Markku, Marko

Ulkomaat

Kymmenen kaskelottia ajautui rantaan – Video: Ihmiset tekivät valtavan työn valaiden pelastamiseksi

Julkaistu:

Viranomaiset aikovat haudata rantaan kuolleiden kaskelottien ruhot mahdollisimman nopeasti, sillä vaarana on, että ne räjähtävät.
Kymmenen kaskelottia ajautui rantaan maanantaina Indonesian Acehissa. Paikallisten luonnonsuojeluviranomaisten mukaan vapaaehtoiset onnistuivat pelastamaan valaista kuusi, mutta neljä niistä menehtyi matalaan rantaveteen.

Myöhäiseen iltaan saakka työskennelleet pelastajat käyttivät köysiä ja veneitä ohjatakseen kaskelotteja takaisin avomerelle.
 • Kuvaa pelastusoperaatiosta on nähtävissä otsikon alla olevalla videolla.

– Jotkut saivat vammoja koralleista ja myös vuorovesi vaikeutti työtä, mutta yritimme parhaamme. Tämä oli tärkeä oppitunti meille siitä, kuinka voimme evakuoida näitä valtavia eläimiä, jos tämä tapahtuu uudelleen, kertoi Acehin suojeluviraston johtaja Aji Prabowo Reutersille.

CNN:n mukaan alun perin saatiin pelastettua seitsemän valasta, mutta yksi niistä palasi kuitenkin takaisin rantaan, jossa se menehtyi.
Prabowon mukaan ei ole tiedossa, minkä vuoksi kaskelotit ajautuivat rantaan. Viranomaiset aikovat ottaa kuolleista yksilöistä näytteitä kuolinsyyn määrittelemistä ja tulevaa tutkimusta varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkkailujärjestö Whale Stranding Indonesian mukaan ainakin 30 merinisäkkään tiedetään ajautuneen rantaan tämän vuoden kuluessa Indonesiassa. Ilmiön syytä ei tarkalleen tiedetä, mutta asiantuntijoiden mukaan taustalla saattaa olla useita syitä kuten korkea ikä, sairaudet, vammat tai navigointivirheet.


– Vahvat sosiaaliset siteet saattavat joillakin valaslajeilla aiheuttaa joukkorantautumisia, kertoi Uudessa-Seelannissa toimivan valasjärjestön Project Jonahin edustaja CNN:lle.

Järjestön mukaan joukkorantautumisissa tapahtumat etenevät usein niin, että yksi tai kaksi valasta ajautuu rantaan, jolloin parven muut jäsenet reagoivat niiden lähettämiin hätäsignaaleihin ja tulevat apuun. Kun vuorovesi vetäytyy, koko parvi jää jumiin rantaan.


Menehtyneiden kaskelottien ruhot aiottiin haudata mahdollisimman pian, sillä on mahdollista, että niihin kertyy kaasuja, jotka saavat ne räjähtämään. Myös taudit ovat vaarana, mikäli ruhot jäävät mätänemään paikalle pidemmäksi aikaa.

Ruhojen siirtoon ja hautaamiseen tarvitaan kaivinkoneita, sillä aikuiset kaskelotit saattavat olla jopa 12 metrin mittaisia ja painaa lähemmäs 60 tonnia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehtiväite: Schumacherin vaimo ei saa käyttää F1-legendan jättiomaisuutta vapaasti – yllättävä paljastus vanhasta asiakirjasta

  2. 2

   40 vuoden mysteeri ratkeamassa: Pelätty ”Yövaanija” tappoi ainakin 12 ja raiskasi 45 naista – FBI pidättänyt viimein epäillyn

  3. 3

   Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

  4. 4

   Danny muistelee toivoa ja suunnitelmia täynnä ollutta puhelua Armi Aavikon kanssa: ”Hän oli päättänyt, ettei juo”

  5. 5

   Kansalaispuolue torppasi keskustasta eronneen Väyrysen: ”Erotettu puolueesta, ja hän on lisäksi itsekin eronnut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  2. 2

   Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

  3. 3

   Tässä ovat uudet Selviytyjät-kisaajat – nämä 16 julkkista matkaavat jo kohti autiosaarta

  4. 4

   Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

  5. 5

   Huhumylly käy kuumana: Tapparan Otso Rantakari kertoo nyt, mitä hän huusi isänsä menettäneelle Veini Vehviläiselle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  6. Näytä lisää