Isisin hirmuhallinto Raqqassa päättyi – nyt asukkaita uhkaavat miinat, ansat ja pahimmassa tapauksessa myös uusi hallitsija

Isisin raunioina olevan entisen pää­kaupungin tahtovat haltuunsa Yhdysvaltojen rinnalla taistelleet kurdit ja arabit sekä Syyrian hallitus.

23.10.2017 8:58

Terroristijärjestö Isisin kalifaatin pääkaupunkina tunnettu Raqqa romahti lopullisesti tiistaina.

Voitetun taistelun jälkeen Yhdysvaltain tukeman, enimmäkseen kurdeista ja arabeista koostuvan SDF-liittouman sotilaat juhlivat rauniokaupungiksi pommitetun Raqqan ”täydellistä valtausta” muun muassa ajelemalla ympäriinsä ja huutelemalla iskulauseita autoistaan.

SDF ja sen liittolaiset ovat perustaneet Raqqaan neuvoston, joka johtaa aluksi taistelujen runtelemaa kaupunkia. Koalitioon kuuluu uutistoimisto Reutersin mukaan 73 jäsentä, joiden joukossa on jäseniä Euroopasta, Arabiasta ja Turkista. Sen tehtävä on tukea julkisten palvelujen vakauttamista ja palauttamista.

SDF:ää edustava Amed Sido sanoo, että jälleenrakennus alkaa maamiinojen ja ruumiiden raivaamisella katukuvasta. Tämän jälkeen keskitytään siihen, että vesihuolto ja sähköt saadaan toimimaan.

Edessä on mittava urakka. Sky Newsin paikalla olevan toimittajan mukaan kaupungista on tuhoutunut 90 prosenttia, ja siellä vaanii edelleen vaaroja, kuten miinoja, pommiansoja ja yksittäisiä Isis-taistelijoita.

Al-Naimin (suom. paratiisi) liikenneympyrä, joka sai lisänimen ”helvetin liikenneympyrä”, kun Isis alkoi toteuttaa siellä julkisia teloituksia. Uhreja ristiinnaulittiin aukiota reunustavaan aitaan, ja mestattujen päät ripustettiin aidan piikkeihin. Ruumiit lojuivat usein päiväkausia paikalla.

Tuhojen laajuudesta viestivät myös kuvat kaupungin merkittäviltä paikoilta. Kellotorni on yhä pystyssä, mutta Isisin viimeisiä tukikohtia olleet stadion ja sairaala raunioina.

Kellotorni.

Vaikka kaupungissa ei ole juuri mitään mitä hallita, on yksi keskeisistä kysymyksistä se, kenelle Raqqa kuuluu, kun yli kolme vuotta kaupunkia raaoin ottein hallinnut Isis on häädetty.

Kysymys on ongelmallinen. Kurdit toivovat omaa aluetta Syyrian pohjoisosiin ja ovat toiveikkaita taisteltuaan voitokkaasti Yhdysvaltain kanssa. Turkki kuitenkin vastustaa voimakkaasti sitä, että kaupunki päätyisi Syyrian kurdien haltuun, vaikka lippunsa Raqqan stadionin salkoon voiton merkiksi nostaneet kurdien YPG-joukot ovat olleet merkittävä osa Yhdysvaltojen tukemia SDF-joukkoja.

Isisin viimeisiä tukikohtia. Iso rakennuskompleksi on lähes käyttökelvoton taistelujen jäljiltä ja sen kerrotaan olevan täynnä pommiansoja.

Turkki pitää kurdeja terroristijärjestöksi julistamansa kurdien PKK:n liittolaisina. Naapurimaa onkin todennäköisesti valmis sotatoimiin estääkseen Syyrian kurdeja hallitsemasta alueita Turkin vastaisen rajan tuntumassa samaan tapaan kuin Irakin kurdit hallitsevat alueitaan Pohjois-Irakissa.

Myös kurdien tavoin voittajien joukossa taistelleet arabiryhmät haluaisivat Raqqan hallintaansa. Raqqa on ollut arabivoittoinen, mutta uutiskanava CNN:n muistuttaa, että heistä suurin osa on sunnimuslimeja, joita on vainottu sisällis­sodan aikana.

Raqqaa tavoittelee myös Bashar al-Assadin johtama Syyrian hallitus, joka sotii sekä Isisiä että Yhdysvaltain tukemia joukkoja vastaan. Assad on ilmoittanut, että tahtoo hallituksen johtavan koko Syyriaa ja Venäjän järeällä aseellisella tuella varustetut hallituksen joukot ovat enää vain muutamien kilometrien päässä Raqqasta.

Yksi viimeisistä Isisin tukikohdista, jota ulkomaiset taistelijat pitivät hallussaan. Valtauksen jälkeen stadionilta alta ja käytäviltä löytyi hiekkasäkein linnoitettuja bunkkereita, vankisellejä ja alkeellinen kenttäsairaala.

Myöskään Assad ei tue autonomisen kurdialueen syntyä Raqqan alueelle. Kiusana Assadille ovat lisäksi erimielisyydet paikallisten sunnien kanssa, joten helppoa Raqqan haltuunotto on tuskin hänellekään.

Myös Raqqan asukkaat suhtautuvat voittajiin epäluuloisesti. Isisin julmuuksia dokumentoinut kansalaisjärjestö Raqqa is being slaughtered silently on esittänyt huolensa siitä, että kurdien YPG-järjestön käytännössä johtama SDF hallitsee nyt kaupunkia, jonka väestö koostuu arabeista. RBSS syyttää SDF:ää ihmisoikeusrikkomuksista.

– Useimmat ihmiset Raqqassa, me mukaan lukien, odotimme tätä päivää, mutta emme tällä tavalla, että uusi johto on syyllistynyt moniin ihmisoikeusrikkomuksiin, kommentoi RBSS:n johtaja Abdalaziz Alhamza CNN:lle.

Kaupungissa vaanii edelleen useita vaaroja, kuten miinoja, pommiansoja sekä yksittäisiä Isis-taistelijoita.

Raqqasta Isisiä Saksaan paennut Mazen Hassoun vahvistaa näkemyksen USA Todaylle, vaikka on hänkin iloinen Isisin lähdöstä.

– Ongelma on, että Isis kertoi siviileille viime vuosina pahoja asioita kurdeista. He sanoivat, että kurditaistelijat tappavat teidät ja ottavat kaupunkinne.

Vaikuttaakin siltä, että ­yhteisen vihollisen kukistuttua Raqqan tulevaisuus näyttää alueella elävien etnisten ryhmien kannalta vähintään sekavalta ja pahimmillaan väkivaltaiselta.

Amerikkalaistiedotusvälineet muistuttavat, että Isisin kukistuminen Raqqassa tulee lisäksi olemaan testi myös Yhdysvaltain Syyria-politiikalle, joka on tähän asti keskittynyt lähinnä Isisin kukistamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?