Ulkomaat

Zimbabwen pääkaupungissa useita räjähdyksiä – armeija kiistää puheet vallankaappauksesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Zimbabwe
Armeijan sotilaat ottivat valtiollisen televisiokanavan päämajan haltuunsa.
Zimbabwen pääkaupungin Hararen keskustasta kuultiin useita räjähdyksiä varhain keskiviikkoaamuna, kertoo uutistoimisto Reutersin silminnäkijä.

Armeijan panssariajoneuvot liikkuivat pitkin kaupungin tärkeimpiä katuja. Aggressiiviset sotilaat käskivät ohi ajaneita autoja jatkamaan matkaansa.

– Älkää yrittäkö mitään outoa. Menkää vain, eräs sotilas huusi Reutersin edustajalle.

Uutistoimisto AFP kertoo, että läheltä presidentti Robert Mugaben asuntoa kuultiin kymmeniä laukauksia kahden jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reutersin mukaan sotilaat ottivat Zimbabwen valtiollisen televisiokanavan ZBC:n päämajan haltuunsa. Asiasta kertoivat kaksi henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä ja ihmisoikeustyöntekijä.

Lähteiden mukaan osaa henkilökunnasta mukiloitiin, kun sotilaat ilmestyivät paikalle. Henkilökunnalle kuitenkin kerrottiin, että ”heidän ei pidä huolestua”, koska sotilaat olivat vain turvaamassa paikkaa.
Yhdysvaltain suurlähetystö kehottaa kaikkia työntekijöitään pysymään keskiviikkona kotona ”käynnissä olevan poliittisen epävarmuuden” takia. Myös Britannia on antanut samanlaisen ohjeen kansalaisilleen.

Räjähdysten syystä ei ole vielä tietoa, mutta tapahtumien myötä esiin on noussut spekulaatioita mahdollisesta vallankaappauksesta. Presidentti Mugabe, 93, on hallinnut maata jo vuosikymmenten ajan.

Mugabe erotti hiljattain maan varapresidentin Emmerson Mnangagwan. Armeijan johtaja Constantino Chiwenga on vaatinut johtavaa Zanu-PF-puoluetta lopettamaan sisäisen ”puhdistuksensa”.

– Mitään ei oikeastaan ole tapahtumassa. Ne ovat vain sosiaalisen median väitteitä, Zimbabwen Etelä-Afrikan -suurlähettiläs Isaac Moyo kommentoi aiemmin vallankaappaushuhuja.

Myös armeijan edustajat ovat AFP:n mukaan kiistäneet vallankaappauksen. He sanovat Mugaben olevan turvassa ja kohteiden olevan presidentin ”ympärillä olevia rikollisia". Armeijan mukaan normaalitilaan siirrytään heti tehtävän suorittamisen jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt