Kirkko muuttui surmanloukuksi – tämä Texasin verilöylystä tiedetään nyt - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirkko muuttui surmanloukuksi – tämä Texasin verilöylystä tiedetään nyt

Yhdysvaltain Texasin osavaltion keskiosissa sijaitsevassa Sutherland Springsissä tapahtuneen joukkosurman tutkinta on edennyt maanantaina.

6.11.2017 23:56 | Päivitetty 7.11.2017 8:44

Amerikkalaisviranomaiset ovat edistyneet maanantaina 26 ihmisen hengen sunnuntaina vaatineen kirkkoammuskelun tutkinnassa.

Alle on lueteltu ydinkohdat, mitä Yhdysvaltain historian neljänneksi pahimmasta joukkosurmasta tiedetään maanantai-iltaan (Suomen aikaa) mennessä.

Ensimmäiset tapahtumat näkyvät alla olevasta 3d-mallista:

Uhrimäärä:

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että kello 11.30 tienoilla sunnuntaiaamupäivänä alkaneessa ammuskelussa kuoli 26 ihmistä. Lisäksi 20 haavoittui.

Amerikkalaismedioista CNN ja CBS News ovat uutisoineet, että nuorin kuolonuhreista on vasta 1,5-vuotias lapsi. Vanhimman kuolonuhrin on kerrottu olleen 77-vuotias.

Maanantaina kaikki verilöylyssä haavoittuneet olivat edelleen sairaalahoidossa. 20 haavoittuneesta 10 tilan kuvailtiin olevan kriittinen.

Ampuja:

Epäilty ampuja oli 26-vuotias valkoinen mies, joka oli ammatiltaan vartija. Useat amerikkalaiset mediat ja uutistoimistot ovat kertoneet, että mies on Texasista kotoisin oleva Devin Kelley.

Viranomaisten julkaisema kuva ampujasta.

Toista kertaa naimisissa ollut mies asui ampumispaikan lähettyvillä San Antonion esikaupungissa. Hänet oli vuonna 2012 tuomittu sotaoikeudessa vaimonsa ja lapsensa pahoinpitelystä. Hänet vangittiin vuodeksi ja erotettiin ilmavoimista.

Ampuja sai surmansa joukkosurmaa seuranneen takaa-ajon yhteydessä. Viranomaiset kertoivat maanantaina, että epäilty ampui itsensä.

Ampuja sai surmansa joukkosurmaa seuranneen takaa-ajon yhteydessä.

Motiivi:

Maanantain aikana viranomaiset ovat saaneet myös käsityksen ampujan motiivista, joka oli alun perin hämärän peitossa.

Paikallisviranomaisten mukaan ampumisen syy ei ollut rasistinen tai uskonnollinen, vaan kiista sukulaisten kanssa.

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston tiedottaja Freeman Martin kuvaili motiivia maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Kyseessä on ollut riitatilanne perheen sisällä, johon liittyvät myös anopit.

Ennen veritekoa epäillyn kerrotaan lähettäneen anopilleen uhkaavia tekstiviestejä, joiden sisältöä ei ole toistaiseksi kerrottu.

CNN:n mukaan kuolonuhreihin kuuluu myös epäillyn vaimon isoäiti, joka tukee viranomaisten antamaa tiedonantoa riitaan liittyvästä motiivista.

Sutherland Springsin babtistikirkko on pieni. Asukkaita kylässä on Yhdysvaltalaismedian mukaan noin 400.

Surma-aseet:

Yhdysvaltain oikeusministeriön alainen virasto ATF (engl. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) kertoi maanantaina, että verilöylyn jäljiltä on löytynyt kolme epäillylle kuulunutta tuliasetta. Näistä yksi löytyi ampumapaikalta First Baptist -kirkon ulkopuolelta ja kaksi muuta epäillyn autosta.

Kirkolta löytyneen aseen kerrotaan olleen Ruger 556 -mallinen puoliautomaattinen kivääri. Autosta löytyneitä aseita on kuvailtu käsiaseiksi. CBS News uutisoi käsiaseiden olleen 9-millimetrinen Glock sekä 22-kaliiperinen Ruger-pistooli.

Epäilty oli ostanut ne kaikki laillisesti. Tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista, sillä Texasissa hänelle ei ollut annettu aseenkantolupaa.

Toistaiseksi ei tiedetä:

Sutherland Springsin sunnuntainen verilöyly on kuolonuhrien määrältä Yhdysvaltain neljänneksi tuhoisin joukkosurma yhdessä 14.12.2014 tapahtuneen Sandy Hookin -kouluammuskelun kanssa.

Tapauksen tutkinta jatkui maanantaina.

Kun useita ihmisiä on edelleen sairaalahoidossa, ja osa heistä kriittisessä tilassa, viranomaiset pitävät mahdollisena, että kuolonuhrien lukumäärä tulee vielä kasvamaan.

Vaikka viranomaiset ovat kallistuneet tutkimusten yhteydessä sen puolelle, että joukkosurman motiivi liittyy perheen sisäisiin jännitteisiin, toistaiseksi ei tiedetä, oliko epäillyllä ampujalla yhteyksiä terroristijärjestöihin tai muihin äärijärjestöihin.

Jonkinlaisesta suuntautumisesta ääriajatteluun voi kertoa se, että amerikkalaislähteiden sekä kansainvälisten uutistoimistojen mukaan mies oli militantti ateisti, jolla oli tapana haukkua kirkkoa ja uskovaisia sosiaalisessa mediassa.

Korjaus 7.11. kello 8.44: korjattu aseen tyyppi. Ruger 556 on puoliautomaattinen kivääri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?