Salaisten asiakirjojen julkaisu aivan nurkan takana – paljastuvatko Lee Harvey Oswaldin liikkeet?

Julkaistu:

Paljastuuko vihdoin uutta tietoa villejä teorioita synnyttäneestä presidentti Kennedyn salamurhasta?
Presidentti Donald Trump säväytti lauantaina jälleen Twitter-viestillään, mutta tällä kertaa kulmakarvat nousivat odottavasta kiinnostuksesta. Trump nimittäin lupasi julkistaa vielä salassa olleita presidentti John F. Kennedyn murhaa koskevia asiakirjoja.

– Aion presidenttinä sallia, että kauan salassa pidetyt JFK-asiakirjat julkaistaan, Trump tviittasi.

Vuonna 1963 salamurhatun Kennedyn kuolemaa koskevista miljoonista asiakirjoitsta suurin osa julkistettiin 1992 annetulla lailla. Oliver Stonen JFK-elokuvan (1991) nostattama kohu väitetystä salaliitosta antoi potkua julkistamiseen.

Pieni osa asiakirjoista määrättiin tuolloin vielä pidettäviksi salassa 25 vuoden ajaksi. Tuo aika umpeutuu tämän viikon torstaina. Julkistamiseen vaaditaan kuitenkin istuvan presidentin päätös, millaisen Trump nyt siis lupasi tekevänsä.

On esitetty arvioita, että Kansallisarkistosta tulee julki noin 3 100 aiemmin näkemätöntä dokumenttia. Lisäksi jo julkistetut kymmenettuhannet, mutta mustilla palkeilla osin sensuroidut asiakirjat julkaistaan nyt kokonaisina. Ne ovat pääosin CIA:n, FBI:n ja oikeusministeriön dokumentteja.


Trump voi yhä salata osan asiakirjoista

Mutta kuten usein aiemmin, ei Trumpin tviitti ole aivan yksiselitteinen, sillä hän jätti mahdollisuuden muuttaa mieltään, jos ilmenee jotain uutta. CIA tai FBI voivat esimerkiksi vaatia, että joitain tietoja ei saa julkistaa.

Politico-lehden Trumpin hallinnolta saamien tietojen mukaan presidentti aikoo lähes varmasti salata yhä osan dokumenteista.

Sellaisia voivat olla etenkin 1990-luvulla tehdyt asiakirjat, jotka voisivat julkisina haitata nykyisen tiedustelutoiminnan toimintakeinoja tai suhteita muihin maihin.

– Voihan presidentti vielä muuttaa mieltään viime hetkillä. Mutta jos mitään dramaattista mielipiteen muutosta ei tapahdu, niin emme tule saamaan julki täydellisesti kaikkea tietoa. Paljon dokumenteista, jotka pitäisi julkistaa kokonaan, ei tule julki. Niistä on tehty poistoja, hallinnon nimetön lähde kertoo Politicolle.

Salaliittoteoreetikko hieroo käsiään

Presidentti Kennedy, 46, ammuttiin Dallasissa marraskuussa 1963. Teosta otettiin kiinni Lee Harvey Oswald, joka kuitenkin surmattiin pian pidätyksen jälkeen. Earl Warrenin johtaman komitean tutkinnat määrittivät silti Oswaldin syylliseksi ja hänen väitettiin toimineen yksin.


Oswald oli entinen merijalkaväen sotilas, joka sittemmin loikkasi Suomen kautta Neuvostoliittoon ja asui siellä vuosien ajan ennen paluutaan Yhdysvaltoihin.

Vuosikymmenien ajan on esitetty monia eri teorioita isommasta salajuonesta murhan taustalla. Syyllisiksi on nimetty mm. mafia, Kuuba tai jopa Yhdysvaltain hallinnon oikeistopiirit.

Trumpin pitkäaikainen poliittinen neuvonantaja Roger Stone kiitteli Trumpin julkistamisjulistusta. Stone on aktiivinen salaliittoteoreetikko ja hän on mm. kirjoittanut kirjan, jossa väittää Kennedyn varapresidentin Lyndon B. Johnsonin osallistuneen murhajuoneen.

Washington Postin mukaan Kennedyn murhaan erikoistuneet historioitsijat eivät silti pidä todennäköisinä, että julkistettavista papereista paljastuu mitään todella mullistavaa uutta tietoa.

Ne kuitenkin saattavat valottaa etenkin Oswaldin tekemisiä ennen murhaa. Oswaldin mm .väitettiin käyneen syyskuussa 1963 Mexico Cityssä ja tavanneen siellä Kuuban ja Neuvostoliiton agentteja.

JFK aseena presidenttikamppailussa

Trump on itsekin kohauttanut lausunnoillaan Kennedyn salamurhasta. Republikaanien presidenttiehdokaskisan yhteydessä viime vuoden toukokuussa Trump yhdisti kilpakumppaninsa Ted Cruzin isän JFK:n murhaan.

– Hänen isänsä oli Lee Harvey Oswaldin seurassa ennen kuin Oswald ampui. Mitä ihmettä hän teki Lee Harvey Oswaldin kanssa hieman ennen ampumista? Se on karmeaa, totesi Trump Fox Newsille.

Cruz kuittasi Trumpin puheet roskaksi.

– Joo, isäni tappoi JFK:n. Lisäksi Elvis ja Jimmy Hoffa on haudattu hänen takapihalleen, Cruz totesi sarkastisesti.

Demokraattien kongressiedustaja Adam Schiff tviittasikin lauantaina Trumpin ilmoituksen jälkeen, että ”tarkoittaako tämä nyt vihdoin Ted Cruzin isän paljastumista?”
Lähteet: Reuters, CNN, Politico, FoxNews

Kennedyn murha

1. Presidentti John F. Kennedy murhattiin Dallasissa 22. marraskuuta 1963. Virallisen tutkinnan mukaan presidenttiin osui kaksi luotia, kolmas meni ohi.

2. Kennedy oli Yhdysvaltain 35. presidentti (1961–63). Hän oli neljäs salamurhassa surmansa saanut Yhdysvaltain presidentti.

3. Kennedy oli Dallasissa kampanjoimassa vuoden 1964 presidentinvaaleja silmällä pitäen.

4. Lee Harvey Oswald pidätettiin toista tuntia murhan jälkeen elokuvateatterista, koska häntä etsittiin dallasilaisen poliisin ampumisesta. Pian hänet liitettiin myös Kennedyn murhaan.

5. Oswaldia ei koskaan ehditty tuomittu teosta oikeudessa, sillä vain kaksi päivää pidätyksen jälkeen dallasilainen yökerhonomistaja Jack Ruby ampui Oswaldin Dallasin poliisiaseman uloskäynnin luona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt