Ulkomaat

YK:lta varoitus ennätyslämpimästä vuodesta – Euroopassa lähestyttiin kesällä jo 50:tä astetta

Julkaistu:

Ilmasto
Kaksi viime vuotta ovat olleet kaksi lämpimintä mittaushistorian aikana.
YK:n ilmastokokous Saksan Bonnissa alkoi maanantaina odotetun ikävillä uutisilla. YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi kokouksen aluksi raportin, jonka mukaan kuluva vuosi on hyvin todennäköisesti nousemassa tilastohistorian kolmen lämpimimmän vuoden joukkoon.

Mittaushistorian kaksi lämpimintä vuotta ovat olleet viime vuosi ja toissa vuosi.

– Olemme tänä vuonna todistaneet poikkeuksellisia sääoloja: yli 50 asteen lämpötiloja Aasiassa, lyhyen ajan sisällä useita ennätyksellisiä hurrikaaneja Karibialla ja Atlantilla – jopa niin kaukana kuin Irlannissa, miljoonia ihmisiä koettelevia monsuunitulvia sekä jatkuvaa kuivuutta Itä-Afrikassa, listasi järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.

Yllä olevalla videolla Maria-hurrikaanin aiheuttamia tuhoja. Alla puolestaan jälkiä Irma-hurrikaanin tuhoista Neitsytsaarilla.


Viime vuonna liki 24 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan sääoloihin liittyvien katastrofien takia. Suurin osa johtui tulvista tai myrskyistä Aasiassa ja Tyynenmeren alueella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnelma oli jo kokouksen alla huolestunut ilmaston kehityksen suhteen. Kokous on ensimmäinen sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta.


Euroopassakin lähestyttiin 50:tä astetta

Tammi-syyskuun aikana ennätyslämpötiloja on mitattu eri puolilla maapalloa.

Vuoden alussa helleaalto koetteli osia Etelä-Amerikasta. Aasiassa puolestaan oli paikoin ennätyskuuma toukokuu.

Kesä oli poikkeuksellisen kuuma myös Välimerellä, missä Espanjan Cordobassa mitattiin heinäkuussa 46,9 astetta.


Karibialla ja osissa Yhdysvaltoja suuria tuhoja aiheuttivat hurrikaanit. Pohjois-Atlantin hurrikaanikausi onkin tänä vuonna ollut ennätysvilkas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

WMO:n mukaan ei voida varmuudella sanoa, tekeekö ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos Harvey-hurrikaanin kaltaisista hitaasti liikkuvista ja vielä maissakin runsaasti satavista hurrikaaneista yleisempiä. On kuitenkin todennäköistä, että ilmastonmuutoksen takia sademäärät lisääntyvät ja merenpinnan nousu tekee myrskyvuoksista tuhoisampia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt