Espanja: Katalonia ei vastannut, hallitus aikoo rajoittaa maakunnan itsehallintoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Espanja: Katalonia ei vastannut, hallitus aikoo rajoittaa maakunnan itsehallintoa

Espanjan hallitus katsoo, että Katalonia ei vastannut sen vaatimukseen.

Aluehallinnon johtaja Carles Puidgemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun­

19.10.2017 11:32 | Päivitetty 19.10.2017 12:00

Espanjassa Katalonian itsenäistymisäänestystä seurannut sisäpoliittinen kriisi kiihtyy. Espanjan hallitus on ilmoittanut, että se aikoo lauantaina hyväksyä artiklan, jolla Katalonian itsehallintoa rajoitetaan.

Espanjan perustuslain artikla 155 antaa keskushallinnolle oikeuden ottaa maakuntien hallinto omiin käsiinsä kriisitilanteessa. Sitä ei ole koskaan aiemmin käytetty.

Espanja oli asettanut aamupäivään takarajan Katalonian johtajille ilmoittaa selkeästi, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi. Sen sijaan aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont vaati Espanjan hallitusta vuoropuheluun.

Puigdemont sanoi espanjalaismedian julkaisemassa kirjeessä Espanjan pääministerille Mariano Rajoylle, että jos hallitus ei suostu neuvotteluihin, hän vie itsenäistymisen alueparlamentin äänestykseen.

Espanjan hallitus ilmoitti vain hetki Puigdemontin kirjeen julkaisun jälkeen, että hän ei ollut noudattanut takarajaa. Hallitus aikoo siksi jatkaa toimia perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi Kataloniaan.

Katalonian aluehallinto järjesti kansanäänestyksen maakunnan itsenäistymisestä kuun alussa Espanjan hallituksen kiivaasta vastustuksesta huolimatta. Äänestyksessä 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Espanjasta irtautumista. Äänestysvilkkaus jäi kuitenkin vain runsaaseen 40 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?