Pohjois-Korealta uusi varoitus Yhdysvalloille oudossa kirjeessä: ”Äärimmäinen uhkaus tuhota koko maailma”

Pohjois-Korea varoittaa Yhdysvaltoja kirjeessä, joka on osoitettu Australian parlamentille.

20.10.2017 3:01 | Päivitetty 20.10.2017 11:19

Australialaislehti Sydney Morning Herald julkaisi perjantaina kopion kirjeestä, jonka Pohjois-Korea on lähettänyt Australian parlamentille. Kirjeessä maa varoittaa jälleen Yhdysvaltoja ja sen johtajaa Donald Trumpia uhkailemasta maata.

”Jos Trump luulee voivansa laittaa Korean demokraattisen kansantasavallan, ydinasevaltion, polvilleen uhkaamalla ydinsodalla, on se osoitus isosta virhearviosta ja osoitus välinpitämättömyydestä”, kirjeessä todetaan.

”Trump on uhannut tuhota Korean demokraattisen kansantasavallan täydellisesti ... tämä on äärimmäinen uhkaus tuhota koko maailma täydellisesti”, siinä jatketaan.

Lue kirje kokonaisuudessaan Sydney Morning Heraldin sivulta.

Korean demokraattinen kansantasavalta on sulkeutuneen Pohjois-Korean itsestään käyttämä nimi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Australian ulkoministeriö on vahvistanut kirjeen ja sen sisällön aidoksi. Lehden haltuun päätyneen kirjeen mukana olevan viestin mukaan se on lähetetty Pohjois-Korean Indonesian-lähetystöstä Jakartasta Australian samassa kaupungissa sijaitsevaan lähetystöön. Kirjeen otsikkona on ”Avoin Kirje Parlamenteille Eri Maissa”, ja sen kerrotaan olevan lähetetty myös muille erikseen nimeämättömille maille.

Australian ulkoministeri Julie Bishop kuvaili kirjettä ennenkuulumattomaksi keinoksi Pohjois-Korean viestinnässä, ja sanoi sen voivan kieliä maalle asetettujen pakotteiden toimimisesta.

– Yleensä he eivät välitä viestejään maailmalle tällä tavalla. Yhteinen strategia maksimaalisen diplomaattisen ja taloudellisen paineen luomiseksi Pohjois-Korealle pakotteiden kautta toimii. Tämä on vastaus siihen paineeseen, Bishop sanoi Reutersin mukaan.

Kovaa sananvaihtoa

Jännite Korean niemimaalla on kiristynyt viime kuukausien aikana Pohjois-Korean kiihdytettyä ohjus- ja ydinkokeitaan. Trump ja maan johtaja Kim Jong-un ovat käyneet viime aikoina kiivasta sananvaihtoa ja vaihtaneet uhkauksia Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä.

Viime viikolla YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa Trump uhkasi maansa voivan tarvittaessa ”tuhota täydellisesti” Pohjois-Korean puolustaakseen itseään tai liittolaisiaan. Trump myös kutsui Kimiä ”itsemurhatehtävää suorittavaksi rakettimieheksi”. Pohjois-Korea taas väittää kehittäneensä ydinkärjen ja ohjuksen, jolla se voi iskeä mihin tahansa Yhdysvaltojen alueella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?