Yhdysvaltain ulkoministeri vieraili Koreoiden rajalla – ”Tavoitteenamme ei ole sota” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltain ulkoministeri vieraili Koreoiden rajalla – ”Tavoitteenamme ei ole sota”

Samoihin aikoihin Mattisin vierailun kanssa Pohjois-Korea ilmoitti vapauttaneensa aluevesillään liikkuneen eteläkorealaisen kalastusaluksen.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis vieraili perjantaina Koreoiden rajalla sijaitsevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä.­

27.10.2017 9:04

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis vieraili perjantaina Pohjois- ja Etelä-Korean rajalla sijaitsevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Jännitteet Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä ovat kiristyneet jo pidemmän aikaa jälkimmäisen tekemien ydin- ja ohjuskokeiden sekä maiden johtajien jatkuvan sanasodan myötä.

– Pohjois-Korean provokaatiot uhkaavat jatkuvasti alueellista ja globaalia turvallisuutta huolimatta YK:n turvallisuusneuvoston yksimielisestä paheksunnasta, Mattis totesi Reutersin mukaan.

Mattis ja Etelä-Korean puolustusministeri Song Young-moo vierailivat myös vyöhykkeellä olevassa observatoriossa.­

– Kuten ulkoministeri Tillerson on tehnyt selväksi, meidän tavoitteenamme ei ole sota, vaan ennemminkin täysi, todistettavissa oleva sekä peruuttamaton Korean niemimaan riisuminen ydinaseista, puolustusministeri jatkoi.

Mattisin rinnalla seisonut Etelä-Korean puolustusministeri Song Young-moo vakuutti, että Etelä-Korea ja Yhdysvallat ”jatkavat yhdessä rauhan puolustamista vahvalla tahdolla ja voimalla”.

Pohjois-Korean sotilaat tarkkailivat Mattisin vierailua kiikareilla JSA-turvallisuusvyöhykkeellä. Vyöhyke on raja-alueen ainoa osa, jossa Koreoiden sotilaat kohtaavat silmästä silmään.­

Samoihin aikoihin Mattisin vierailun kanssa Pohjois-Korea ilmoitti, että se aikoo vapauttaa aluevesillään laittomasti liikkuneen eteläkorealaisen kalastusaluksen. Pohjois-Korea otti aluksen miehistöineen haltuunsa viime lauantaina, ja valtion uutistoimiston KCNA:n mukaan tutkinta on osoittanut aluksen olleen kalastustehtävissä.

Pohjois-Korea kertoi päättäneensä vapauttaa aluksen ”otettuaan huomioon sen faktan, että koko miehistö myönsi rehellisesti rikkeensä, pyysi toistuvasti anteeksi ja pyysi armahdusta”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?