Ulkomaat

Raqqa romahti lopullisesti: Nämä kuuluisat maamerkit ”puhdistettiin” Isis-taistelijoista – katso satelliittikuva

Julkaistu:

Raqqasta tuli lohduton rauniokaupunki, jossa vaanii edelleen vaaroja, kuten miinoja, pommiansoja ja yksittäisiä Isis-taistelijoita
Yhdysvaltain tukeman kurdijohtoisen liittouman sotilaat juhlivat parhaillaan Isisin pääkaupunkina tunnetun Raqqan ”täydellistä valtausta”, kertoo uutistoimisto Reuters. Tarkkailujärjestö Syrian Observatory for Human Rights on myös vahvistanut valtauksen.

Silminnäkijöiden mukaan kurdisotilaat ovat nostaneet lipun kaupungin stadionin ylle ja juhlineet valtausta ajelemalla ympäriinsä ja huutelemalla iskulauseita autoistaan.


Raqqan valtaus on ollut vain ajan kysymys sen jälkeen, kun Isisin johto hylkäsi kaupungin kuukausia sitten. Viimeiset muutama sata ulkomaista Isis-taistelijaa ovat kuitenkin käyneet raivoisaa kamppailua symbolisesti tärkeistä tukikohdistaan.


Näitä olivat erityisesti kaupungin stadion, sairaala sekä kuuluisa kellotornin liikenneympyrä, jonka lähellä sijaitsivat Isisin tärkeimmät hallintorakennukset ja jossa se järjesti julmia julkisia teloituksia. Kellotornin alue vallattiin jo sunnuntaina, stadion ja sairaala varhain tiistaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Taistelujen aikana Raqqan kansallinen sairaala vapautettiin ja puhdistettiin Deashin palkkasotureista, ja 22 näistä surmattiin, kertoi kurdijohtoisten SDF-joukkojen edustaja Mostafa Bali Reutersille.


SDF:n mukaan stadionilta oli löytynyt poltettuja aseita ja asiakirjoja.


SDF käy yhä yksittäistä laukaustenvaihtoa piileskelevien Isis-taistelijoiden kanssa, kertoi toinen SDF:n edustaja uutistoimisto AFP:lle.

– Puhdistusoperaatio on meneillään mahdollisten nukkuvien solujen löytämiseksi ja miinojen raivaamiseksi, Talal Sello kommentoi.


– Tiedämme, että siellä on vielä omatekoisia pommeja ja pommiansoja alueilla, joita Isis hallitsi, joten SDF jatkaa niiden raivaamista, sanoi puolestaan liittouman amerikkalaisedustaja, eversti Ryan Dillon Reutersille.

Dillonin mukaan liittouma ei ole enää tiistaina tehnyt ilmaiskuja kaupunkiin, mikä myös kertoo vihollisuuksien tyyntymisestä.


Raqqa on kolme vuotta kestäneen Isis-vallan sekä viimeisen vuoden rajujen taistelujen jäljiltä lohduton näky, sillä sen rakennukset on laajoilla alueilla pommitettu raunioiksi. Kaupungista on paennut kymmeniätuhansia asukkaita pohjoiseen pakolaisleireille.


Raqqa oli yksi ensimmäisistä Syyrian kaupungeista, jonka Isis valtasi vuonna 2014 nopean nousunsa aikana.