Hän on Putinin ”kokki” – CNN: Jevgeni Prigozhin on vastuussa Venäjän trollitoiminnasta

Putinin kokin rahoittaman trollitehtaan työntekijä kertoo kirjoittaneensa amerikkalaislehtien sivuille tuhansia Hillary Clintonia pilkkaavia kommentteja.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan Vladimir Putinin ”kokkina” tunnetun Jevgeni Prigozhinin yritys on rahoittanut trollitehdasta, joka oli vastuussa sosiaalisessa mediassa levinneistä valeuutisista, joita Venäjän trollit levittivät Yhdysvaltain presidentinvaalin aikaan viime vuonna.

18.10.2017 10:33 | Päivitetty 18.10.2017 10:46

Venäjän lehdistössä Kremlin sisäpiiriin kuuluva oligarkki Jevgeni Prigozhin tunnetaan presidentti Vladimir Putinin kokkina. Vuonna 2002 hän muun muassa tarjoili kaviaaria ja tryffeleitä Yhdysvaltain silloiselle presidentille George W. Bushille Pietarissa. Jo ennen sitä hän oli kunnostanut laivasta ravintolan, josta tuli yksi Venäjän hienoimmista ja hoitanut tarjoiluja myös Putinin syntymäpäiväjuhlille ja myös muille tärkeille valtiovierailuille.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kuitenkin kertoo nyt, ettei huippuluokan catering ole suinkaan Prigozhinin ainoa pelikenttä, vaan miehen uskotaan rahoittaneen merkittäväsi Venäjän trollitoimintaa. Väite perustuu yhdysvaltalaistutkijoiden havaintoihin, joiden mukaan Prigozhinin yritys on rahoittanut ”trollitehdasta”, joka oli vastuussa sosiaalisessa mediassa levinneistä valeuutisista, joita Venäjän trollit levittivät Yhdysvaltain presidentinvaalin aikaan viime vuonna.

CNN:n käsiinsä saamien asiakirjojen mukaan eräs trollitehtaan yksiköistä oli nimetty ”provosointiyksiköksi”. Sen tehtäväksi oli kirjattu ”kuinka luomme uutisia, joiden avulla pääsemme tavoitteisiimme”. Taustalla on salaperäinen, pietarilainen teknologiayritys IRA, jota Prigozhinin yritys on ilmeisesti rahoittanut. IRA:n kuukausibudjetti oli CNN:n tietojen mukaan vuonna 2013 miljoonan Yhdysvaltain dollarin luokkaa.

Nimi Yhdysvaltain pakotelistalla

Prigozhinin menneisyys on värikäs. 1980-luvulla, ennen ravintola-alalle siirtymistään, hän istui yhdeksän vuoden tuomion petoksesta ja ryöstöstä. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö määräsi viime vuoden joulukuussa hänet pakotelistalle, koska tämän katsotaan antaneen taloudellista tukea myös Ukrainaa miehittäville venäläisille.

”Putinin kokkina” tunnettu Jevgeni Prigozhin on hoitanut tarjoiluja muun muassa presidentin syntymäpäiväjuhlilla ja tärkeillä valtiovierailuilla.

Venäläislehti The Moscow Times uutisoi viime vuonna, että Prigozhin vaati oikeudessa muun muassa Venäjän suurinta hakukonetta Yandexia poistamaan häneen liittyviä tietoja. Lehden mukaan aiemmin samana vuonna oikeus alkoi käsitellä myös tapausta, jossa ravintolapomon turvamiehiä syytettiin poliisiin kohdistuneista väkivaltaisuuksista.

Trollitehtaan työntekijä kirjoitti tuhansia kommentteja

CNN:lle puhuneen entisen työntekijän Ljudmila Savchukin mukaan IRA:n trollitehtaalla pelkästään Pietarissa sijaitsevassa rakennuksessa työskenteli vähintään tuhat ihmistä. Yksi heistä, anonyymisti nimellä Maksim esiintyvä työntekijä on kertonut venäläiskanava Dozhdille, miten venäläiset häiriköivät Yhdysvaltain vaaleja.

Hän kertoo esimerkiksi kirjoittaneensa tuhansia kommentteja muun muassa New York Timesin ja Washington Postin artikkeleihin, joissa hän pilkkasi Donald Trumpin vastaehdokasta Hillary Clintonia ja yritti lietsoa poliittista kahtiajakoa Yhdysvalloissa.

Trollitehtaalla työskennellyt Maksim kertoo, että vaalihäiriköinnissä tavoite oli pilkata Hillary Clintonia ja lietsoa poliittista kahtiajakoa Yhdysvalloissa.

Haastattelusta uutisoi esimerkiksi brittilehti Telegraph ja uutisen yhteydessä nousee jälleen esiin myös Prigozhinin nimi. Clinton sanoi viikonloppuna Britanniassa vieraillessaan, että Venäjän levittämä propaganda oli yksi keskeisistä syistä hänen vaalitappiolleen.

Englantia hiottiin House of Cardsin avulla

Facebook on kertonut, että venäläistrollit julkaisivat presidentinvaalin aikaan sivustolla noin 3 000 mainosta, jotka tavoittivat noin 10 miljoonaa ihmistä. Maksimin mukaan Facebook oli tietoinen trolliongelmasta jo vuonna 2014, joten uskottavien käyttäjätilien tekemiseksi piti nähdä vaivaa.

Hän alkoi työskennellä IRA:lle alkuvuodesta 2015. Clinton oli tuolloin jo suosikki demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Maksimin mukaan monet IRA:n työntekijät hioivat englannin kielen taitojaan katsomalla Yhdysvaltain politiikasta kertovaa draamasarjaa House of Cardsia. Jotkut matkustivat jopa Yhdysvaltoihin.

– Kaikki Hillary Clintonissa oli pahaa ja me hyökkäsimme häntä vastaan. Vuodetut sähköpostit, hänen rikkautensa, Maksim luetteli Clintonin virheitä.

– Tavoitteemme ei ollut kääntää amerikkalaisia Venäjää vastaan, vaan heidän omaa hallitustaan vastaan: aiheuttaa levottomuutta, herättää tyytymättömyyttä ja saada Barack Obaman kannatus laskuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?