Ulkomaat

Tältä näyttää nyt paikka, jossa Isis mestasi ja ristiinnaulitsi ihmisiä – lennokkivideo Raqqasta paljastaa hurjat näyt

Julkaistu:

Viime maanantaina kuvatulla videolla näkyvät paikat, joita Isis vielä kuvaushetkellä piti hallussaan.
Uutiskanava CNN on saanut haltuunsa lennokkivideon äärijärjestö Isisin entisestä ”pääkaupungista” Raqqasta. Video on kuvattu maanantaina, ja kaupunki julistettiin vallatuksi tiistaina.

Videon näet jutun pääkuvana.

Kuvat paljastavat kaupunkialueen lähes täydellisen tuhon. Raqqaa on pommitettu kuukausia, ja kymmenettuhannet sen asukkaat ovat joutuneet lähtemään pakoon. Monet jäivät kuitenkin taistelujen keskelle tai Isisin ihmiskilviksi.

Videolla näkyy esimerkiksi aukio, jolla Isisin järjesti julkisia teloituksia. Kyseinen aukio oli kuvaushetkellä jo vallattu. Sen sijaan kaupungin sairaalassa ja stadionilla uskottiin kuvaushetkellä olevan vielä Isisin ulkomaisia taistelijoita.


Kaupungin valtasi Yhdysvaltain tukema SDF-järjestö, joka koostuu arabi- ja kurditaistelijoista. SDF:n mukaan yksittäisiä taisteluja käydään yhä, mutta varsinainen sotaoperaatio Isisiä vastaan Raqqassa on päättynyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

SDF:n sotilaita on kuvattu juhlimassa ja ottamassa selfieitä Raqqan kaduilla. Kaupunki ei kuitenkaan ole vielä turvallinen, sillä Isisin uskotaan jättäneen jälkeensä esimerkiksi pommiansoja.

”Ei vapautusta tällä tavalla”

Samalla huomio on alkanut kiinnittyä kaupungin tulevaan jälleenrakennukseen sekä hallintojärjestelyihin. Niissä piilevät ainekset uusiin ongelmiin. Raqqaan tarvitaan nopeasti apua, jotta humanitaarinen katastrofi vältetään. Yhdysvallat aikoo ottaa operaation haltuunsa.


– Me annamme apua ja otamme käytännössä johtajan roolin raunioiden raivaamisessa ja peruspalvelujen palauttamisessa Isisin tappion jälkeen Raqqassa, kommentoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Heather Nauert tiistaina.

Tämä tarkoittaa etenkin vesihuollon ja sähkön palauttamista kaupunkiin.

– Yhdysvallat liittolaisineen on valmistellut seuraavia askelia ja jatkamme työtä humanitaarisen avun saamiseksi tarvitseville sekä pyrimme vakauttamaan Raqqan ja muut vapautetut alueet, Nauert sanoi.


Isisin julmuuksia dokumentoinut kansalaisjärjestö Raqqa is being slaughtered silently on jo esittänyt huolensa siitä, että kurdien YPG-järjestön käytännössä johtama SDF hallitsee nyt kaupunkia, jonka väestö koostuu arabeista. RBSS syyttää SDF:ää ihmisoikeusrikkomuksista.

– Useimmat ihmiset Raqqassa, me mukaan lukien, odotimme tätä päivää, mutta emme tällä tavalla, että uusi johto on syyllistynyt moniin ihmisoikeusrikkomuksiin, kommentoi RBSS:n johtaja Abdalaziz Alhamza CNN:lle.

Pelastakaa lapset -järjestö on esittänyt huolensa kaupungista ja sen ympäristöstä paenneiden siviilien puolesta. Sen mukaan jopa 270 000 ihmistä elää kurjissa oloissa pakolaisleireillä, eikä heillä ole tuhon keskellä enää kotia johon palata.

– Monilla on painajaisia kauheuksien näkemisestä ja he tarvitsevat psykologista tukea, järjestön lausunnossa sanottiin.