Irakin ja Iranin järistyksen uhreja yli 400: Vuoden tuhoisin maailmassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irakin ja Iranin järistyksen uhreja yli 400: Vuoden tuhoisin maailmassa

Maanjäristys Iranin ja Irakin rajaseudulla sunnuntaina on tähän mennessä vuoden tuhoisin järistys maailmassa.

13.11.2017 18:43

Pelastustyöt jatkuivat maanantaina Iranissa ja Irakissa sunnuntaisen maanjäristyksen jälkeen. Järistys tapahtui sunnuntai-iltana lähellä maiden rajaa.

Uhrien määrä kasvoi päivän mittaan ja maanantaina illalla järistyksessä kerrottiin saaneen surmansa yli 400 ihmistä. Suurin osa uhreista on Iranista, missä järistyksessä loukkaantuneita on lähes 7 000.

Myös Irakin puolella on kerrottu kuolleen muutamia ihmisiä ja loukkaantuneita on satoja.

Järistys on tämän vuoden tuhoisin, kertoo muun muassa BBC.

Pahimpia tuhoja Iranissa kärsivät Qasr-e Shirinin ja Azgalehin kaupungit, jotka sijaitsevat Kermanshahin maakunnassa Irakin rajan tuntumassa.

– Perustamme kolme leiriä välitöntä suojaa tarvitseville, Kermanshahin varakuvernööri Mojtaba Nikkerdar kertoi.

Iranin valtiollisen median mukaan järistysalueelle on lähetetty kolmekymmentä Kansainvälisen Punaisen Ristin ryhmää. Tuhannet ihmiset joutuvat nukkumaan taivasalla järistyksen aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Iranin pelastusviranomaiset kertovat, että avun viemistä alueelle haittaavat maanjäristyksen aiheuttamat maanvyöryt, jotka ovat katkaisseet alueelle vieviä teitä.

Alue altis järistyksille

Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,3. Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan järistys tapahtui noin 25 kilometrin syvyydessä. Maanjäristyksen keskus sijaitsi Irakin ja Iranin rajalla vuoristoisella alueella lähellä Suleimaniyan kaupunkia.

Järistys tuntui laajalla alueella useissa naapurimaissa ja muun muassa yli 200 kilometrin päässä lounaassa sijaitsevassa Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Alue on altis järistyksille, sillä se sijaitsee Euraasian ja Arabian mannerlaattojen välissä. Laattojen liikkeet aiheuttavat maanjäristyksiä.

Esimerkiksi Iranissa Bamissa vuonna 2003 tapahtuneessa tuhoisassa maanjäristyksessä kuoli ainakin 31 000 ihmistä. Sen jälkeen Iranissa on koettu kaksi erityisen tuhoisaa maanjäristystä, joista vuoden 2005 järistyksessä kuoli yli 600 ja vuoden 2012 järistyksessä noin 300 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?