Katalonian parlamentti julistautui itsenäiseksi Espanjasta – IS seuraa: suora lähetys Barcelonasta

Itsenäistymisjulistus hyväksyttiin perjantaina iltapäivällä.

27.10.2017 16:31 | Päivitetty 27.10.2017 18:12

Katalonian alueparlamentti on julistautunut itsenäiseksi Espanjasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Päätös tehtiin perjantaina iltapäivällä. Espanjan perustuslakituomioistuimen odotetaan nyt julistavan itsenäistymisjulistuksen laittomaksi.

Puhemies ilmoitti, että 135-henkisen alueparlamentin äänestyksessä annettiin 70 ääntä itsenäistymisen puolesta. Ei-ääniä tuli kymmenen ja tyhjiä kaksi.

Opposition edustajat olivat poistuneet salista protestina ennen ratkaisevaa äänestystä.

Uutistoimistojen mukaan tuhannet ihmiset ovat riemuinneet kaduilla julistuksen jälkeen.

Suora lähetys Barcelonasta:

Espanjan senaatti hyväksyi Katalonian itsehallinnon jäädyttämisen.

Perustuslain 155. artiklan avulla keskushallinto voi purkaa Katalonian itsehallinnon. Katalonian johto erotetaan ja keskushallinto ottaa valvontaansa maakunnan talouden, poliisin ja julkisen median.

Kaduilla huudetaan: ”Vapaus!”

Barcelonan kaduilla tuhannet itsenäisyyden kannattajat juhlivat itsenäisyysjulistusta huutaen ”vapaus” kataloniaksi sekä laulaen perinteisiä lauluja.

– Olen huolissani ja hermostunut kuten jokainen. Mutta vapaus ei koskaan tule ilmaiseksi, kertoi Jaume Moline, 50, Reutersille.

61-vuotias historioitsija Montserrat Rectoret totesi:

– Tunteeni ovat pinnassa, koska Katalonia on taistellut itsenäisyyden puolesta 40 vuotta ja vihdoin voin nähdä sen.

Espanjan hallitus aikoo toimeenpanna päätöksen jo illalla

Espanjan senaatti on hyväksynyt Katalonian itsehallinnon jäädyttämisen. Itsehallintoon puuttumisen mahdollistavan perustuslain artiklan toimeenpano hyväksyttiin senaatissa äänin 214 puolesta ja 47 vastaan.

Senaatti äänesti asiasta Espanjan hallituksen esityksestä. Hallitus on kutsuttu jo täksi illaksi ylimääräiseen kokoukseen, jossa se aikoo panna itsehallinnon jäädyttämisen heti toimeen.

– Hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin palauttaakseen laillisen järjestyksen Kataloniaan. Katalonialaisille sanon, että asiat tullaan tekemään hyvin, maltillisesti ja tehokkaasti, pääministeri Mariano Rajoy sanoi senaatin äänestyksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?