Ulkomaat

Pohjois-Korean sotilasloikkaria kohti tulitettiin – syöksyi suojaan rakennusten taakse: ”Pako kuin elokuvista”

Julkaistu:

Koreoiden rajalla olevan demilitarisoidun vyöhykkeen kautta etelään loikanneen miehen paon kommentoitiin olleen ”kuin suoraan elokuvista”.
Etelä-Korean hallitus ja armeija kertoivat tiistaina, että maahan maanantaina loikanneen pohjoiskorealaisen sotilaan tila on kriittinen. Miehen odotettiin kuitenkin selviävän hengissä vammoistaan.

Sotilas loikkasi maanantaina etelään Koreoiden välisellä rajalla olevaan, demilitarisoituun vyöhykkeeseen kuuluvan yhteisen valvonta-alueen eli JSA:n kautta. Alue on rajavyöhykkeellä ainoa kohta, jossa Pohjois- ja Etelä-Korean sotilaat kohtaavat toisiaan kasvotusten.

Reutersin mukaan maastoautolla liikkunut sotilas ajoi ensin kovaa vauhtia kohti rajaa Gijeong-dongin kylän kohdalla. Pohjois-Korean puolella sijaitseva kylä tunnetaan myös ”rauhankylänä”, jonka uskotaan olevan rakennettu propagandatarkoituksiin.


Rajalle päästyään mies jatkoi matkaansa juosten, jolloin toiset pohjoiskorealaiset ampuivat häntä kohti noin 40 laukausta. Sotilas onnistui kuitenkin suojautumaan Etelä-Korealle kuuluvan rakennuksen taakse, josta hänet pelastivat ryömimällä eteläkorealaiset ja yhdysvaltalaiset sotilaat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etelä-Korean armeijan edustajan Suh Wookin mukaan mies lennätettiin helikopterilla sairaalaan, jossa lääkärit alkoivat työskennellä välittömästi hänen pelastamisekseen. Aseistamattomana liikkuneen sotilaan univormu viittaa Suhin mukaan alempaan asemaan armeijassa.


– Tähän aamuun mennessä hän ei ollut meidän tietojemme mukaan tullut tajuihinsa. Hän ei kyennyt hengittämään itsenäisesti, mutta hänen henkensä voidaan pelastaa, Suh kertoi maan parlamentille.

Suhin mukaan kirurgit poistivat loikkarin kehosta viisi luotia, mutta kaksi luotia jäi poistamatta. Reutersin mukaan osa kansanedustajista kuvaili sotilaan paon olleen ”kuin suoraan elokuvista”.

Loikkaukset suoraan rajan yli harvinaisia

Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi kommentoinut sotilaansa loikkausta. Suhin mukaan Etelä-Korea informoi pohjoista naapuriaan asiasta rajalla olevien kovaäänisten kautta.

Keskimäärin 1 000 pohjoiskorealaista loikkaa vuosittain etelään, mutta useimmat heistä tekevät sen Kiinan kautta. On harvinaista, että loikkaus tapahtuu maiden välisen maarajan yli.


Etelä-Korean puolustusministeri Song Young-moo kertoi, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korean sotilaat ovat ampuneet etelää kohti JSA-alueella, mikä herätti kansanedustajien keskuudessa valituksia siitä, että Etelä-Korean sotilaat eivät vastanneet tuleen.

Koreoiden välisen aseleposopimuksen tarkkailusta vastaava YK:n yksikkö UNC kertoi aloittaneensa tutkinnan maanantain tapauksesta.

IS vieraili Koreoiden välisellä rajavyöhykkeellä vuonna 2015. Lue juttu aiheesta täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt