Äänestys alkoi Keniassa laiskasti, oppositio ja poliisi kahakoivat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Äänestys alkoi Keniassa laiskasti, oppositio ja poliisi kahakoivat

Vaalisotku on ajanut Kenian poliittiseen sekasortoon.

Vaalivirkailija merkkasi äänestäjän värjäämällä tämän kynnen musteella Kenian Gatundussa torstaina.­

26.10.2017 12:12

Keniassa äänestetään tänään uudestaan presidentinvaaleissa. Oppositiojohtaja Raila Odinga on kuitenkin kehottanut kannattajiaan boikotoimaan uusintavaaleja, koska vaalit eivät hänen mukaansa ole vapaat. Hän pyysi kannattajiaan pysymään erossa vaaleista.

Äänestyksen alettua useilla pääkaupunki Nairobin ja Odingan tukialueiden äänestyspaikoilla oli vain muutamia ihmisiä. Uutistoimisto AFP:n eräällä äänestyspaikalla haastatteleman äänestäjän mukaan edellisellä kerralla äänestäjien jono ulottui korttelin ympäri, mutta nyt paikalla oli vain muutamia ihmisiä.

Myös presidentti Uhuru Kenyattan tukialueilla äänestysvilkkaus näytti jäävän vaisuksi.

Poliisi otti yhteen Nairobissa ja maan länsiosissa väkijoukkojen kanssa, jotka pyrkivät estämään äänestyksen. Ihmiset asettivat barrikadeja teille, yrittivät estää pääsyn äänestyspaikoille ja heittelivät poliisia kivillä.

Poliisi vastasi ampumalla kyynelkaasua saadakseen väkijoukot hajaantumaan.

Vaalisotku on ajanut Kenian poliittiseen sekasortoon. Presidentti Kenyatta voitti vaalit elokuussa, mutta korkein oikeus hylkäsi tulokset epäselvyyksien takia. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Afrikassa, kun istuvan presidentin vaalivoitto mitätöitiin.

Kriisi on Keniassa pahin sitten vuonna 2007 puhjenneiden levottomuuksien. Silloisten vaalien jälkeen maassa leimahti väkivaltaisuuksia, joissa kuoli 1 100 ihmistä. Tänäkin vuonna on ollut yhteenottoja, mutta kuolleiden määrä ei ole noussut yhtä korkeaksi. Väkivaltaisuuksissa on kuollut tiettävästi noin 40 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?