Puola kannustaa kansalaisiaan lisääntymään kuin kanit – terveysministeriö jakaa vinkkejä videolla

Syntyvyys Puolassa on romahtanut.

Syyskuussa Boguchwalessa Puolassa järjestettiin kansallinen kaninäyttely. Kuvituskuva.

10.11.2017 1:39

Puolalaiset eivät nykyisin heiluta peittoa siihen tahtiin kuin valtiovalta toivoisi ja syntyvyys maassa on pudonnut selvästi. Euroopan unionin julkaisemien tilastojen mukaan vuonna 2015 Puolan hedelmällisyysluku oli 1,32, mikä tekee siitä yhden maailman matalimman syntyvyyden maista.

Trendin kääntämiseksi Puolan hallitus on päättänyt tarttua toimeen ja kannustaa kansalaisia lisääntymään nykyistä tehokkaammin.

Terveysministeriö on lanseerannut asukasluvultaan noin 38-miljoonaisessa (2016) Puolassa uuden kampanjan, jonka toivotaan kääntävän hedelmällisyysluvut jälleen nousu-uralle.

Kampanja kulminoituu terveysministeriön julkaisemaan videoon, jossa on käytetty malliesimerkkinä kanien lisääntymiskäyttäytymistä.

Onnellisina loikkivien kanien täyttämällä videolla katsojille annetaan konkreettinen ohje:

– Jos koskaan haluat tulla vanhemmaksi, seuraa kanien antamaa esimerkkiä.

Katsojille myös kerrotaan, että kanit viettävät stressitöntä elämää ja syövät terveellisesti. Näiden seikkojen katsotaan lisäävän halukkuutta petipuuhiin.

Kertoja muistuttaa, että yhdelläkin videolla esiintyvistä kaniuroksista on peräti 63 jälkeläistä. EuroNews on julkaissut Youtubessa tekstitetyn version Puolan kampanjavideosta.

Kansalaisten kannustaminen lisääntymispuuhiin alhaisen syntyvyyden maissa ei ole ennenkuulumatonta. Vastaavanlainen kampanja lanseerattiin Tanskassa vuonna 2015 vähintäänkin yhtä erikoisesti, kun kansalaisia kehotettiin varsin suorasanaisesti petipuuhiin.

Elokuussa Kouvolassa järjestetyssä sdp:n kesäkokouksessa puolueen puheenjohtaja Antti Rinne hätkähdytti monia puhumalla synnytystalkoista.

– Sdp tulee tämän kesäkokouksen yhteydessä esittämään joukon konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan uudelleen synnytystalkoisiin, Rinne sanoi puheessaan.

Rinteen puhe ”synnytystalkoista” loukkasi monia lapsettomia ja niitä, jotka ovat huolissaan maapallon kestokyvystä alati lisääntyvän väkimäärän paineessa.

Suomesta löytyy myös paikallisempia esimerkkejä. Huhtikuun alussa Merikarvian kunta villitsi kuntalaisia ”peitonheilutustalkoisiin” eli lisääntymistarkoituksessa harjoitettavaan seksinharrastukseen. Kunta myös julkaisi teeman pariin kannustavan videon.

Peitonheilutustalkooidean taustalla on se, että vuosi 2018 on Merikarvian 150-vuotisjuhlavuosi ja uusia merikarvialaisia on syntynyt viime vuosina vain niukasti.

Katolisen kirkon päämies paavi Franciscus ei ole täysin samaa mieltä Puolan hallinnon ottaman linjauksen kanssa. Hänen mukaansa puolalaisten ei tarvitsisi lisääntyä kuin kanit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?