Katalonian johtaja ei aio määrätä uusia vaaleja – kehottaa alueparlamenttia päättämään jatkotoimista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katalonian johtaja ei aio määrätä uusia vaaleja – kehottaa alueparlamenttia päättämään jatkotoimista

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio määrätä uusia vaaleja.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ei aio määrätä aluevaaleja.­

26.10.2017 18:30 | Päivitetty 26.10.2017 19:44

Hän kertoo harkinneensa vakavasti aluevaalien järjestämistä, jotta tilanne saataisiin rauhoitettua.

Puigdemont kehottaa nyt alueparlamenttia päättämään jatkotoimista. Alueparlamentin on määrä kokoontua istuntoon vielä tänä iltana.

Tilanne on sekava. Puigdemontin oli odotettu hajottavan alueparlamentin ja julistavan vaalit, jotta Espanja ei rajoittaisi Katalonian itsehallintoa.

Espanjan senaatin on määrä äänestää perjantaina Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta perustuslain 155. pykälän nojalla.

Huhut uusista vaaleista ovat herättäneet suuttumusta Katalonian itsenäisyysmielisissä piireissä, jotka ovat vaatineet itsenäisyysjulistuksen antamista. Heidän mielestään lokakuun ensimmäisen päivän kansanäänestyksen selvästä tuloksesta ei voi tehdä muunlaisia johtopäätöksiä.

Puigdemontia syytettiin petturiksi

Tuhannet katalaanit ovat tänään marssineet itsenäisyyden puolesta Barcelonassa. He halusivat painostaa Puigdemontia, jotta hän ei taipuisi ja viivyttäisi itsenäisyyden ajamista.

Mielenosoittajat huusivat itsenäisyyttä ja jotkut syyttivät Puigdemontia petturiksi.

Puigdemont on varoittanut kirjeessään Espanjan senaatille itsehallinnon rajoittamisen vain pahentavan tilannetta entisestään ja loukkaavan lisäksi Espanjan perustuslakia.

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos sanoo pitävänsä mahdollisena, että osa Katalonian aluehallinnon virkamieskunnasta ei suostu noudattamaan keskushallinnon määräyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?