CNN: Syyteuutinen sai Trumpin kihisemään kiukusta – avustajat yrittivät hillitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

CNN: Syyteuutinen sai Trumpin kihisemään kiukusta – avustajat yrittivät hillitä

Presidentti Donald Trumpin kerrotaan yllättyneen Venäjä-tutkinnan kohdistumisesta pienemmässä roolissa olleeseen kampanjatyöntekijään.

31.10.2017 5:07

Maanantaina julkaistut syytteet kolmea Trumpin presidenttikampanjassa mukana olleelle miehelle sai presidentin suuttumaan, kertoo kaapelikanava CNN:n. Valkoista taloa lähellä oleva republikaanilähde kuvailee Trumpin ”kihisseen raivosta” seuratessaan uutista huoneistoonsa asennettujen tv-ruutujen kautta.

  • Ylläolevalla videolla kerrotaan syytteiden nostamisesta

Lähteen mukaan presidentin avustajat neuvoivat presidenttiä olemaan hyökkäämättä tutkintaa johtavaa Robert Muelleria vastaan. Trump on tullut tunnetuksi Twitter-tilillään tekemistään hyökkäyksistä, jotka tapahtuvat usein kaapelikanavien aamuohjelmien aikaan.

Syytteet saanut Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort poistui oikeuden kuulemisesta Washingtonissa maanantaina.

Maanantaina lähettämissään viesteissä Trump kiisti jälleen kampanjansa yhteydet Venäjään, ja korosti syytteen saaneen entisen kampanjapäällikkönsä Paul Manafortin esiin tulleiden rikosepäilyjen ajoittuvan kampanjaan edeltäneeseen aikaan.

– Anteeksi vain mutta tämä tapahtui vuosia sitten, ennen kuin Paul Manafort oli osa Trump-kampanjaa, presidentti kirjoitti.

Hän lisäsi, että tutkinnan kohteena pitäisi oikeasti olla demokraatit ja ”Kiero-Hillaryksi” kutsumansa entinen vastustajansa Hillary Clinton. Trump ja konservatiivinen amerikkalaismedia ovat pyrkineet voimakkaasti nostamaan tutkinnan rinnalle väitteitä Clintonin ja demokraattien Venäjä-yhteyksistä.

Sorry, but this is years ago, before Paul Manafort was part of the Trump campaign. But why aren't Crooked Hillary & the Dems the focus?????— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 30, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Manafortin ja Trumpin kampanjassa mukana olleen Rick Gatesin kerrottiin saaneet syytteet muun muassa Yhdysvaltojen vastaisesta salaliitosta ja rahanpesusta. Oikeus määräsi heidät kotiarestiin miljoonien eurojen takuusummia vastaan.

Kolmas syytteet saanut mies oli George Papadopoulos, joka toimi kampanjassa neuvonantajana. Papadopoulos tunnusti valehdelleensa FBI:lle Venäjä-yhteyksistään. CNN:n lähteen mukaan Trump odottanut Muellerin tutkinnan keskittyvän vain kampanjan johtohahmoihin, ja yllättyi kuullessaan Papadopoulosin syytteistä.

Valkoinen talo kiirehti maanantaina korostamaan Papadopoulosin vähäistä roolia kampanjassa.

– Se oli äärimmäisen rajattu, kyse oli vapaaehtoispaikasta. Hän ei koskaan tehnyt mitään virallisesti kampanjan nimissä, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders.

Kuvakaappaus Donald Trumpin vaalikampanjan aikana Twitter-tilillään julkaisemasta viestistä, jonka kerrotaan esittävän kuvaa kansallista turvallisuutta koskevasta tapaamisesta. George Papadopoulos on kuvassa kolmantena vasemmalta.

FBI:n kanssa jo pidemmän aikaa yhteistyötä tehneen Papadopoulosin on kerrottu paljastaneen tutkinnassa raskauttavaa tietoa Trumpin kampanjan ja Venäjän yhteyksistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan Papadopoulos paljasti tutkijoille kertoneensa henkilökohtaisesti Trumpille ja muille voivansa järjestää tapaamisen Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välillä. Hän myös kertoi nimettömän kampanjan johtajan ohjeistaneen häntä tapaamaan Venäjän valtion edustajien kanssa epävirallisesti.

Tutkinnassa esiin tulleissa sähköpostiviesteissä Papadopoulos myös antoi ymmärtää kampanjan tienneen Venäjän demokraateilta hakkeroimista sähköpostiviesteistä. Hän oli pyrkinyt salaamaan yhteytensä Kremliä lähellä olevaan professoriin, joka oli luvannut toimittaa Clintonia ja demokraatteja vahingoittavaa tietoa.

  • Allaolevalla videolla Valkoisen talon tiedottaja kommentoi syytteitä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?