Silmukka kiristyy Venäjä-tutkinnassa – Politico: tieto syytteistä yllätti Trumpin asianajajat

rac

Julkaistu:

Presidentti Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiin liittyvässä tutkinnassa on päätetty ensimmäisten syytteiden nostamisesta.
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiin liittyvä tutkinta on edennyt ensimmäisiin syytteisiin saakka, kertoi kaapelikanava CNN perjantaina. Sen mukaan elokuun alussa tehtäväänsä asetettu suuri valamiehistö on jo päättänyt syytteiden nostamisesta, mutta syytteiden syyt tai niiden kohteet ovat vielä vielä salaista tietoa.

Muut uutiskanavat ovat vahvistaneet saman tiedon myöhemmin. Kiinniottoja saattaa niiden mukaan olla edessä jo maanantaina.
  • Katso ylläolevalta videolta, kuinka Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders kommentoi uutista lauantaina.
Kyseessä on dramaattinen käänne kuukausia jatkuneessa tutkinnassa, jota johtaa erikoissyyttäjäksi nimetty entinen FBI-johtaja Robert Mueller. Tutkinnassa pyritään selvittämään, tekikö Trump, tämän lähipiiri tai kampanjaan osallistuneet henkilöt yhteistyötä Venäjän kanssa maan pyrkimyksissä vaikuttaa viime vuoden presidentinvaalien tulokseen.

Tiedustelutietojen mukaan Venäjä pyrki varmistamaan Trumpin voiton muun muassa hakkeroimalla demokraatteja ja vastustajaa Hillary Clintonia koskevaa vahingollista tietoa sekä levittämällä verkossa valeuutisia.


Yksi mahdollinen rike Trumpille on FBI-johtaja James Comeyn erottaminen tilanteessa, jossa hänen Venäjä-yhteyksiään jo selvitettiin. Tutkinnassa selvitetään myös presidentin mahdollisia taloudellisia kytköksiä Venäjään. Trumpin taloudelliset sidokset ovat jääneet epäselviksi, sillä hän ei ole suostunut noudattamaan perinteistä tapaa julkaista verotietonsa ehdokkaana ja presidenttinä.

Trump Towerin tapaaminen kiinnostaa

Muellerin tutkijoiden kiinnostuksen kohteena ovat olleet myös Trumpin lähipiirin yhteistyö venäläisten kanssa vaalien alla. Kysymyksiä on herättänyt esimerkiksi venäläisen, Kremliä lähellä olevan asianajajan kanssa järjestetty tapaaminen, johon osallistuivat muun muassa Trumpin poika Donald Trump Jr, vävy Jared Kushner ja silloinen kampanjapäällikkö Paul Manafort.

Asianajajan on kerrottu luvanneen Trump Tower -pilvenpiirtäjässä järjestetyssä tapaamisessa vahingollista tietoa Hillary Clintonista. Myös entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin läheiset Kreml-suhteet ovat tutkinnan alla.


Tutkijat ovat viime kuukausien aikana kuulleet lukuisia Trumpin lähipiiriin kuuluvia. Lisäksi esimerkiksi Manafortin kotiin on järjestetty yllätysratsia. FBI:n myös kerrottu salakuunnelleen joitakin Trumpin kampanjaan kuuluneita henkilöitä.

FBI:n tutkinnan lisäksi Trumpin Venäjä-yhteyksiä selvittää kaikkiaan kolme kongressin asettamaa tutkintakomiteaa.

Asianajaja: Trump ei ole huolissaan

Amerikkalaismediassa on epäilty, että Trumpin lähipiiriin kuuluneet saattaisivat tarjota tutkijoille tietoa tämän Venäjä-yhteyksistä vastineena lievennyksistä omiin mahdollisiin syytteisiinsä. Valkoista taloa edustava asianajaja Ty Cobb vakuutti vielä torstaina New York Timesin haastattelussa, ettei presidentti Trump pelkää tällaista.

– Presidentti ei ole huolissaan sen vaikutuksesta heihin, hänen kampanjaansa tai Valkoiseen taloon, Cobb sanoi lehdelle.


Haastattelu tosin tehtiin ennen uutista nostetuista syytteistä. Uutissivusto Politicon mukaan Trumpin ja Valkoisen talon asianajajat olivat lauantaina sekaannuksen tilassa yrittäessään selvittää, mistä kerrotuissa syytteissä on kysymys.

Trump on itse hyökännyt jatkuvasti Venäjä-tutkinnasta kirjoittavaa mediaa vastaan ja kutsunut koko tutkintaa ”huijaukseksi” ja ”noitajahdiksi”. Viimeksi perjantaina Trump väitti Twitter-tilillään, että kuukausien tutkinnasta huolimatta hänen ja Venäjän väliltä ei ole löydetty yhteyttä.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yksi osa tutkintaa on kuuluisa muistio, jonka brittiläinen ex-agentti Christopher Steele kokosi demokraattien ja Clintonin kampanjan toimeksiannosta vaalien alla. Muistioon on koottu tietoa Trumpin yhteyksistä Venäjään, ja se pitää sisällään Trumpiin liittyviä skandaaliväitteitä.

Muistion sisältö on kyseenalaistettu, mutta se on otettu osaksi Muellerin vetämään tutkintaa, ja ryhmän on kerrottu haastatelleen Steeleä osana tutkintaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt