Ruotsissa useita hyökkäyksiä poliisia vastaan – nyt poliisi kertoo uhasta Aftonbladetille: ”Tarkistan paikat käsikranaattien varalta”

Pääministeri Stefan Löfven lupasi tiukkoja toimia järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Poliisin taloa kohti ammuttiin laukauksia perjantain ja lauantain välisenä yönä Västeråsissa.

31.10.2017 12:39

Ruotsissa keskustellaan kiivaasti poliisien työssään kokemasta uhasta sen jälkeen, kun viikonloppuna tapahtui peräti neljä hyökkäystä poliisia vastaan.

Västeråsissa ammuttiin perjantain ja lauantain välisenä yönä laukauksia kohti taloa, jossa asuu poliisi. Tämä oli perheineen nukkumassa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Växjössä hyökättiin kaksi kertaa poliisiasemaa vastaan paukkupommeilla lauantaina ja sunnuntain välisenä yönä. Ikkunoita rikkoutui. Kinnassa ja Vännasissa puolestaan kivitettiin poliisiasemaa.

Pääministeri Stefan Löfven on luvannut lisäresursseja poliisille ja lainsäädännön kiristämistä vastauksena kasvaneeseen uhkaan, jota hyökkäykset korostavat. Ruotsalaispoliisit ovat kertoneet tutkimuksissa ja mediassa nimettöminä, kuinka heitä on uhkailtu. Löfvenin mukaan kyseeseen voivat tulla esimerkiksi ankarammat tuomiot.

– Tämä on hyökkäys poliisia ja oikeuslaitosta vastaan, ja koko demokratiaamme vastaan. Meidän täytyy näyttää, että yhteiskunta on vahvempi kuin järjestäytynyt rikollisuus, Löfven kommentoi Aftonbladetille.

”Jos taloa kohti ammutaan”

Lehti julkaisi tiistaina myös artikkelin, jossa nimettömänä esiintyvä poliisi kertoo pitkään jatkuneesta uhasta työssään. Poliisimies työskenteli taannoin murhatutkinnan parissa, ja hän joutui rikollisten silmätikuksi. Häntä uhattiin sekä kasvoista kasvoihin että väijymällä asunnon ulkopuolella. Autoa vandalisoitiin.

– Kun tappouhkaukset kävivät akuuteiksi, soitin kotiin ja pyysin lapsia siirtymään yläkertaan. Niin he olisivat paremmin suojassa, jos taloa kohti aletaan apua, mies kertoi.

Viikonloppuna Ruotsissa tapahtui peräti neljä hyökkäystä poliisia vastaan. Kuva Västeråsista.

Miehen mukaan rikolliset tekevät selväksi, että he ovat kartoittaneet poliisin asuinpaikan. Nyt hän ei pääse eroon uhasta käytännössä kuin muuttamalla ja salaamalla henkilötietonsa. Hänen kotinsa ikkunoihin on vaihdettu kestävämmät lasit.

– Olen valmistautunut siihen, että minua kohti heitetään käsikranaatti. On sairasta, että pitää lähteä ulos niin varovaisesti ja tarkistaa paikat käsikranaattien varalta. Tämä ei ole tervettä, mies sanoo.

Räjähteet aseena

Viime vuosien hurjimmat viranomaisia vastaan tehdyt hyökkäykset ovat Ruotsissa tapahtuneet Malmössä. Sekä helmikuussa että marraskuussa 2014 Malmön oikeustalon ulkopuolella laukaistiin voimakas räjähdelataus, joka aiheutti pahoja vaurioita julkisivuun ja sisäänkäyntiin. Henkilövahinkoja ei tullut.

Ennen viime viikonloppua oli tänä vuonna tapahtunut Aftonbladetin mukaan jo ainakin neljä rajua hyökkäystä. Yhdessä niistä poliisipäällikön auto räjäytettiin tämän kodin ulkopuolella. Muut kolme hyökkäystä olivat kohdistuneet poliisiasemaa vastaan, ja niissäkin oli käytetty räjähteitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?