George H.W. Bushin ahdistelukohu syvenee – jo toinen näyttelijä kertoo hipelöinnistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

George H.W. Bushin ahdistelukohu syvenee – jo toinen näyttelijä kertoo hipelöinnistä

Bush vanhemman tiedottaja perusteli käytöstä sillä, että pyörätuolissa istuvan presidentin käsi asettuu kuvaustilanteissa ihmisten ”vyötärön alaosaan”.

Pyörätuolissa istuva George H.W. Bush poseerasi viikko sitten Texasissa samassa kuvassa ex-presidenttien Jimmy Carterin, George W. Bushin sekä Bill Clintonin kanssa.­

26.10.2017 12:44

Yhdysvaltain entinen presidentti George H.W. Bush pyysi keskiviikkona anteeksi sen jälkeen, kun näyttelijä Heather Lind oli syyttänyt häntä seksuaalisesta ahdistelusta. Sittemmin poistetussa Instagram-päivityksessään Lind kertoi, että Bush oli kopeloinut häntä, kun he poseerasivat yhteiskuvassa vuonna 2014 järjestetyssä promootiotilaisuudessa. Lue aiheesta lisää täältä.

Keskiviikkoiltana esiin astui toinen naisnäyttelijä, joka niin ikään kertoi joutuneensa Bush vanhemman ahdistelemaksi.

Newyorkilainen näyttelijä Jordana Grolnick kertoi Deadspin-sivustolle Bushin tarttuneen häntä takapuolesta elokuussa 2016, jolloin hän työskenteli Mainessa Notre Damen kellonsoittaja -teatteriproduktiossa. Grolnickin mukaan lähiseudulla kesiään viettävä Bush tuli katsomaan näytelmää ja vieraili takahuoneessa väliajalla.

Jordana Grolnick: 5 Fast Facts You Need to Know - https://t.co/PAzNlnIb4c pic.twitter.com/nT7ewmfBWv— worldstorysoft (@worldstorysoft) 26. lokakuuta 2017

Grolnickin kuvan näet myös täältä.

Näyttelijät kerääntyivät yhteiskuvaan ex-presidentin kanssa. Grolnickin mukaan toiset varoittivat häntä siitä, että Bushin huhuttiin harrastavan kopelointia valokuvaussessioiden yhteydessä.

Hän ei kuitenkaan ottanut varoitusta vakavasti, vaan asettui Bushin viereen näyttelijöiden kerääntyessä tämän ja rouva Barbara Bushin ympärille.

– Ajattelin varmaankin: ”Hän on pyörätuolissa, mitä vahinkoa hän voisi muka tehdä?” Grolnick kertoi Deadspinille.

– Hän kurotti oikeaa kättään kohti takapuoltani, ja kun hymyilimme kuvaajalle, hän kysyi seurueelta: ”Haluatteko tietää, kuka on lempitaikurini?” Kun tunsin hänen kätensä kaivautuvan lihaani, hän vastasi itse: ”David Cop-a-Feel!”

Bushin voidaan katsoa tarkoittaneen maailmankuulua taikuria David Copperfieldia, mutta tämän sukunimi voidaan kaksimielisesti ajateltuna tulkita myös englanninkieliseksi ilmaukseksi ”cop a feel”, joka tarkoittaa suomeksi naisen rintojen tai takapuolen tunnustelemista odottamatta ja useimmiten ilman kohteen tahtoa.

Rouva Bush vitsaili miehensä vankilaan joutumisella

Grolnickin mukaan huoneessa olleet nauroivat kohteliaasti. Myös Barbara Bushin kerrotaan huomanneen, mitä hänen miehensä teki.

– Hän sanoi jotakuinkin näin: ”Hän joutuu vankilaan!”, mille me nauroimme entistä kovemmin, Grolnick kertoi.

Barbara ja George H.W. Bush kuvattuna Super Bowl -ottelun yhteydessä Houstonissa helmikuussa.­

Myöhemmin Grolnick julkaisi väliajalla otetun kuvan Instagramissa, jossa hän myös kertoi Bushin laukaisemasta kaksimielisestä vitsistä. Grolnickin Instagram-tili on muutettu yksityiseksi, mutta kuva leviää tästä huolimatta verkossa.

Siinä Bushin käsi näkyy lepäämässä Grolnickin pakaroiden päällä. Kuva on nähtävissä Deadspinin artikkelissa täällä.

Grolnick kertoi asiasta myös läheisilleen, jotka suhtautuivat siihen vaihtelevasti. Hän ei missään vaiheessa harkinnut vakavasti tekevänsä kopeloinnista ilmoitusta viranomaisille, vaan päätti kuitata asian huumorilla.

– Ajattelin, että mitäpä tuosta, hän on likainen vanha mies.

”Toisinaan hän on taputellut naisten takapuolia hyvää tarkoittavalla tavalla”

Grolnickin mieli kuitenkin muuttui sen jälkeen, kun seksuaalinen ahdistelu nousi Yhdysvalloissa puheenaiheeksi tuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuvien ahdistelusyytösten sekä niitä seuranneen ”MeToo”-kampanjan myötä. Hän kertoo myös halunneensa tukea Bushin kopeloinnista avautunutta Heather Lindiä.

– Nyt kun #MeToo-liike on tuonut kaiken päivänvaloon, mietin, että minun olisi pitänyt huolestua enemmän siitä, että minua kosketteli sopimattomasti mies, joka kerran oli vapaan maailman johtaja. Hän tietää, minkälainen valta hänellä on ja minkälaista kunnioitusta hän nauttii, vaikka istuu jokseenkin seniilinä pyörätuolissa, Grolnick sanoi.

Näyttelijä Heather Lind oli ensimmäinen Bush vanhempaa seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneistä naisista.­

Hän kertoi tajunneensa, että mikäli pieniä kommentteja ja hipelöimistä katsotaan läpi sormien, miehet saattavat olettaa, että se on hyväksyttävää ja antaa mahdollisesti luvan myös muuhun.

Keskiviikkoiltana Bushin tiedottaja Jim McGrath julkaisi uuden lausunnon, jossa hän perusteli ex-presidentin käytöstä.

– 93 vuoden iässä presidentti Bush on viettänyt pyörätuolissa suurin piirtein viisi vuotta, joten hänen käsivartensa asettuu hänen kanssaan kuvissa poseeraavien ihmisten vyötärön alaosaan. Rentouttaakseen heitä, presidentti kertoo rutiininomaisesti saman vitsin – ja toisinaan hän on taputellut naisten takapuolia hyvää tarkoittavalla tavalla. Jotkut ovat nähneet tämän viattomana, ja toiset selvästikin sopimattomana. Presidentti pyytää vilpittömästi anteeksi kaikilta, joita hän on loukannut, lausunnossa sanottiin Washington Postin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?