Ulkomaat

IS seurasi: Mies tappoi 26 kirkossa Texasissa – viranomaisilla selkeä käsitys motiivista

Julkaistu: , Päivitetty:

Baptistikirkkoon sisään mennyt mies on ampunut useita henkilöitä Texasissa Yhdysvalloissa. IS seurasi Sutherland Springsin tapahtumia hetki hetkeltä.
IS seurasi tilannetta Texasin Sutherland Springsissä hetki hetkeltä alla olevassa seurannassa. Live-seuranta on päättynyt, mutta aiemmat päivitykset näkyvät edelleen alla. Jos seuranta ei näy, pääset siihen täältä.

Päätapahtumat

Tämä Texasin verilöylystä tiedetään nyt

Nuorin kuolonuhreista oli vasta 1,5-vuotias

Viranomaiset: Kirkkoampumisen motiivina uskotaan olleen perheriita

Viranomainen: Texasin ampuja oli verhoutunut pääkallonaamioon

Texasin kuvernööri CBS Newsille: Ampujalta oli evätty aselupa osavaltiossa

Live-seuranta Texasin ammuskelusta päättyy

Ilta-Sanomat on seurannut sunnuntai-illasta lähtien hetki hetkeltä Yhdysvaltain Texasissa tapahtunutta uutistilannetta, jossa kirkkosaliin tunkeutunut mies ampui 26 ihmistä Sutherland Springissä. Lisäksi 20 haavoittui. Ampuja itse kuoli lyhyen takaa-ajon päätteeksi oman käden kautta. Viranomaiset ovat arvioineet alustavasti veriteon motiiviksi perheriidan.

Sutherland Springsin verilöylyn hetki hetkeltä seuranta päättyy nyt, mutta Ilta-Sanomat jatkaa tapauksesta uutisointia myös jatkossa. Ilta-Sanomien verkkosivuston lisäksi aihetta voi seurata painetun printtilehden kautta sekä sosiaalisen median kanavissa.

Tämä Texasin verilöylystä tiedetään nyt

Amerikkalaisviranomaiset ovat edistyneet maanantaina 26 ihmisen hengen sunnuntaina vaatineen kirkkoammuskelun tutkinnassa.

Alle on lueteltu ydinkohdat, mitä Yhdysvaltain historian neljänneksi pahimmasta joukkosurmasta tiedetään maanantai-iltaan (Suomen aikaa) mennessä.

- Viranomaiset ovat vahvistaneet, että ammuskelussa kuoli 26 ihmistä. Lisäksi 20 haavoittui. Kaikki haavoittuneet olivat maanantaina edelleen sairaalassa, heistä 10 kriittisessä tilassa.

- Nuorin kuolonuhreista oli vasta 1,5-vuotias lapsi. Vanhimman kuolonuhrin on kerrottu olleen 77-vuotias.

- Epäilty ampuja oli 26-vuotias valkoinen mies, joka oli ammatiltaan vartija. Useat amerikkalaiset mediat ja uutistoimistot ovat kertoneet, että mies on Texasista kotoisin oleva Devin Kelley.

- Ampuja sai surmansa joukkosurmaa seuranneen takaa-ajon yhteydessä. Viranomaiset kertoivat maanantaina, että epäilty ampui itsensä.

- Paikallisviranomaisten mukaan ampumisen syy ei ollut rasistinen tai uskonnollinen, vaan kiista sukulaisten kanssa.

- Verilöylyn jäljiltä on löytynyt kolme epäillylle kuulunutta tuliasetta. Yksi näistä oli rynnäkkökivääri ja kaksi pistooleita. Epäilty oli ostanut ne kaikki laillisesti. Tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista, sillä Texasissa hänelle ei ollut annettu aseenkantolupaa.

Paljasjalkainen putkimies tarttui rynnäkkökivääriinsä ja säntäsi ampujan perään

Uutistoimisto Reuters kertoo texasilaisen Stephen Willefordin olleen kotonaan, kun hän havahtui kotikatunsa vastakkaisella puolella sijaitsevan First Baptist -kirkon suunnalta kantautuneisiin tulitusääniin.

Tilanteessa, jossa monet muut paikalliset ovat kertoneet heittäytyneensä maahan, Willeford tarttui kotonaan olleeseen rynnäkkökivääriin ja juoksi pihalle, joka oli lyhyessä hetkessä muuttunut helvetin esikartanoksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Willeford havahtui meteliin päiväuniltaan eikä hän ehtinyt pukea edes kenkiä jalkaan ennen pihalle säntäämistään. Willeford on saanut toiminnastaan sankarin maineen. Lue lisää täältä.

CNN: Yksi surmansa saaneista on epäillyn ampujan vaimon isoäiti

Viranomaiset raottivat maanantaina Texasin sunnuntaisen joukkosurman epäiltyä motiivia toteamalla, että ampuja on ollut riidoissa sukulaistensa kanssa. Sukulaisilla on ollut tapana käydä kirkossa, jossa 26 ihmisen hengen vaatinut veriteko tapahtui sunnuntaisen jumalanpalveluksen yhteydessä.

CNN uutisoi maanantaina illalla Suomen aikaa, että yksi kirkkohyökkäyksessä surmansa saaneista henkilöistä on epäillyn ampujan vaimon isoäiti. Tällä oli tapana käydä tekemässä vapaaehtoistöitä kirkossa, jossa väkivallanteko tapahtui.

Asian ovat vahvistaneen CNN:lle uhrin ystävät.

Viranomaiset eivät ole katsoneet tarpeelliseksi käynnistää verilöylyn vuoksi terrorismitutkintaa, vaikka toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, onko epäillyllä ollut yhteyksiä ääriliikkeisiin tai -järjestöihin.

Reuters: Ampuja osti 2 asetta San Antoniosta

Uutistoimisto Reuters kertoo Texasin ampujan ostaneen kaksi aseistaan San Antoniosta. Reutersin mukaan ampujasta oli tehty taustaselvitys aseostosten yhteydessä. Aikaisemmin maanantaina viranomaiset kertoivat, että epäillyllä ei ollut aseenkantolupaa Texasissa.

Nuorin kuolonuhreista oli vasta 1,5-vuotias

CNN ja CBS News uutisoivat, että Sutherland Springsin verilöylyn nuorin uhri olisi ollut vasta 1,5-vuotias lapsi. Asiasta on kertonut Texasin yleisen turvallisuuden osaston tiedottaja Freeman Martin maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Viranomaisten mukaan kuolonuhrien iät ulottuvat 18 kuukaudesta 77 vuoteen. Viranomaisten mukaan joukkoammuskelun jäljiltä oli maanantaina sairaaloissa edelleen 20 haavoittunutta, joista 10 tilan on kuvailtu olevan kriittinen. Kuolonuhrien määrä voi siis vielä nousta nykyisestä 26:sta.

CNN: Yksi uhreista oli hoitajan ammatista haaveillut 16-vuotias teinityttö

Amerikkalaiskanava CNN:n mukaan yksi Sutherland Springissä sunnuntaina surmansa saaneista uhreista oli hoitajan ammatista haaveillut 16-vuotias Haley Krueger.

Haleyn kuoleman on vahvistanut CNN:lle hänen äitinsä Charlene Marie Uhl.

- Hän oli eloisa 16-vuotias, joka rakasti elämää, äiti kuvailee tytärtään.

Äidin mukaan Haley haaveili sairaanhoitajan ammatista keskosten osastolla.

Viranomaisilla on video surmakirkon sisältä

Yhdysvaltalaiskanava CNN kertoi sunnuntaina pian joukkosurman jälkeen, että First Baptist -kirkolla on ollut tapana nauhoittaa jumalanpalvelukset ja julkaista ne omalla YouTube-kanavallaan.

Maanantaina viranomaiset vahvistivat saaneensa kirkon sisältä videomateriaalia haltuunsa. Materiaalin sisältöä viranomaiset eivät olleet halukkaita avaamaan Sutherland Springsin verilöylyä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Videon olemassaolosta kertoi uutistoimisto Reuters.

Virasto: Verilöylyn jäljiltä on löydetty kolme asetta

Yhdysvaltain oikeusministeriön alainen virasto ATF (engl. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) kertoo, että verilöylyn jäljiltä on löytynyt kaiken kaikkiaan kolme tuliasetta. Näistä yksi löytyi ampumapaikalta First Baptist -kirkon ulkopuolelta ja kaksi muuta epäillyn autosta.

Kirkolta löytyneen aseen kerrotaan olleen rynnäkkökivääri, malliltaan Ruger 556. Autosta löytyneitä aseita on kuvailtu käsiaseiksi. CBS News uutisoi ATF:n erikoisagentin kertoneen, että käsiaseet ovat malliltaan 9-millimetrinen Glock sekä 22-kaliiperinen Ruger-pistooli.

Epäilty oli ostanut ne kaikki laillisesti. Tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista, sillä Texasissa hänelle ei ollut annettu aseenkantolupaa.

Viranomainen: Epäilty soitti verilöylyn jälkeen isälleen

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston lähteen mukaan sunnuntaisessa kirkkoverilöylyssä 26 ihmistä kuoliaaksi ampunut 26-vuotias epäilty soitti pakomatkan aikana isälleen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiedotustilaisuudessa maanantaina puhuneen lähteen mukaan epäilty olisi kertonut puhelun aikana isälleen, että häntä on ammuttu eikä hän usko selviävänsä hengissä.

Epäilty pakeni silmittömän ammuskelun jälkeen baptistikirkon pihalta autolla, ja sai peräänsä kaksi paikallista henkilöä, joista ainakin toinen oli aseistettu. Pakomatka päättyi, kun auto romuttui käyttökelvottomaksi. Ampuja löytyi käyttämästään autosta kuolleena ja viranomaiset ovat kertoneet miehen riistäneen hengen itseltään.

Viranomaiset: Kirkkoampumisen motiivina uskotaan olleen perheriita

Texasin eilisen kirkkoampujan motiivi oli perheriita, viranomaiset kertovat.

Paikallisviranomaisten mukaan ampumisen syy ei ollut rasistinen tai uskonnollinen, vaan kiista muun muassa anopin kanssa. Anoppi kävi kirkossa, jossa ampuja avasi tulen. Ennen ampumisia hän oli lähettänyt uhkailuviestejä.

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston tiedottaja Freeman Martin kuvaili motiivia maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Kyseessä on ollut riitatilanne perheen sisällä, johon liittyvät myös anopit.

- Tiedämme hänen (anopin) saaneen uhkaavia tekstiviestejä epäillyltä, Martin totesi.

Nuorin tähän mennessä vahvistetuista kuolonuhreista oli 7-vuotias Emily Garza, joka menehtyi leikkauksen jälkeen ammuskelussa saamiinsa vammoihin. Lisäksi henkensä menettivät hänen äitinsä Joann Ward sekä Emilyn pikkusisko Brooke Ward, 5. Lue lisää uhreista tästä IS:n jutusta.

FBI: Terrorismitutkintaa ei ole aloitettu

Texasin sunnuntaisen kirkkoverilöylyn vuoksi ei ole toistaiseksi aloitettu terrorismitutkintaa, kertoo FBI. Texasin kuvernööri Greg Abbott on jo aikaisemmin tuonut ilmi julkisuudessa sen, että tapausta tutkivilla viranomaisilla on todisteita siitä, että 26 ihmistä Sutherland Springissä ampuneella epäillyllä on ollut mitä ilmeisimmin mielenterveysongelmia.

Viranomainen: Texasin ampuja oli verhoutunut pääkallonaamioon

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston lähteen mukaan 26 ihmistä sunnuntaina baptistikirkossa ampunut epäilty oli verhoutunut pääkallonaamioon. Lisäksi epäillyllä oli luotiliivi.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Viranomaislähde on todennut epäillyn uhkailleen myös anoppiaan ja lähettäneen "uhkaavia tekstiviestejä". Viestien vastaanottajaa ja sisältöä ei ole toistaiseksi määritetty tarkemmin.

Texasin kuvernööri CBS Newsille: Ampujalta oli evätty aselupa osavaltiossa

Sutherland Springsin epäilty ampuja on amerikkalaismedioiden mukaan 26-vuotias mies, joka on aikaisemmin toiminut Yhdysvaltain ilmavoimien palveluksessa. Hänet erotettiin ilmavoimista kolme vuotta sitten sotaoikeudessa saamansa vaimon ja lapsen pahoinpitelyä koskeneen tuomion jälkeen.

Texasin kuvernööri Greg Abbott on kertonut CBS Newsille maanantaina tutkimusten ollessa vielä käynnissä, että epäillyllä on ilmenneiden todisteiden valossa ollut mielenterveydellisiä ongelmia ja häneltä oli evätty aselupa Texasin osavaltiossa.

Abbott ja muut republikaanijohtajat ovat sanoneet, ettei Sutherland Springsin sunnuntainen verilöyly ole vaikuttanut heidän kantaansa Yhdysvaltojen kansalaisten aseenkanto-oikeudesta. Esimerkiksi Donald Trump on todennut, että sunnuntaisessa ampumistapauksessa on kyse pahimmanlaatuisesta mielenterveysongelmasta.

Demokraatit puolestaan ovat uudistaneet näkemyksensä siitä, että aseen omistusoikeutta Yhdysvalloissa olisi syytä rajoittaa.

Yhdysvaltain historian neljänneksi pahin joukkosurma

Sutherland Springissä sunnuntaina tapahtunut ampumavälikohtaus on uhriluvultaan Yhdysvaltain historian neljänneksi pahin joukkosurma, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntain ampumavälikohtaus Sutherland Springsin pienessä texasilaistaajamassa synkensi jo valmiiksi synkkää syksyä 2017 entisestään, sillä edellisestä massiivisesta joukkosurmasta Pohjois-Amerikan mantereella ehti kulua vain reilu kuukausi.

Lokakuun 1. päivänä Las Vegasissa tapahtuneessa ammuskelussa Stephen Paddock avasi Mandalay Bay -hotellin sviitistä tulen musiikkifestivaaleille kokoontuneeseen väkijoukkoon. Tässä uhriluvultaan Yhdysvaltain historian tuhoisimmassa joukkoammuskelussa kuoli Paddockin lisäksi 58 ihmistä ja yli 500 loukkaantui.

Sutherland Springin sunnuntaisessa verilöylyssä kuoli 26 ihmistä ja 20 haavoittui, mikä tekee tapahtumasta Yhdysvaltain historian neljänneksi pahimman joukkosurman. Kuolonuhrien määrältä tapahtuma rinnastuu 14. joulukuuta 2014 tapahtuneeseen Sandy Hookin ala-asteen kouluammuskeluun Connecticutin osavaltiossa. Ampuja surmasi Newtownissa sijainneessa koulussa 20 lasta ja kuusi aikuista ennen kuin riisti hengen itseltään.

Toiseksi verisin joukkoampuminen tapahtui Floridassa sijaitsevassa Pulse-yökerhossa 12. kesäkuuta 2016. Tekijän puoliautomaattikiväärillä ja käsiaseella ampumiin luoteihin kuoli 49 ihmistä ja 53 haavoittui. Tekijä kuoli poliisin erikoisjoukkojen tekemässä rynnäkössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuun yökerhoon.

Yhdysvaltain historian kolmanneksi pahimmassa joukkoampumisessa Virginia Tech University -korkeakoululla 16. huhtikuuta 2007 kuoli yhteensä 32 ihmistä. Uhreista 27 oli korkeakoulun opiskelijoita, ja viisi opettajia. Kahdella käsiaseella tuhoa kylvänyt ampuja teki lopulta itsemurhan.

Texasin kuvernööri: Verilöyly kirkossa ei ollut sattumanvarainen teko

Texasin kuvernööri Greg Abbott on maanantaina kertonut CBS Newsille, että epäillyn 26-vuotiaan miehen käynnistämä verilöyly ei ilmeisesti ollut sattumanvarainen päähänpisto. Abbottin mukaan epäillyllä on ollut yhteyksiä First Baptist -kirkkoon, jossa 26 ihmisen hengen vaatinut ammuskelu tapahtui sunnuntaina.

Paikallinen sheriffi Joe Tackitt on kertonut uutiskanava CNN:lle, että epäillyn sukulaisilla oli tapana käydä kirkossa, jossa Sutherland Springsin verilöyly tapahtui.

- Tiedämme, että hänen entiset ja nykyiset appivanhempansa kävivät kirkossa aika ajoin, Tackitt kertoo.

- He eivät olleet paikalla ammuskelun tapahtuessa eilen (sunnuntaina).

Lue aiheesta myös täältä.