Nella, Lauha

Ulkomaat

”Tshekin Trump” oli vaaleissa ylivoimainen – myös tutkija yllättyi

Julkaistu:

Monet puolueet ovat jo kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä vaalivoittajan kanssa.
Tshekin parlamenttivaalien voittaja, miljardööri Andrej Babis kutsui voitonpuheessaan kaikki puolueet neuvotteluihin hallituskoalitiosta. Monet ovat kuitenkin ennättäneet kieltäytyä, ja hallitusneuvotteluista ei välttämättä povata helppoja.

Vanhempi tutkija Katalin Miklossy Aleksanteri-instituutista arvioi, että Babisin ANO-puolue pyrkinee saamaan yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin pienpuolueiden tuella. Esimerkiksi vaaleissa hyvin menestynyt ja parlamenttiin noussut piraattipuolue on kuitenkin ilmoittanut, ettei lähde samaan hallitukseen ANOn kanssa. Samaa on sanonut kakkoseksi tullut oikeistopuolue ODS.

Miklossy pitää vaalien suurena yllätyksenä keskusta-oikeistolaisen, EU-kriittisen ANOn ylivoimaisuutta. Puolue sai noin 30 prosentin kannatuksen, kun seuraava jäi runsaaseen 11 prosenttiin. ANO on saamassa 78 paikkaa 200-paikkaiseen parlamenttiin.

– Sen jälkeen, kun Tshekki ja Slovakia erosivat vuonna 1993, ei yksikään puolue ole saanut näin valtavaa voittoa suhteessa muihin, Miklossy sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Piraattipuolueen nousua Miklossy kutsuu jymy-yllätykseksi. Puolue sai vaaleissa huomattavasti enemmän ääniä kuin väistyvän hallituksen pääministeripuolue sosiaalidemokraatit, jonka tulos romahti. Sosiaalidemokraattien johtajan Lubomir Zaoralekin mukaan puolueen tuloksella mennään vain oppositioon.

Demareita enemmän ääniä sai myös äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia (SPD), jonka äänisaalista Miklossy kutsuu huolestuttavaksi.

”Tshekkejä ei ole helppo jymäyttää”

Tshekin rikkaimpiin kuuluva Babis perusti ANO-puolueen vuonna 2011, ja sen nousu on ollut nopeaa. Tshekit asettuivat nyt vaaleissa Babisin tueksi siitä huolimatta, että häntä on syytetty vaalien alla veropetoksesta ja EU-vastaisten tukien väärinkäytöstä sekä kaivettu esiin hänen agenttimenneisyytensä.

Sosiaalidemokraatit ovat olleet ajamassa Babisin vastaisia syytöksiä. Miklossy uskoo, että tämä saattoi koitua puolueen kohtaloksi.

– Tshekit ovat hyvin pragmaattisia, heitä ei ole helppo jymäyttää. Ensin kolme vuotta ei ole mitään vaikeuksia hallita ANOn kanssa, sitten vaalivuonna herätään, että puolue onkin korruptoitunut. Se on aika läpinäkyvää.

Miklossy uskoo kuitenkin, että hävinneet puolueet iskevät vaalien jälkeen entistä tiukemmin Babisia vastaan ja vaativat hänen taustojensa syynäämistä.

ANO on maahanmuuttokriittinen ja EU-kriittinen. Miklossy arvioi silti, ettei vaalitulos tuo merkittäviä muutoksia Tshekin EU-politiikkaan.

– ANO on pragmaattinen, markkinaliberaali puolue. Ei olla menossa samaan suuntaan kuin mihin Unkari ja Puola ovat menneet, tutkija uskoo.

Puolue haluaa säilyttää unionin kansallisvaltioiden löyhänä liittona, ja se vastustaa euroalueeseen liittymistä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 3. 3

  HIFK voitti SM-liigan pronssia dramaattisesti – TPS ehti jo juhlia jatkoerässä

 4. 4

  Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

 5. 5

  Syyte: Vanhemmat teippasivat ja pahoinpitelivät lastaan – Sivullinen yritti epätoivoisesti saada apua: ”Kaikki ilmoittivat, etteivät voi tehdä mitään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 2. 2

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 3. 3

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 4. 4

  Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää