Ulkomaat

IS seurasi: Mies tappoi 26 kirkossa Texasissa – viranomaisilla selkeä käsitys motiivista

Julkaistu: , Päivitetty:

Baptistikirkkoon sisään mennyt mies on ampunut useita henkilöitä Texasissa Yhdysvalloissa. IS seurasi Sutherland Springsin tapahtumia hetki hetkeltä.
IS seurasi tilannetta Texasin Sutherland Springsissä hetki hetkeltä alla olevassa seurannassa. Live-seuranta on päättynyt, mutta aiemmat päivitykset näkyvät edelleen alla. Jos seuranta ei näy, pääset siihen täältä.

Päätapahtumat

Tämä Texasin verilöylystä tiedetään nyt

Nuorin kuolonuhreista oli vasta 1,5-vuotias

Viranomaiset: Kirkkoampumisen motiivina uskotaan olleen perheriita

Viranomainen: Texasin ampuja oli verhoutunut pääkallonaamioon

Texasin kuvernööri CBS Newsille: Ampujalta oli evätty aselupa osavaltiossa

Näytä lisää(8 kpl)

Live-seuranta Texasin ammuskelusta päättyy

Ilta-Sanomat on seurannut sunnuntai-illasta lähtien hetki hetkeltä Yhdysvaltain Texasissa tapahtunutta uutistilannetta, jossa kirkkosaliin tunkeutunut mies ampui 26 ihmistä Sutherland Springissä. Lisäksi 20 haavoittui. Ampuja itse kuoli lyhyen takaa-ajon päätteeksi oman käden kautta. Viranomaiset ovat arvioineet alustavasti veriteon motiiviksi perheriidan.

Sutherland Springsin verilöylyn hetki hetkeltä seuranta päättyy nyt, mutta Ilta-Sanomat jatkaa tapauksesta uutisointia myös jatkossa. Ilta-Sanomien verkkosivuston lisäksi aihetta voi seurata painetun printtilehden kautta sekä sosiaalisen median kanavissa.

Tämä Texasin verilöylystä tiedetään nyt

Amerikkalaisviranomaiset ovat edistyneet maanantaina 26 ihmisen hengen sunnuntaina vaatineen kirkkoammuskelun tutkinnassa.

Alle on lueteltu ydinkohdat, mitä Yhdysvaltain historian neljänneksi pahimmasta joukkosurmasta tiedetään maanantai-iltaan (Suomen aikaa) mennessä.

- Viranomaiset ovat vahvistaneet, että ammuskelussa kuoli 26 ihmistä. Lisäksi 20 haavoittui. Kaikki haavoittuneet olivat maanantaina edelleen sairaalassa, heistä 10 kriittisessä tilassa.

- Nuorin kuolonuhreista oli vasta 1,5-vuotias lapsi. Vanhimman kuolonuhrin on kerrottu olleen 77-vuotias.

- Epäilty ampuja oli 26-vuotias valkoinen mies, joka oli ammatiltaan vartija. Useat amerikkalaiset mediat ja uutistoimistot ovat kertoneet, että mies on Texasista kotoisin oleva Devin Kelley.

- Ampuja sai surmansa joukkosurmaa seuranneen takaa-ajon yhteydessä. Viranomaiset kertoivat maanantaina, että epäilty ampui itsensä.

- Paikallisviranomaisten mukaan ampumisen syy ei ollut rasistinen tai uskonnollinen, vaan kiista sukulaisten kanssa.

- Verilöylyn jäljiltä on löytynyt kolme epäillylle kuulunutta tuliasetta. Yksi näistä oli rynnäkkökivääri ja kaksi pistooleita. Epäilty oli ostanut ne kaikki laillisesti. Tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista, sillä Texasissa hänelle ei ollut annettu aseenkantolupaa.

Paljasjalkainen putkimies tarttui rynnäkkökivääriinsä ja säntäsi ampujan perään

Uutistoimisto Reuters kertoo texasilaisen Stephen Willefordin olleen kotonaan, kun hän havahtui kotikatunsa vastakkaisella puolella sijaitsevan First Baptist -kirkon suunnalta kantautuneisiin tulitusääniin.

Tilanteessa, jossa monet muut paikalliset ovat kertoneet heittäytyneensä maahan, Willeford tarttui kotonaan olleeseen rynnäkkökivääriin ja juoksi pihalle, joka oli lyhyessä hetkessä muuttunut helvetin esikartanoksi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Willeford havahtui meteliin päiväuniltaan eikä hän ehtinyt pukea edes kenkiä jalkaan ennen pihalle säntäämistään. Willeford on saanut toiminnastaan sankarin maineen. Lue lisää täältä.

CNN: Yksi surmansa saaneista on epäillyn ampujan vaimon isoäiti

Viranomaiset raottivat maanantaina Texasin sunnuntaisen joukkosurman epäiltyä motiivia toteamalla, että ampuja on ollut riidoissa sukulaistensa kanssa. Sukulaisilla on ollut tapana käydä kirkossa, jossa 26 ihmisen hengen vaatinut veriteko tapahtui sunnuntaisen jumalanpalveluksen yhteydessä.

CNN uutisoi maanantaina illalla Suomen aikaa, että yksi kirkkohyökkäyksessä surmansa saaneista henkilöistä on epäillyn ampujan vaimon isoäiti. Tällä oli tapana käydä tekemässä vapaaehtoistöitä kirkossa, jossa väkivallanteko tapahtui.

Asian ovat vahvistaneen CNN:lle uhrin ystävät.

Viranomaiset eivät ole katsoneet tarpeelliseksi käynnistää verilöylyn vuoksi terrorismitutkintaa, vaikka toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, onko epäillyllä ollut yhteyksiä ääriliikkeisiin tai -järjestöihin.

Reuters: Ampuja osti 2 asetta San Antoniosta

Uutistoimisto Reuters kertoo Texasin ampujan ostaneen kaksi aseistaan San Antoniosta. Reutersin mukaan ampujasta oli tehty taustaselvitys aseostosten yhteydessä. Aikaisemmin maanantaina viranomaiset kertoivat, että epäillyllä ei ollut aseenkantolupaa Texasissa.

Nuorin kuolonuhreista oli vasta 1,5-vuotias

CNN ja CBS News uutisoivat, että Sutherland Springsin verilöylyn nuorin uhri olisi ollut vasta 1,5-vuotias lapsi. Asiasta on kertonut Texasin yleisen turvallisuuden osaston tiedottaja Freeman Martin maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Viranomaisten mukaan kuolonuhrien iät ulottuvat 18 kuukaudesta 77 vuoteen. Viranomaisten mukaan joukkoammuskelun jäljiltä oli maanantaina sairaaloissa edelleen 20 haavoittunutta, joista 10 tilan on kuvailtu olevan kriittinen. Kuolonuhrien määrä voi siis vielä nousta nykyisestä 26:sta.

CNN: Yksi uhreista oli hoitajan ammatista haaveillut 16-vuotias teinityttö

Amerikkalaiskanava CNN:n mukaan yksi Sutherland Springissä sunnuntaina surmansa saaneista uhreista oli hoitajan ammatista haaveillut 16-vuotias Haley Krueger.

Haleyn kuoleman on vahvistanut CNN:lle hänen äitinsä Charlene Marie Uhl.

- Hän oli eloisa 16-vuotias, joka rakasti elämää, äiti kuvailee tytärtään.

Äidin mukaan Haley haaveili sairaanhoitajan ammatista keskosten osastolla.

Viranomaisilla on video surmakirkon sisältä

Yhdysvaltalaiskanava CNN kertoi sunnuntaina pian joukkosurman jälkeen, että First Baptist -kirkolla on ollut tapana nauhoittaa jumalanpalvelukset ja julkaista ne omalla YouTube-kanavallaan.

Maanantaina viranomaiset vahvistivat saaneensa kirkon sisältä videomateriaalia haltuunsa. Materiaalin sisältöä viranomaiset eivät olleet halukkaita avaamaan Sutherland Springsin verilöylyä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Videon olemassaolosta kertoi uutistoimisto Reuters.

Virasto: Verilöylyn jäljiltä on löydetty kolme asetta

Yhdysvaltain oikeusministeriön alainen virasto ATF (engl. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) kertoo, että verilöylyn jäljiltä on löytynyt kaiken kaikkiaan kolme tuliasetta. Näistä yksi löytyi ampumapaikalta First Baptist -kirkon ulkopuolelta ja kaksi muuta epäillyn autosta.

Kirkolta löytyneen aseen kerrotaan olleen rynnäkkökivääri, malliltaan Ruger 556. Autosta löytyneitä aseita on kuvailtu käsiaseiksi. CBS News uutisoi ATF:n erikoisagentin kertoneen, että käsiaseet ovat malliltaan 9-millimetrinen Glock sekä 22-kaliiperinen Ruger-pistooli.

Epäilty oli ostanut ne kaikki laillisesti. Tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista, sillä Texasissa hänelle ei ollut annettu aseenkantolupaa.

Viranomainen: Epäilty soitti verilöylyn jälkeen isälleen

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston lähteen mukaan sunnuntaisessa kirkkoverilöylyssä 26 ihmistä kuoliaaksi ampunut 26-vuotias epäilty soitti pakomatkan aikana isälleen.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiedotustilaisuudessa maanantaina puhuneen lähteen mukaan epäilty olisi kertonut puhelun aikana isälleen, että häntä on ammuttu eikä hän usko selviävänsä hengissä.

Epäilty pakeni silmittömän ammuskelun jälkeen baptistikirkon pihalta autolla, ja sai peräänsä kaksi paikallista henkilöä, joista ainakin toinen oli aseistettu. Pakomatka päättyi, kun auto romuttui käyttökelvottomaksi. Ampuja löytyi käyttämästään autosta kuolleena ja viranomaiset ovat kertoneet miehen riistäneen hengen itseltään.

Viranomaiset: Kirkkoampumisen motiivina uskotaan olleen perheriita

Texasin eilisen kirkkoampujan motiivi oli perheriita, viranomaiset kertovat.

Paikallisviranomaisten mukaan ampumisen syy ei ollut rasistinen tai uskonnollinen, vaan kiista muun muassa anopin kanssa. Anoppi kävi kirkossa, jossa ampuja avasi tulen. Ennen ampumisia hän oli lähettänyt uhkailuviestejä.

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston tiedottaja Freeman Martin kuvaili motiivia maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Kyseessä on ollut riitatilanne perheen sisällä, johon liittyvät myös anopit.

- Tiedämme hänen (anopin) saaneen uhkaavia tekstiviestejä epäillyltä, Martin totesi.

Nuorin tähän mennessä vahvistetuista kuolonuhreista oli 7-vuotias Emily Garza, joka menehtyi leikkauksen jälkeen ammuskelussa saamiinsa vammoihin. Lisäksi henkensä menettivät hänen äitinsä Joann Ward sekä Emilyn pikkusisko Brooke Ward, 5. Lue lisää uhreista tästä IS:n jutusta.

FBI: Terrorismitutkintaa ei ole aloitettu

Texasin sunnuntaisen kirkkoverilöylyn vuoksi ei ole toistaiseksi aloitettu terrorismitutkintaa, kertoo FBI. Texasin kuvernööri Greg Abbott on jo aikaisemmin tuonut ilmi julkisuudessa sen, että tapausta tutkivilla viranomaisilla on todisteita siitä, että 26 ihmistä Sutherland Springissä ampuneella epäillyllä on ollut mitä ilmeisimmin mielenterveysongelmia.

Viranomainen: Texasin ampuja oli verhoutunut pääkallonaamioon

Texasin osavaltion yleisen turvallisuuden osaston lähteen mukaan 26 ihmistä sunnuntaina baptistikirkossa ampunut epäilty oli verhoutunut pääkallonaamioon. Lisäksi epäillyllä oli luotiliivi.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Viranomaislähde on todennut epäillyn uhkailleen myös anoppiaan ja lähettäneen "uhkaavia tekstiviestejä". Viestien vastaanottajaa ja sisältöä ei ole toistaiseksi määritetty tarkemmin.

Texasin kuvernööri CBS Newsille: Ampujalta oli evätty aselupa osavaltiossa

Sutherland Springsin epäilty ampuja on amerikkalaismedioiden mukaan 26-vuotias mies, joka on aikaisemmin toiminut Yhdysvaltain ilmavoimien palveluksessa. Hänet erotettiin ilmavoimista kolme vuotta sitten sotaoikeudessa saamansa vaimon ja lapsen pahoinpitelyä koskeneen tuomion jälkeen.

Texasin kuvernööri Greg Abbott on kertonut CBS Newsille maanantaina tutkimusten ollessa vielä käynnissä, että epäillyllä on ilmenneiden todisteiden valossa ollut mielenterveydellisiä ongelmia ja häneltä oli evätty aselupa Texasin osavaltiossa.

Abbott ja muut republikaanijohtajat ovat sanoneet, ettei Sutherland Springsin sunnuntainen verilöyly ole vaikuttanut heidän kantaansa Yhdysvaltojen kansalaisten aseenkanto-oikeudesta. Esimerkiksi Donald Trump on todennut, että sunnuntaisessa ampumistapauksessa on kyse pahimmanlaatuisesta mielenterveysongelmasta.

Demokraatit puolestaan ovat uudistaneet näkemyksensä siitä, että aseen omistusoikeutta Yhdysvalloissa olisi syytä rajoittaa.

Yhdysvaltain historian neljänneksi pahin joukkosurma

Sutherland Springissä sunnuntaina tapahtunut ampumavälikohtaus on uhriluvultaan Yhdysvaltain historian neljänneksi pahin joukkosurma, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sunnuntain ampumavälikohtaus Sutherland Springsin pienessä texasilaistaajamassa synkensi jo valmiiksi synkkää syksyä 2017 entisestään, sillä edellisestä massiivisesta joukkosurmasta Pohjois-Amerikan mantereella ehti kulua vain reilu kuukausi.

Lokakuun 1. päivänä Las Vegasissa tapahtuneessa ammuskelussa Stephen Paddock avasi Mandalay Bay -hotellin sviitistä tulen musiikkifestivaaleille kokoontuneeseen väkijoukkoon. Tässä uhriluvultaan Yhdysvaltain historian tuhoisimmassa joukkoammuskelussa kuoli Paddockin lisäksi 58 ihmistä ja yli 500 loukkaantui.

Sutherland Springin sunnuntaisessa verilöylyssä kuoli 26 ihmistä ja 20 haavoittui, mikä tekee tapahtumasta Yhdysvaltain historian neljänneksi pahimman joukkosurman. Kuolonuhrien määrältä tapahtuma rinnastuu 14. joulukuuta 2014 tapahtuneeseen Sandy Hookin ala-asteen kouluammuskeluun Connecticutin osavaltiossa. Ampuja surmasi Newtownissa sijainneessa koulussa 20 lasta ja kuusi aikuista ennen kuin riisti hengen itseltään.

Toiseksi verisin joukkoampuminen tapahtui Floridassa sijaitsevassa Pulse-yökerhossa 12. kesäkuuta 2016. Tekijän puoliautomaattikiväärillä ja käsiaseella ampumiin luoteihin kuoli 49 ihmistä ja 53 haavoittui. Tekijä kuoli poliisin erikoisjoukkojen tekemässä rynnäkössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuun yökerhoon.

Yhdysvaltain historian kolmanneksi pahimmassa joukkoampumisessa Virginia Tech University -korkeakoululla 16. huhtikuuta 2007 kuoli yhteensä 32 ihmistä. Uhreista 27 oli korkeakoulun opiskelijoita, ja viisi opettajia. Kahdella käsiaseella tuhoa kylvänyt ampuja teki lopulta itsemurhan.

Texasin kuvernööri: Verilöyly kirkossa ei ollut sattumanvarainen teko

Texasin kuvernööri Greg Abbott on maanantaina kertonut CBS Newsille, että epäillyn 26-vuotiaan miehen käynnistämä verilöyly ei ilmeisesti ollut sattumanvarainen päähänpisto. Abbottin mukaan epäillyllä on ollut yhteyksiä First Baptist -kirkkoon, jossa 26 ihmisen hengen vaatinut ammuskelu tapahtui sunnuntaina.

Paikallinen sheriffi Joe Tackitt on kertonut uutiskanava CNN:lle, että epäillyn sukulaisilla oli tapana käydä kirkossa, jossa Sutherland Springsin verilöyly tapahtui.

- Tiedämme, että hänen entiset ja nykyiset appivanhempansa kävivät kirkossa aika ajoin, Tackitt kertoo.

- He eivät olleet paikalla ammuskelun tapahtuessa eilen (sunnuntaina).

Lue aiheesta myös täältä.

Sheriffi: Epäilty ampui itsensä

Sutherland Springissä 26 ihmistä kuoliaaksi ampunut ja 20 ihmistä haavoittanut mies ampui itsensä, Wilsonin piirikunnan sheriffi Joe Tackitt kertoi CBS Newsille maanantaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan epäilty pakeni kirkosta autolla, jota kaksi aseistautunutta paikallista lähti seuraamaan.

Lyhyt takaa-ajo päättyi siihen, että epäilty ampuja romutti autonsa ja ampui itsensä kuoliaaksi, sheriffi Tackitt kertoo CBS Newsille.

- Tällä hetkellä uskomme, että hänen ampumavammansa oli itse aiheutettu.

Texasin kirkkoampumiseen liittyy useita avoimia kysymyksiä

Texasin kirkkoampumiseen liittyy edelleen monia kysymysmerkkejä: tärkeimpänä se, miksi tekijäksi epäilty 26-vuotias mies ryhtyi hirvittävään tekoon.

Poliisi on ollut edelleen vaitonainen myös siitä, menettikö epäilty henkensä hänen peräänsä lähteneen miehen laukausten seurauksena, vai tekikö hän itsemurhan.

Tapahtumien selkeyttämiseksi Ilta-Sanomat on tehnyt 3D-mallinnoksen, jos voi tarkastella tapahtumien kulkua:

CNN: 8 saman perheen jäsentä kuoli kirkkoammunnassa

Kuolonuhrien joukossa on ainakin kahdeksan saman perheen jäsentä, kertoo uutiskanava CNN, jolle tiedon on vahvistanut uhrien sukulainen.

Ammuskelussa kuoli nainen, joka oli noin viidennellä kuulla raskaana sekä kolme hänen lastaan. Kuolleiden joukossa on sukulaisen mukaan myös naisen lanko ja tämän pieni lapsi ja kolme saman perheen jäsentä loukkaantui.

CNN ei kertonut uhrien henkilöllisyyksiä, koska uutiskanavalle ei ole pystytty vahvistamaan tietoa siitä, että uhrien lähiomaiset tietävät varmasti läheistensä kuolleen.

Alla olevassa kuvassa näkyy, kuinka poliisi tekee rikospaikkatutkintaa kirkossa:

Putin lähetti suruvalittelunsa Texasin joukkosurman johdosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt Yhdysvaltain presidentti Trumpille suruvalittelunsa Texasin kirkkoampumisen johdosta.

Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti.

Sutherland Springs järkyttyi syvästi kirkkohyökkäyksestä

Sutherland Springsin alle 400 asukkaan teksasilaistaajaman ihmiset ovat syvästi järkyttyneitä sunnuntain kirkkoammuskelusta.

– Tunsin ainakin viisi ihmistä, jotka saivat surmansa, kertoo huoltoasemaa kirkon lähellä pitävä Chris Taylor.

Alla olevasta kartasta näkyy, millaisen reitin epäilty joukkomurhaaja teki Sutherland Springsistä pohjoiseen, ennen kuin hänet löydettiin kuolleena pakoautosta.

Trump: Aseet eivät ole ongelma

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut aselakien merkitystä Teksasin joukkoampumiseen liittyen.

– Maassamme on paljon mielenterveyden ongelmia, mutta tämä ei ole asekysymys, presidentti kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump vierailee parhaillaan Japanissa. Presidentti on luvannut Texasille ja tekoa tutkiville viranomaisille hallintonsa täyden tuen.

Toisin kuin New Yorkin viimeviikkoisen terrori-iskun jälkeen, hän ei ottanut puheeksi mahdollisia toimia, jolla kansalaisten turvallisuutta voitaisiin parantaa.

Tämä epäillystä ampujasta tiedetään:

– Epäilty ampuja oli nuori valkoihoinen mies.

– Paikallinen asukas jahtasi epäiltyä ampujaa tämän paetessa paikalta autolla.

– Poliisi löysi oletetun ampujan kuolleena pakoautosta.

– Oletetulla ampujalla oli päällään luotiliivit.

– Poliisi löysi pakoautosta useita aseita.

– Viranomaiset eivät ole julkistaneet epäillyn nimeä, mutta amerikkalaismedia on saanut sen tietoonsa nimettömiltä viranomaislähteiltä.

– Uutistoimisto AFP:n mukaan amerikkalaismedian nimeämä mies oli kolme vuotta sitten tuomittu sotaoikeudessa vaimonsa ja lapsensa pahoinpitelystä. Hänet vangittiin vuodeksi ja erotettiin ilmavoimista.

– Mediatietojen mukaan hän asui ampumispaikan lähettyvillä San Antoniossa.

– Median mukaan hän oli naimisissa.

Näin silmitön verilöyly tapahtui

Ainakin 26 ihmistä sai surmansa, kun asemies avasi sunnuntaina tulen baptistikirkossa Sutherland Springsissä.

Täällä voit lukea koosteen siitä, mitä tapahtumien kulusta toistaiseksi tiedetään.

Paikalliset kokoontuivat muistamaan uhreja

Verilöylyn uhreja hiljennyttiin muistamaan Sutherland Springsissä pimeän tultua.

Epäilty palveli ilmavoimissa, tuomittiin sotaoikeudessa perheensä pahoinpitelystä

CNN:n mukaan Texasin epäilty joukkoampuja palveli aiemmin Yhdysvaltain ilmavoimissa.

Ilmavoimien tiedottajan Ann Stefanekin mukaan mies toimi logistiikkapuolella Hollomanin lentotukikohdassa vuodesta 2010 alkaen.

Ilmavoimat ei kertonut, milloin miehen palvelus päättyi. AFP kuitenkin kertoo, että mies olisi tuomittu sotaoikeudessa kolme vuotta sitten vaimonsa ja lapsensa pahoinpitelystä.

5-vuotiasta Rylania ammuttiin neljä kertaa

CBS Newsin toimittaja David Begnaud kertoo Twitterissä, että 5-vuotiasta Rylania ammuttiin yhteensä neljä kertaa. Luodeista kaksi osui vatsaan, yksi kivespussiin ja yksi käsivarteen. Poika kiidätettiin leikkaukseen.

Trump: "Kaikkien tuntemaa surua ei voi sanoin kuvailla"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Texasin joukkoampumista Aasian-virkamatkansa yhteydessä Tokiossa.

Hän totesi uutistoimisto Reutersin mukaan, että "kaikkien tuntemaa surua ei voi sanoin kuvailla".

– Amerikkalaiset tekevät sen, minkä he parhaiten osaavat – pitävät yhtä. Me seisomme vahvoina, Trump tiivisti.

Presidentin mukaan liittovaltion viranomaiset auttavat Texasia joukkoampumisen jälkityössä.

Kirkon sisältä löytyi 23 kuolonuhria

Viranomaisten mukaan joukkoampumisen 26 kuolonuhrista 23 sai surmansa kirkon sisällä. Kaksi kuoli sen ulkopuolella ja yksi kuoli vammoihinsa myöhemmin.

Paikallinen asukas ampui kohti epäiltyä

Poliisi kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että epäillyn ampujan ase vaikutti rynnäkkökivääriltä.

Paikallinen asukas ampui kohti epäiltyä, joka oli poliisin mukaan parikymppinen valkoinen mies.

Uhrit olivat iältään 5-72-vuotiaita.

Poliisi: Kuolleita 26 ja haavoittuneita 20

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi vahvistaa asemiehen surmanneen 26 ihmistä. Haavoittuneita on 20.

Mies meni kirkkoon sisään kiväärin kanssa ja pakeni paikalta autolla. Myöhemmin hänet löydettiin kuolleena.

Epäillyn kuolemaan johtaneet olosuhteet ovat tutkinnan alla.

Teon motiivista ei ole tietoa.

Amerikkalaismedia: Epäilty ampuja 26-vuotias valkoinen mies

Epäilty ampuja on tunnistettu, uutisoivat muun muassa CBS News, ABC News ja uutistoimisto AP.

Viranomaislähteiden mukaan hän oli 26-vuotias valkoinen mies Devin Kelley.

Hänen kerrotaan olleen kotoisin New Braunfelsista, Texasista.

Virallista vahvistusta epäillyn henkilöllisyydestä ei ole vielä saatu.

Texasin kuvernööri matkustaa tapahtumapaikalle

Texasin kuvernööri Greg Abbott on matkalla Sutherland Springsiin tapaamaan uhrien perheitä ja viranomaisia. Hän kertoo asiasta Twitterissä.

"Joku vain käveli sisään ja alkoi ampua"

Surun murtaman Amanda Moselin 13-vuotias kummityttö oli uhrien joukossa.

– Mitä olen kuullut, niin joku vain käveli sisään ja alkoi ampua, 34-vuotias Mosel sanoo mySA.comin mukaan.

Hän on itse käynyt kirkossa, mutta tällä kertaa hän ei ollut paikalla.

– Meitä on noin 50. Se on pieni ja yhtenäinen kirkko.

Sipilä esitti osanottonsa

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on esittänyt Twitterissä osanottonsa Texasin ampumisen johdosta.

– Sydämemme ja ajatuksemme ovat Texasin Sutherland Springsin ihmisten luona, hän kirjoittaa.

Uhrien joukossa pastorin 14-vuotias tytär

Ampumisen uhrien joukossa oli 14-vuotias tyttö Annabelle Renee Pomeroy, hänen pastorina toimiva isänsä Frank Pomeroy vahvistaa ABC Newsille.

– Annabelle oli erittäin kaunis ja erityinen lapsi, Pomeroy sanoo.

Pastori kertoo itse olleensa tänä aamuna Oklahomassa. Yleensä hän on viikonloppuisin läsnä kirkossa.

Pomeroyn mukaan muut uhrit olivat hänen läheisiä ystäviään.

Kongressiedustaja: Teon ei uskota olevan yhteydessä terrorismiin

Texasilainen kongressiedustaja Vicente Gonzales kertoo MSNBC:llä, että hänen saamiensa tietojen perusteella ampumavälikohtauksen ei uskota liittyvän terrorismiin.

- Kyseessä on maaseutumainen ja konservatiivinen yhteisö, joka koostuu pääasiassa maanviljelijöistä ja karjankasvattajista ja ihmisistä, jotka työskentelevät öljy- ja kaasukentillä.

Gonzalesin kuvausten mukaan Sutherland Springs on tähän saakka ollut erittäin rauhallinen ja turvallinen paikka.

Kongressiedustaja MSNBC:lle: Ampuja ei ilmeisesti alueelta

Teksasilainen kongressiedustaja Vicente Gonzales kertoi MSNBC:lle saaneensa raportin, jonka mukaan sunnuntaisessa välikohtauksessa olisi kuollut 24 ihmistä ja 20 olisi loukkaantunut. Hän kuitenkin muistuttaa, että kuolonuhreja voi tulla enemmän.

Gonzales myös kertoi, että mitä ilmeisimmin baptistikirkossa kello 11.30 paikallista aikaa tulen avannut ampuja ei ollut kotoisin Sutherland Springsistä.

- Hän oli alueen ulkopuolelta.

Todistaja CNN:lle: Kymmeniä laukauksia

First Baptist -kirkon vastapäätä sijaitsevalla huoltoasemalla työskentelevä henkilö on kertonut CNN:lle kuulleensa ainakin 20 laukausta, jotka seurasivat nopeassa syklissä toisiaan. AFP kertoo muiden lähellä olleiden arvioineen, että ampuja latasi käyttämäänsä aseita useammin kuin kerran ammuskelun aikana. Virallista vahvistusta ampujan käyttämästä aseesta ei ole vielä saatu.

CNN: First Baptist -kirkko kuvaa jumalanpalvelukset ja julkaisee ne netissä

Ampumavälikohtaus tapahtui Sutherland Springissä sijaitsevassa First Baptist -kirkossa. Paikalla olevan CNN:n toimittajan Kaylee Hartungin mukaan kirkolla on ollut tapana nauhoittaa jumalanpalvelukset ja julkaista ne omalla YouTube-kanavallaan. CNN kertoo, että viikon takaisesta jumalanpalveluksesta otetulla videolla näkyy useita lapsia, joista ainakin yksi on isänsä sylissä.

Vielä ei ole tiedossa kuvattiinko myös sunnuntaina 5. marraskuuta järjestettyä jumalanpalvelusta, ja oliko ampuja mahdollisesti käytännöstä tietoinen.

Amerikkalaiskanavat: Texasin uhrien joukossa lapsia

Amerikkalaismedian mukaan Texasissa sunnuntaina tapahtuneen ammuskelun uhrien joukossa on lapsia. Huoltoaseman työntekijä kuvailee laukausten ääntä IS:n jutussa.

Texasin kuvernööri julkaisi lausunnon ammuskelusta

Texasin kuvernööri Greg Abbot on julkaissut lausunnon Sutherland Springsin tapauksen johdosta. Seuraavassa vapaasti käännetty lausunto sanasta sanaan:

"Kun tämän kauhistuttavan teon yksityiskohdat ovat vielä tutkittavana, Cecilia ja minä haluamme välittää ajatuksemme ja rukouksemme kaikille niille, joita tämä pahuuden toimi on koskettanut. Haluan kiittää viranomaisia heidän toiminnastaan ja pyytää kaikkia texasilaisia rukoilemaan Sutherland Springsin puolesta tämä surun ja menetyksen hetkenä".

Sutherland Springsin kylä sijaitsee noin 50 kilometriä San Antoniosta itään. Yhdysvaltalaismedian mukaan siellä asuu noin 400 asukasta.

NBC News: Paikallinen asukas havahtui tulitukseen

Tapahtumapaikan lähellä ammuskeluhetkellä ollut Carrie Matula kertoo NBC Newsille havahtuneensa aamupäivällä puoliautomaattisen aseen tulitukselta kuuluneisiin ääniin paikallisen baptistikirkon suunnalta. Tuolloin hän oli vain vajaan 50 metrin etäisyydellä kirkosta. Hänen mukaansa Sutherland Springs on verrattain pieni yhteisö, jossa asukkaat tuntevat laajalti toisensa. Näin ollen ampumavälikohtaus on herättänyt paikallisissa valtavasti paitsi uteliaisuutta myös huolta lähimmäisten kohtalosta.

NBC News: Baptistikirkon pastori ei ollut paikalla ammuskelun aikana

Ammuskelu tapahtui Sutherland Springsissä sijaitsevassa baptistikirkossa puolen päivän jälkeen paikallista aikaa. Pastorin vaimo Sherri Pomeroy on kertonut NBC Newsille, että hänen miehensä Frank Pomeroy ei ollut kirkossa ampumavälikohtauksen aikana, vaan poissa kaupungista. Sen sijaan pariskunnan tytär oli kirkossa miehen avattua tulen. Tyttären kohtalo ei ole selvillä.

CNN: Ammuskelija sai surmansa lyhyen takaa-ajon jälkeen

Yhdysvaltalaisen uutissivusto CNN:n mukaan tulen kirkossa avannut mies sai surmansa lyhyen takaa-ajon jälkeen. Asiasta on kertonut Guadalupen piirikunnan sheriffin-viraston tiedottaja. Toistaiseksi tiedossa ei ole kuoliko ampuja poliisin luotiin vai surmasiko hän itsensä.

Uutissivusto: Kaksivuotias haavoittui ammuskelussa

Sutherland Springissä sijaitsevassa baptistikirkossa tapahtuneessa ammuskelussa on haavoittunut myös kaksivuotias lapsi kertoo Dallas Morning News -uutissivusto. Paikallisiin sairaaloihin on kuljetettu lukuisia haavoittuneita, mutta heidän täsmällinen lukumäärä on vielä vahvistamatta.

Mies on ampunut useita henkilöitä kirkossa Texasissa

Ammuskelu tapahtui sunnuntaina Sutherland Springsissa Texasissa. Kesken aamujumalanpalveluksen tulen avannut mies surmasi ainakin 27 ihmistä, uutisoi BBC paikalla olleen poliisikomentajan sanoneen. Poliisin mukaan ampuja itse on kuollut, kertoo paikallinen KSAT-kanava. ABC Newsin mukaan viranomaiset kertovat 20 kuolleen ja 30 haavoittuneen.

– Siellä on useita kuolleita ja useita haavoittuneita, kertoivat viranomaiset NBC Newsille. Floresvillen sairaalasta kerrotaan, että sinne on toimitettu useita ammuskelun uhreja.

Poliisi vahvistaa Fox Newsille, että kirkossa on tapahtunut joukkoammuskelu. Poliisi työskentelee ruumiiden saamiseksi ulos.

Ainakin kuusi helikopteria on tullut kuljettamaan uhreja. Kirkon lähellä asuvat kertovat kirkon jumalanpalveluksiin osallistuvan tavallisesti noin 50 ihmistä. Kirkkoa vastapäisen bensa-aseman kassanainen kertoi kuulleensa kirkosta noin 20 laukausta. Ne ammuttiin kesken kirkossa menossa olleen aamujumalanpalveluksen.

Kirkko sijaitsee pienessä kaupungissa noin 50 kilometriä kaakkoon San Antoniosta.

Donald Trump twiittasi Texasin ammuskelusta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi Texasin ammuskeluun liittyen Japanista käsin, jossa hän on useiden vuorokausien mittaisella vierailulla. Trump toivoi Jumalan olevan amerikkalaisten kanssa Texasin tapahtumien johdosta.