Holapan perhe hengenvaarallisen saastepilven keskellä Intiassa – ikkunanraotkin teipattu: ”Ulkona ei voi liikkua lainkaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Holapan perhe hengen­vaarallisen saaste­pilven keskellä Intiassa – ikkunan­raotkin teipattu: ”Ulkona ei voi liikkua lainkaan”

Pohjoista Intiaa riivaa sankka saastesumu. Kun Holapan perheen lapset lähtevät aamulla kouluun, vetävät he tottuneesti kasvoilleen hiukkassuodattimilla varustetut maskit.

13.11.2017 11:03

Kuopiolainen Miina Holappa tarkistaa aamulla ensimmäisenä Delhin Amerikan suurlähetystön saastemittarien tarkat lukemat puhelimestaan.

– Tänään numerot näyttävät hengenvaarallista ilmaa. Se tarkoittaa, että ulkona ei voi liikkua lainkaan, tai ei ainakaan ilman saastesuojainta.

Holapan perheen Delhin-kodin ikkunasta on näkymä lohduton. Harmaa sumu peittää ympäristön ja aurinko on piiloutunut paksun myrkkypilven sisään.

  • Otsikon alla olevalla videolla kuvaa Delhistä, jonka sankka saastesumu on verhonnut.

Kaupungin yllä lepää jo toista viikkoa saasteista, pölystä ja savusta koostuva saastepilvi, jonka hengittämisen arvellaan olevan vähintäänkin yhtä haitallista ihmiselle kuin tupakanpoltto. Viranomaiset julistivat kaupunkiin hätätilan ja neuvoivat välttämään ulkona liikkumista.

Lue uutinen aiheesta tästä.

Perheen lapset Eino, 14, Mimmi, 12 ja Tyyne, 6, pukevat kaikki tottuneesti hiukkassuodattimilla varustetut saastemaskit päälle aamulla kouluun lähtiessä. New Delhin brittiläisessä koulussa ilmanpuhdistajat hurisevat täysteholla, ulkoliikunta on peruttu ja siirtyminen tunnilta toiseen tapahtuu saastesuojat kasvoilla. Koulussa on lapsilla maskipakko.

Eino ja Mimmi isänsä Jukan kanssa saastesuojaimet kasvoillaan.

Vuosi sitten Delhiin muuttaneelle Holapan perheelle Delhi saasteet olivat tiedossa entuudestaan.

– Tiesimme kyllä saasteongelmasta ennen, mutta sen laajuutta ei voi käsittää Suomesta käsin, hän sanoo.

Päivän mittaan Miina tarkistaa saastemittarista sisäilmamittareiden lukemia, jotka näyttävät sisäilman olevan yhtä puhdasta kuin Helsingissä. Ilmanpuhdistajat poistavat haitallisia pienhiukkasia tehokkaasti, Miina kertoo.

– Ikkunat piti teipata ja kaikki mahdolliset raot tilkitä huolella. Ovia ei pahemmin kannata avata.

Saastesumun vuoksi kodin ikkunanraot piti teipata umpeen.

Perhe muutti Delhiin noin vuosi sitten kun Miinan aviomies Jukka Holappa sai työn Finpron vienninedistäjänä. Holapoille Delhin pesti on ensimmäinen ulkomaankomennus, ja se kestää kaikkiaan neljä vuotta.

– Onneksi pahin saasteaika kestää muutaman kuukauden vuodessa ja osaamme ennakoida sen hyvin, Miina sanoo.

Holapan perhe on asunut Delhissä noin vuoden.

Tämänhetkiseen tilanteeseen ei ole olemassa nopeaa ratkaisua. Pilven toivotaan haihtuvan muutaman päivän kuluessa, mutta se voi kestää useamman viikon.

– Onhan tämä rankkaa kun ulos ei pääse moneen päivään. Toisaalta olemme perheenä sopeutuvaista porukkaa kaikenlaisiin olosuhteisiin, Miina sanoo.

Intiassa saasteista on olemassa paljon harhaluuloja, Miina sanoo.

– Paikalliset uskovat, että pähkinät ja palmusokeri puhistavat keuhkoja, ja että lapsille kehittyy immuniteetti saasteisiin. Valetieto on puolustusmekanismi, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

Huolestuttavinta Delhin ilmassa on pienhiukkasten korkea määrä. WHO:n mukaan hiukkaslukeman eli PM2.5-arvon ei tulisi olla yli 60 mikrogrammaa yhdessä kuutiometrissä. Delhissä lukema on yli kymmenkertainen. Helsingin keskustassa vastaava luku on alle kymmenen mikrogrammaa.

 Paikalliset uskovat, että pähkinät ja palmusokeri puhistavat keuhkoja, ja että lapsille kehittyy immuniteetti saasteisiin. Valetieto on puolustusmekanismi, koska muita vaihtoehtoja ei ole.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka haitallista altistuminen korkealle pienhiukkasten määrälle on ihmisten terveydelle. Se tiedetään, että ilmansaasteiden haitallisuudet vaihtelevat astmasta syöpään.

Delhin saasteet ovat monen eri asian summa. Etenkin syksyn sadonkorjuun aikana maanviljelijät polttavat peltoja ja savu ajautuu Delhiin. Kaupungin ympärille kasvaneen teollisuuden päästöt tupruttavat omia myrkkyjään ilmakehään ja liikenteen määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Talvisaikaan kahdenkymmenen miljoonan ihmisen kaupungissa miljoonat köyhät polttavat lämmikkeikseen mitä käsiinsä saavat. Ilmaa puhdistavaa tuulta tai sadetta ei Pohjois-Intiassa syksyllä ole.

Miinan mielestä tilanteen vakavuus pitäisi ymmärtää Suomessa asti.

– Puhdas ilma on itsestäänselvyys suomalaiselle, mutta kaikille maapallon asukeille se ei sitä ole.

Miina on huolestunut tulevaisuudesta. Hänen mielestään puhdas ilma ei ole rikkaiden maiden etuoikeus.

– Meillä länsimaisilla on aina mahdollisuus lähteä täältä pois, mutta kymmenet miljoonat joutuvat asumaan joka vuosi yhä pahemmissa olosuhteissa.

Miina Holappa kertoo perheensä olevan sopeutuvaista sorttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?