Kommentti: Trumpin tukijat tekivät ”sopimuksen paholaisen kanssa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trumpin tukijat tekivät ”sopimuksen paholaisen kanssa”

Presidentti voi tehdä mitä vain – kunhan hän samalla edistää republikaanien keskeisiä poliittisia tavoitteita, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Republikaanisenaattorit ovat arvostelleet presidentti Donald Trumpin käytöstä ja tapaa tehdä politiikkaa.­

26.10.2017 7:30

Kolme republikaanipoliitikkoa on Yhdysvalloissa rikkonut vaikenemisen muurin, kun he ovat nousseet arvostelemaan presidentti Donald Trumpin käytöstä ja politiikkaa. Arvostelijoiden määrä nousee neljään, jos mukaan otetaan myös ex-presidentti George W. Bushin verhottu tuomio Trumpille viime viikolla.

Senaattorit Jeff Flake, Bob Corker ja John McCain ovat käyttäneet nykymenosta poikkeuksellisen suoria ilmaisuja, kuten pöyristyttävä, vastuuton ja kunniaton. He ovat nousseet puhumaan valheellista nationalismia, uhkailun ja pelottelun kulttuuria sekä perusarvojen musertamista vastaan. Vaikka nimiä ei aina ole mainittu, on selvää, kenen toimista puhutaan.

Senaattorit ovat saaneet syystäkin kiitosta rohkeudestaan. He ovat esimerkillään tehneet ainakin pienen murtuman patoon, joka toivottavasti pitelee aloillaan laajempaa tyytymättömyyden vyöryä presidentin menettelytapoja kohtaan.

Valitettavasti enemmistö valtaa pitävistä republikaaneista on yhä niin hiljaa, että korviin sattuu. Jotkut heistä jopa tekevät kaikkensa yllyttääkseen Trumpia. Siksi presidentti saa jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Edelleen on täysin mahdollista, että hän rymistelee rauhassa ensimmäisen virkakautensa loppuun ja hankkii jatkoksi vielä toisenkin.

Mitä tahansa sallitaan

Republikaanien linjasta Trumpia kohtaan on käytetty osuvaa ilmaisua ”sopimus paholaisen kanssa”. Sen taustalla on oletus, että valtaosa republikaanipoliitikoista halveksuu Trumpin toimintaa yksityisesti yhtä lailla kuin presidentin vastustajat julkisesti. Viitteitä siitä on luettavissa rivien välistä.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi haluavansa ”keskittyä agendaan, ei häiriötekijöihin”. Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Paul Ryan kehotti vain unohtamaan päivittäiset ”Twitter-sitä-sun-tätä-jutut”. Nämä olivat viittauksia esimerkiksi Trumpin käsittämättömään riitaan Nigerissä kuolleen sankarivainajan läheisten kanssa.

Eli toisin sanoen republikaanijohtajille näyttää olevan se ja sama, kuinka alas Trump vetää presidentti-instituution arvokkuuden. Se lienee mennyt jo aikaa sitten vessanpytystä, nyt lillutaan viemäreissä.

Republikaanien ja Trumpin epäpyhän, sanattoman sopimuksen ydinkohta on se, että presidentti voi tehdä mitä vain – kunhan hän samalla edistää republikaanien keskeisiä poliittisia tavoitteita. Erimielisyyksiä on ollut, mutta periaatteet ovat yhä yhtenevät.

Trump purkaa republikaanien halveksimaa sääntelyä sekä taloudessa että ympäristöasioissa. Trump romuttaa republikaanien kannalta todellisen ”suuren saatanan” eli presidentti Barack Obaman perintöä. Trump havittelee suurta veroalea, josta toivotaan republikaanien asetta ensi vuoden kongressivaaleihin. Trump tukee monia republikaanien kannattajille tärkeitä yksittäisiä teemoja, kuten aseenkanto-oikeutta.

Jos mennään päivänpolitiikkaa syvemmälle julkilausumattomiin tavoitteisiin, niin Trump on monille taivaan lahja. Yhdysvalloissa elää yhä vahvana käsitys, että keskusvallan ei pidä puuttua liikaa ihmisten asioihin, ja Trumpin toisinaan tolkuton meininki tukee jo itsessään tätä käsitystä. Murentaessaan keskusvallan arvovaltaa Trump tekee samalla palveluksen monille. Joskus käy mielessä, onko kaaoksen aiheuttaminen jopa tarkoituksellista Trumpin hallinnossa.

Tämä voi jatkua kauan

Tärkein republikaanien hiljaisuuden tae on se, että Trump on edelleen suosittu heidän äänestäjiensä joukossa. Talous porskuttaa, ja vaikka se ei toisi äänestäjille helpotusta henkilökohtaiseen elämään, Trump on yhä lupaus sellaisesta. Samoin kuin hän on lupaus maahanmuuton ja työpaikkojen ulkomaille valumisen suitsimisesta.

Trumpin kannatus on maanlaajuisesti ennätysalhainen, mutta vaalijärjestelmä takaa sen, että republikaaneilla on yhä etulyöntiasema kongressivaaleissa vuoden päästä. Vaaleista ei ole tulossa kansanäänestystä Trumpista.

Trumpin republikaaniarvostelijoista Jeff Flake ja Bob Corker eivät enää ole ehdolla, joten republikaanit pääsevät soraäänistä eroon. McCain taistelee aivosyöpää vastaan. Toistaiseksi ei ole näköpiirissä, että arvostelijakolmikko saisi rusaasti seuraa. Tilanne voi toki muuttua äkistikin, mutta siihen tarvittaisiin megaluokan skandaali tai Trumpin ja republikaanien kannatuksen vielä roimempi pudotus.

Trumpin Yhdysvaltojen meininkiä seuratessa käy usein mielessä, että tällainen ei voi jatkua kauan. Kyllä se valitettavasti voi, sillä Trumpin ja republikaanien lyhytnäköisten, varakkaita suosivien päätösten todelliset seuraukset yksittäisen kansalaisen elämässä näkyvät vasta ajan päästä. Sillä välin Trumpin vaikutus voi alkaa tuntua meilläkin niissä asioissa, jotka reagoivat herkemmin.

Trump saa huseerata ulkopolitiikassa rauhassa, kun republikaanit käpertyvät oman mammonansa palvomiseen kotimaassa. Iranin ydinsovun mahdollinen romuttaminen heiluttaisi kansainvälistä järjestystä, puhumattakaan Pohjois-Korea-ongelmasta. Trump ei ole vielä päässyt kunnolla alkuun kauppasopimusten uudistamisessa, mutta hän on ollut vaalilupaustensa suhteen erittäin määrätietoinen, ja jotain on varmasti tulossa.

Huolestuttavinta on kuitenkin Yhdysvaltain sisäinen tilanne, joka käy kohti yhä syvempää kahtiajakoa. Trump ja hänen laaja samanhenkisten armeijansa on muuttamassa ehkä jopa kokonaisen sukupolven käsityksiä kaikista inhimillisistä normeista. Trump voi saada tässä mielessä vielä paljon enemmän tuhoa aikaan, ennen kuin ”sopimus paholaisen kanssa” joskus raukeaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?