Ulkomaat

Aavikolta löytyi satoja mystisiä ”portteja” – rakennelmat paljastuivat Googlen satelliittikuvista

Julkaistu:

Länsi-Australian yliopiston professori sai saudilääkäriltä vinkin aiemmin dokumentoimattomista rakennelmista.
Saudi-Arabian aavikolta on löytynyt satoja mystisiä rakennelmia, joiden olemassaoloa ei ole aiemmin dokumentoitu minnekään. Asiasta kertoi Länsi-Australian yliopisto maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Löytöä on tutkinut yliopiston historian professori David Kennedy, jonka työn tulokset julkaistaan ensi kuussa Arabian Archaeology and Epigraphy -tiedelehdessä. Australian yleisradion ABC:n mukaan Kennedy sai rakennelmista vinkin saudiarabialaiselta lääkäriltä, joka tiesi tämän tekemästä arkeologisesta työstä naapurimaa Jordaniassa.


– Hän sanoi: ”Olen kiinnostunut kotimaani kulttuuriperinnöstä. Huomasin Google Earthista, että laavakentillä on joitakin melko omituisia rakennelmia, ja menimme ystävieni kanssa katsomaan niitä”, Kennedy kuvaili miehen yhteydenottoa ABC:lle.

Kennedy kertoo saaneensa mieheltä muinaisen tulivuoren synnyttämällä laavakentällä sijaitsevien rakennelmien koordinaatit. Professori kertoo ällistyneensä katsottuaan Google Earthin satelliittikuvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, arabimaissa arkeologisia tutkimuksia 40 vuoden ajan tehnyt Kennedy totesi.

”Vanhojen miesten töitä”

Tarkemmalla tutkailulla aavikolta löytyi noin 400 rakennelmaa, joiden iäksi on arvioitu 2 000–9 000 vuotta. Niiden käyttötarkoitus on ainakin toistaiseksi täysi mysteeri.

– Kutsun niitä porteiksi, koska kun niitä tarkastelee ilmasta käsin, ne näyttävät ikään kuin maassa makaavilta, yksinkertaisilta aidan porteilta. Niissä on sivuilla kaksi pystysuoraa tolppaa, joita yhdistää yksi tai useampi pitkä tolppa, Kennedy kertoi yliopiston tiedotteessa.


Kennedyn mukaan rakennelmat eivät näytä siltä, että niitä olisi käytetty asumiseen, eläinten pyydystämiseen tai kuolleiden hautaamiseen, toisin kuin monia niistä rakennelmista, joita hän on aiemmin löytänyt Jordanian aavikolta. Kivistä koostuvat rakennelmat ovat noin puoli metriä korkeita ja pisin niistä on noin puolen kilometrin mittainen.


Siitäkään ei ole juuri tietoa, kuka rakennelmat on tehnyt. Kennedy uskoo, että kyseessä olivat nykypäivän beduiinien esi-isät. Alueen asukkaat ovat kutsuneet rakennelmia yleisesti ”vanhojen miesten töiksi”.

Paremmat satelliittikuvat johtaneet ”tietomäärän räjähdykseen”

Koska ”portit” sijaitsevat muinaisen tulivuoren synnyttämällä laavakentällä, ne on Kennedyn mukaan helpompi havaita ilmasta kuin maanpinnalta käsin.

– Ne ovat äärimmäisen kolkolla ja kuivalla alueella, jolla on hyvin ankarat olosuhteet. Siellä ei ole paljoa kasvillisuutta, ja voisi kuvitella, että meidän lajimme edustajat eivät haluaisi viettää siellä juurikaan aikaansa. Mutta kun nousee 100 metriä ylemmäs tai vielä korkeammalle, näkee, että siellä on kirjaimellisesti tuhansia tällaisia kivistä koottuja rakennelmia.


Kennedyn mukaan entistä tarkempien satelliittikuvien saatavuuden paraneminen on tuonut tasa-arvoisuutta arkeologian tutkimukseen, sillä kuka tahansa voi tarkastella niitä verkossa. Aiemmin vastaavista kuvista on joutunut maksamaan jopa tuhansia euroja, ja niiden käsittely on vaatinut asiantuntemusta.

– Tämä on johtanut kirjaimellisesti tietomäärän räjähdykseen, professori totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt