Katalonialla edessä jännittävä perjantai: Espanja voi koventaa otteita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katalonialla edessä jännittävä perjantai: Espanja voi koventaa otteita

Barcelonassa itsenäisyysjulistus on jälleen alueparlamentin pöydällä.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont (edessä) poistuu alueparlamentin kokouksesta torstaina.­

27.10.2017 1:42

Katalonian tilanteessa on perjantaina mahdollisesti ratkaiseva päivä. Espanjan senaatin on määrä äänestää Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta. Myös Katalonian alueparlamentin odotetaan äänestävän siitä, miten tilanteessa pitäisi edetä. Yhtenä mahdollisuutena pidetään yhä itsenäisyyden julistamista.

Aluejohtaja Carles Puigdemont kieltäytyi eilen määräämästä uusia vaaleja, jotka olisivat voineet rauhoittaa tilannetta. Hän siirsi päätösvallan alueparlamentille.

Puigdemont sanoi harkinneensa vakavasti vaalien järjestämistä. Hänen mukaansa Espanjan keskushallitus olisi kuitenkin voinut rajoittaa itsehallintoa vaaleista huolimatta.

– Katalonian parlamentin on nyt toimittava niin kuin sen enemmistö sanoo, Puigdemont sanoi.

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Kiista kärjistyi kuun alussa, kun katalonialaiset järjestivät kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Espanjan mukaan äänestys oli laiton.

Noin 1 600 yritystä on jo siirtänyt pääkonttorinsa pois Kataloniasta tilanteen takia. Myös turistien määrän odotetaan laskevan lähikuukausina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?