Venäjän trollit yllyttivät amerikkalaisia mellakoimaan toisiaan vastaan kaduilla – operaation hinta noin 200 dollaria

Venäjän sotkeutumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin tutkiva komitea on paljastanut salajuonen Facebookista.

Senaatin tutkintakomitean johtaja Richard Burr.

2.11.2017 13:40

Senaatin tutkintakomitean mukaan Venäjän nettitrollit pyrkivät järjestämään vastakkaisten osapuolten mielenosoituksia yhtä aikaa samaan paikkaan mellakoiden toivossa.

Komiteaa johtavan senaattori Richard Burrin mukaan Venäjä pyrki aiheuttamaan levottomuutta ja jakautuneisuutta amerikkalaisäänestäjien keskuudessa kuukausia ennen viime syksyn vaaleja.

Koko trollioperaatio saatiin aikaiseksi vain parilla sadalla dollarilla.

Komitean keskiviikkona julkistamien tietojen mukaan Pietarissa toimiva ”trollitehdas” mainosti Facebookissa yhtä aikaa sekä islamin vastaisia että islam-myönteisiä tilaisuuksia, jotka pidettäisiin samaan aikaan 21. toukokuuta 2016 Houstonissa.

– Kumpikaan tilaisuuksien osapuolista ei tiennyt, että Venäjän trollit tarkoituksella rohkaisivat molempia mellakoimaan kaduilla toisiaan vastaan ja samalla aiheuttamaan eripuraa amerikkalaisten välille, Burr kertoi.

Tapahtumien promoaminen Facebookissa kustansi trolleille vain ”noin 200 dollaria” kertoi Burr.

– Facebook mahdollisti tällaisen toiminnan. Heidän täytyisi suojella paremmin amerikkalaisia ja kaikkia käyttäjiään tällaista manipulointia vastaan, vaati Burr Business Insiderin mukaan.

Trollitehtaan epäillään sekaantuneen muidenkin tapahtumien ”organisointiin”. BuzzFeed Newsin mukaan esimerkiksi tuhansia ihmisiä kerännyt protestimarssi Trumpia vastaan New Yorkissa oli saanut kannatusta Venäjän luoman Facebook-sivuston kautta.

Yksi noin 180 sosiaalisen median trollisivustosta oli BlackMattersUSA. Se yllytti ihmisiä kaduille marraskuussa ”rasismin ja Trumpin vastaiseen” mielenosoitukseen.

Vaikka Venäjän trollien on katsottu tavoitelleen nimenomaan Trumpin valintaa presidentiksi, niin Trumpin vastainen toiminta on osa laajempaa trollistrategiaa. Sillä hyödynnetään amerikkalaisten tyytymättömyyttä pyrkien laajentamaan luokka- ja poliittisia eroja.

Facebook, Twitter ja Google ovat olleet kongressin komitean kuultavina Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Facebook ilmoitti laskeneensa, että Venäjän trollit olivat sivuillaan ehtineet tavoittaa jopa 126 miljoonaa käyttäjää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?