Poliittisten kriisien riepottelema Islanti äänestää jälleen ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliittisten kriisien riepottelema Islanti äänestää jälleen ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa

Tiedossa on tiukka kisa pääministerin puolueen ja vasemmistovihreän liikkeen välillä.

Islannin entinen pääministeri Bjarni Benediktsson, jonka hallitus kaatui syyskuussa.­

28.10.2017 1:51

Islantilaiset äänestävät tänään parlamenttivaaleissa, jotka ovat jo toiset ennenaikaiset vaalit maassa vuoden kuluessa.

Mielipidemittausten mukaan pääministerin konservatiivinen itsenäisyyspuolue ja vasemmistovihreä liike kisaavat suurimman puolueen paikasta.

Pääministeri Bjarni Benediktssonin hallitus kaatui syyskuussa, kun Valoisa tulevaisuus -puolue syytti pääministeriä luottamuksen pettämisestä ja jätti hallituksen. Kriisi kumpusi pääministerin isän kirjoittamasta suosituskirjeestä tuomitulle pedofiilille. Hallitusta syytettiin kirjeen salailusta.

Mielipidemittauksen mukaan pääministerin konservatiivinen itsenäisyyspuolue ja vasemmistovihreä liike kisaavat suurimman puolueen paikasta. Itsenäisyyspuolueelle povataan 25 prosentin äänisaalista ja vasemmistovihreille noin 20 prosenttia. Sosiaalidemokraattien odotetaan saavan 15 prosenttia, kertoo Morgunbladid-lehti.

Vaalitulos on selvillä vasta huomenna.

Panama-paperit varjostavat

Islannissa pidettiin parlamenttivaalit edellisen kerran lokakuussa 2016. Tuolloin pääministerinä toiminut edistyspuolueen David Gunnlaugsson painostettiin eroamaan, kun hänen nimensä esiintyi niin kutsutuissa Panama-papereissa, jotka paljastivat yhteyksiä ulkomaisiin veroparatiiseihin.

Panama-papereista löytyi yli 600 islantilaisen nimet, joka on huomattava luku 335 000 asukkaan maassa. Myös tuolloin valtiovarainministerinä toimineen Benediktssonin nimi esiintyi papereissa.

Panama-paperien mukaan Benediktssonilla oli ollut sijoituksia yhtiössä Seychelleillä, joka tunnetaan veroparatiisina. Paljastusten aikaan Benediktsson toimi valtiovarainministerinä, mutta hän ei suostunut jättämään tehtäviään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?