänen seuraajakseen. Erottamisen syyksi kerrottiin epälojaalisuus.

Presidentti Mugabe erotti varapresidentti Emmerson Mnangagwan.

Erottamista oli vaatinut presidentin vaimo Grace Mugabe, josta tuli Mnangagwan maasta poistumisen myötä miehensä todennäköisin seuraajaehdokas. Armeijan kanssa hyvissä väleissä oleva Mnangagwa on kuitenkin vannonut palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

”Tämä ei ole sotilasvallankaappaus”

Moyo vakuutti lausunnossaan, että heti kun tehtävä on suoritettu, armeija odottaa tilanteen maassa palaavan normaaliksi. Puheessaan hän pyysi rauhallisuutta kansalaisilta ja pyysi, etteivät poliittiset puolueet eivät rohkaisisi jäseniään väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

– Tiedoksi sekä omalle kansallemme että ihmisille rajojemme ulkopuolella: toivomme tekevämme selväksi, että tämä ei ole sotilasvallankaappaus. Se, mitä Zimbabwen puolustusvoimat parhaillaan tekee, on järjestyksen palauttaminen rappeutuneeseen poliittiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen, Moyo sanoi.

Hän vaati myös turvallisuuspalveluita toimimaan yhteistyössä maan hyväksi.

– Tehtäköön selväksi, että tavoitteenamme on tarttua ihmisiin kohdistuviin turvallisuusuhkiin maassamme. Tämän vuoksi kaikenlaisiin provokaatioihin tullaan vastaamaan sopivalla tavalla.

Sotilaita Hararen ulkopuolella tiistaina.

Lausunnossa ei kerrottu, keitä armeijan kohteikseen ottamat ”rikolliset” ovat, mutta Reutersin tietojen mukaan pidätettynä olisi muun muassa valtiovarainministeri Ignatius Chombo. Myöskään siitä ei ole toistaiseksi tietoa, kuka sotilasoperaatiota johtaa.

Keskiviikkoaamuna pääkaupunki Hararen pohjoisissa kaupunginosissa kuultiin ammuskelun ja kranaattitulen ääniä. Silminnäkijöiden mukaan keskustassa tapahtui useita räjähdyksiä, ja armeijan panssariajoneuvot liikkuivat pääkaduilla.

AFP:n mukaan myös Mugaben asunnon lähistöltä kuului laukauksia.

Mugabe on johtanut Zimbabwea presidenttinä 30 vuotta. Hänen valtakaudellaan maan talous- ja ihmisoikeustilanne ovat synkistyneet jatkuvasti.

BBC:n mukaan Mugabe varoitti viime kuussa mahdollisesta vallankaappausjuonesta. Hänen mukaansa Mnangagwan liittolaiset olivat uhkailleet niitä, jotka eivät tue tätä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?