Ulkomaat

Venäjä syytti Yhdysvaltoja yhteistyöstä Isisin kanssa – esitti todisteena kuvakaappauksen videopelistä

Julkaistu:

Venäjä
Puolustusministeriö on jo poistanut kuvatodisteet sosiaalisen median sivuiltaan.
Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltoja yhteistyöstä äärijärjestö Isisin kanssa Syyriassa. Venäjän puolustusministeriö perusteli sosiaalisessa mediassa esittämiään syytöksiä muun muassa kuvakaappauksilla, jotka paljastuivat pian videopelistä otetuiksi, kertovat muun muassa Independent ja Guardian.

Venäjän mukaan Yhdysvallat olisi päästänyt hiljattain Isisin taistelijoita pakenemaan Abu Kamalin kaupungista Syyriasta amerikkalaisjoukkojen hallitsemalle alueelle.

– Yhdysvallat itse asiassa suojaa Isisin taisteluyksiköitä, jotta nämä palauttavat taisteluvalmiutensa, järjestäytyvät uudestaan ja käyttävät niitä Amerikan intressien edistämiseen Lähi-idässä, Venäjän puolustusministeriö väitti.

Bloggarit kuitenkin huomasivat pian, että ministeriön todisteeksi esittämistä kuvista yksi oli otettu AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron -videopelistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neljä muuta kuvaa taas olivat peräisin Irakin puolustusministeriön lähes puolitoista vuotta sitten julkaisemasta videosta. Ministeriö poisti kuvatodisteet sosiaalisen median sivuiltaan noin tunti niiden julkaisun jälkeen.
Ministeriö kertoi venäläisille uutistoimistoille tiistai-iltana, että se ”tekee tarkistuksia siviilityöntekijästä, joka erehdyksessä lisäsi valokuvia ministeriön tiedonantoon”.

– Yhdysvaltojen kieltäytyminen iskuista Abu Kamalista 9. marraskuuta vetäytyneiden Isis-terroristien saattueisiin on kuitenkin objektiivinen fakta, joka on kuvattu keskustelujen puhtaaksikirjoituksessa, ja siten täysin Yhdysvaltojen tiedossa, Interfax kertoi ministeriön todenneen.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun puolustusministeriö on julkaissut kyseenalaista kuvamateriaalia. Oliver Stonen dokumentissa presidentti Vladimir Putin esitteli älypuhelimellaan videomateriaalia, jonka hän sanoi esittävän Venäjän joukkojen operaatioita Syyriassa.

Todellisuudessa se näytti kuitenkin olevan vanhaa kuvamateriaalia yhdysvaltalaisjoukoista Afganistanissa. Verkkokäyttäjien huomautettua asiasta Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti, että presidentti oli saanut videon puolustusministeri Sergei Shoigulta.