Ulkomaat

Autopommi surmasi Maltan tunnetuimman tutkivan journalistin – raportoi poliitikkojen korruptioepäilyistä

Julkaistu:

Itsekin toimittajan korruptiosyytösten kohteeksi joutunut Maltan pääministeri tuomitsi murhan ”barbaarisena hyökkäyksenä lehdistönvapautta kohtaan”.
Maltan tunnetuin tutkiva toimittaja Daphne Caruana Galizia, 53, sai maanantaina surmansa, kun hänen autoonsa asetettu pommi räjähti saarivaltion pohjoisosissa sijaitsevan Bidnijan kylän läheisyydessä. Reutersin mukaan Caruana Galizia kirjoitti valtavan suosittua blogia, jossa hän nosti esille muun muassa poliitikkoihin liittyviä korruptioepäilyjä.


Yksi blogissa väärinkäytöksistä syytetty poliitikko on Maltan pääministeri Joseph Muscat, joka tuomitsi naisen murhan kutsuen sitä ”barbaariseksi hyökkäykseksi lehdistönvapautta kohtaan”.

– En aio levätä, ennen kuin näen oikeuden toteutuvan tässä tapauksessa. Maamme ansaitsee oikeutta, Muscat sanoi televisiopuheessaan, jossa hän peräänkuulutti kansallista yhtenäisyyttä.


– Kaikki tietävät, että Caruana Galizia kritisoi minua voimakkaasti sekä poliittisesti että henkilökohtaisesti, mutta kukaan ei voi oikeuttaa tätä barbaarista tekoa millään tavalla. Ainoa vastalääke niille, jotka ovat kokeneet tulleensa parjatuksi, on oikeussali, pääministeri jatkoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muscat aikaisti kesäkuussa vaaleja saadakseen kansalta luottamuslauseen Caruana Galizian esittämien korruptiosyytösten jälkeen. Toimittajan mukaan pienen, Maltalla toimivan pankin asiakirjat osoittivat, että Muscatin vaimo omisti osan panamalaisesta yhtiöstä, josta oli tehty suuria rahasiirtoja azerbaidzhanilaisessa pankissa oleville tileille.


Sekä kesäkuun vaalit voittanut pääministeri että hänen vaimonsa ovat kiistäneet syytökset ja syyttäneet Caruana Galiziaa mustamaalauksesta. Viime aikoina toimittaja oli ottanut blogissaan kohteekseen oppositiopoliitikot.

– Konnia on kaikkialla, minne nyt katsotte. Tilanne on epätoivoinen, Caruana Galizia kirjoitti viimeiseksi jääneessä blogikirjoituksessaan maanantaiaamuna.

Maltan television mukaan toimittaja oli tehnyt kaksi viikkoa sitten poliisille ilmoituksen saamistaan uhkauksista. Niistä viranomaiset eivät kuitenkaan toistaiseksi kertoneet tarkemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

400 000 asukkaan Malta on Euroopan unionin pienin jäsenvaltio.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt