Irak valloitti kahdessa päivässä valtavan alueen kurdeilta – tämä kartta kertoo mistä kiistassa on kyse

Irakin pohjoisosassa kytevät ainekset konfliktiin Irakin ja kurdien itsehallintoalueen välillä.

Irakilaisjoukot etenivät maanantaina ja tiistaina aiemmin kurdien hallussa olleille alueille Kirkukin maakunnassa.

Tuskin on Irak saamassa äärijärjestö Isisin karkotettua maaperältään, kun uusi mahdollinen kriisi nostaa päätään maan pohjoisosassa. Kaikki osapuolet tosin vakuuttavat rauhantahtoaan, mutta kiistalla on pitkät juuret ja tilanteen pelätään kiristyvän uudelleen.

Irakin armeija marssitti Kirkukiin raskasta sotakalustoa tiistaina.

Irakin asevoimat valtasivat maanantaina ja tiistaina käytännössä kahdessa päivässä laajat alueet, jotka olivat Isisin vastaisessa sodassa päätyneet kurdien haltuun. Ainakin yksi aseellinen yhteenotto käytiin maanantaina, mutta muuten Irakin salamahyökkäys tapahtui verettömästi, kun kurditaistelijat lähtivät vapaaehtoisesti asemistaan.

Alla olevan kartta havainnollistaa, mistä konfliktissa on kyse: ennen kaikkea öljystä. Öljyn hinta ehti jo pompata ylöspäin levottomuuksien takia.

Irak valtasi nopeasti takaisin aiemmin kurdijoukkojen hallussa olleet alueet, joilla on runsaat öljyvarat.

Irak julisti jo tiistaina operaation päättyneeksi, kun se oli vallannut Sinjarin kaupungin pohjoisessa sekä useita öljykenttiä ja hallintokeskuksia Kirkukin maakunnassa.

Irakin operaatio palautti tilanteen käytännössä siihen, että Irakin kurdit pitävät hallussaan vain kolmea autonomiseen alueeseensa kuuluvaa maakuntaansa, Dohukia, Erbiliä ja Sulaimaniyaa. Kurdit menettivät kontrollin useisiin öljykenttiin.

Yhteenotossa Irakin joukkojen kanssa kuolleita peshmerga-taistelijoita haudattiin tiistaina Sulaimaniyassa.

Itsenäisyysäänestys laukaisi

Kurdien itsehallinto Pohjois-Irakissa on peruja jo Saddam Husseihin ajoilta, ja Saddamin kaatumisen jälkeen Irakin Kurdistanin asema on vahvistunut edelleen. Kurdit haaveilevat jopa itsenäisestä Kurdistanista.

Äärijärjestö Isisin nousun myötä kurdeille tarjoutui tilaisuus ottaa haltuunsa alueita, joilta Irakin armeija pakeni sekasorrossa vuonna 2014. Kurdit ja Irak taistelivat yhdessä Isisiä vastaan, mutta samalla tiedostettiin koko ajan, että aluekiista saattaa kärjistyä koska tahansa.

Laukaisevana tekijänä toimi lopulta kurdien itsenäisyyskansanäänestys, joka järjestettiin syyskuun lopulla. Esimerkiksi Kirkukin alueen kurdit tukivat itsenäistymistä laajalti.

Irak ja kansainvälinen yhteisö tuomitsivat äänestyksen yksimielisesti. Irakin pääministeri Haider al-Abadi tuomitsi sen laittomaksi. Maanantaina Irak käynnisti lopulta operaation alueiden haltuun ottamiseksi. Irak oli syyttänyt kurdeja laittomasta öljykaupasta ja sen tähtäimessä olivat erityisesti öljykentät.

Irakin joukkoja saapui Kirkukiin maanantaina.

”Ihmiset odottavat”

Tilannetta vaikeuttaa etenkin se, että Kirkukin alueella elää runsaasti kurdeja. Monet heistä lähtivät pakoon, koska he pelkäsivät Irakin nimissä taistelevia Iranin tukemia puolisotilaallisia joukkoja.

– Pakenimme Erbiliin maanantaina ennen puolta päivää, kun kuulimme (shiiajoukkojen) lähestyvän. Pelkäsimme väkivaltaa, kertoi 33-vuotias valtion työntekijä Samal Omar CNN:lle.

Monet kurdit ilmaisivat pettymyksensä, että peshmerga-joukot eivät jääneet puolustamaan heitä. Yhdeksi syyksi vetäytymiselle uumoiltiin kurdien keskinäisiä kiistoja.

Kurdiperheitä kuvattiin palaamassa koteihinsa Hawijan alueella, joka oli aiemmin Isisin hallussa.

Sekä Irak että kurdien johto ovat ilmaisseet halunsa neuvotteluille tilanteesta. Kurdien presidentti Masoud Barzani on kuitenkin vakuuttanut, että hänen ajamaansa itsenäisyyshanketta ei ole unohdettu.

Joidenkin paenneiden kurdiperheiden kerrotaan palanneen takaisin koteihin Kirkukissa.

– Ilmassa on paljon erilaisia mielipiteitä. Jotkut ovat pettyneitä, varsinkin kurdit, mutta myös jotkut arabit, kuvaili kirkukilainen bloggari Qais Book CNN:lle.

– Kaupunki on nyt rauhallinen, mutta ihmiset odottavat, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?