”Ihmelapsi” ja ”musta Messias” – tällainen on Itävallan tuleva 31-vuotias liittokansleri - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Ihmelapsi” ja ”musta Messias” – tällainen on Itävallan tuleva 31-vuotias liittokansleri

Sebastian Kurz brändäsi itsensä ja puolueensa uudelleen ja on nousemassa kaikkien aikojen nuorimmaksi EU-johtajaksi.

16.10.2017 14:02 | Päivitetty 16.10.2017 14:49

Kun 31-vuotias voittaa EU-maan vaalit ja on pian tiettävästi yksi maailman nuorimmista valtiojohtajista, näppärille lempinimille on kysyntää. Itävallan Sebastian Kurzilla niitä riittää, sillä häntä on ehditty uransa aikana jo kutsua sekä ”ihmelapseksi”, ”keisari Kurziksi”, ”mustaksi Messiaaksi” – että ”huijariksi”.

Kurzin johtama Itävallan kansanpuolue ÖVP nappasi sunnuntain vaaleissa voiton noin 30 prosentin ääniosuudella. Kurzin povataan lähes varmuudella nousevan Itävallan liittokansleriksi, vaikka tulevan hallituksen muodostaminen voi aiheuttaa hänelle päänvaivaa äärioikeiston vahvan menestyksen vuoksi.

Kurz kiitti kannattajiaan puheessaan sunnuntaina. Hän ilmoitti haluavansa odottaa lopullista vaalitulosta ennen kuin hän kommentoi suunnitelmiaan tarkemmin.­

– On aika muuttaa tämä maa. Kiitän kaikkia jotka tekivät tämän mahdolliseksi. Olen häkeltynyt, onnellinen ja odotan työskentelyä Itävallan hyväksi, Kurz lausui voitonpuheessaan sunnuntai-iltana.

Nuoresta iästään huolimatta Kurz ei ponnistanut mitenkään yllättäen nuorimmaksi EU-johtajaksi kautta aikojen. Ura on ollut häkellyttävän nousujohteinen jo liki vuosikymmenen ajan.

Keskeytti opinnot

Kurz on lähtöisin keskiluokkaisesta perheestä Wienin esikaupungista, ja hän on insinööri-isän ja opettaja-äidin ainoa lapsi. Hän suoritti koulunsa ja asevelvollisuutensa kuin kuka tahansa itävaltalaisnuori, kunnes suuntasi poliittiselle uralle konservatiivipuolue ÖVP:n riveihin.

Vuonna 2009 hänet valittiin kansanpuolueen nuorisojärjestön johtoon, ja viimeistään siitä lähtien hän kerännyt katetta ihmelapsi-nimitykselle. Hän keskeytti oikeustieteen opintonsa vuonna 2011 satsatakseen poliittiseen uraan, joka urkeni sisäministeriön integraatioasioista vastaavana valtiosihteerinä ja hallituksen jäsenenä.

Itävallan vapauspuolueen FPÖ:n johtaja Heinz-Christian Strache, nykyinen liittokansleri ja sosiaalidemokraattien johtaja Christian Kern sekä ÖVP:n johtaja, ulkoministeri Sebastian Kurz rinta rinnan haastattelussa sunnuntaina.­

Joulukuussa 2013 Kurz nousi 27-vuotiaana maansa nuorimmaksi ulkoministeriksi, missä roolissa hän otti vuoden 2017 alussa vastaan myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajan nuijan. Puolueen johtoon hän nousi viime heinäkuussa ja sitä kautta myös liittokansleriehdokkaaksi.

”Kuuma” ehdokas

Nuori, komea, tukkansa taakse sukiva ja aina viimeisen päälle pukuun sonnustautuva poliitikko jakaa takuuvarmasti mielipiteitä. Kurz ei ole myöskään pitänyt kynttilää vakan alla vaan esiintynyt silmiinpistävän itsevarmasti ja räväkästi.

Vuonna 2010 osavaltiovaaliehdokkaana hän kiersi vaalitilaisuuksia pröystäilevällä Hummer-maastoautolla, joka oli nimetty geil-o-mobiliksi eli ”kiimamobiiliksi”. Myös vaalilause schwartz macht geil (musta on kuumaa) kikkaili saksan kielen sanalla geil, joka voidaan tilanteesta riippuen kääntää mahtavaksi, kuumaksi tai kiimaiseksi.

Vuonna 2011 Kurz (vas.) vastaanotti valtiosihteerin tehtävät ja paikan Itävallan hallituksessa.­

Musta viittaa tässä tapauksessa ÖVP:n perinteiseen tunnusväriin. Tiukkaan mustaan toppiin pukeutuneet ja vaaliesitteitä Kurzin rinnalla jakaneet kauniit naiset eivät jättäneet juuri epäselväksi, mihin geil-sanalla viitattiin. Tilaisuuksissa jaettiin myös mustia kondomeja.

Kääntyi oikealle

Kurzia on verrattu Kanadan Justin Trudeaun ja Ranskan Emmanuel Macronin kaltaisiin nuorekkaisiin johtajiin, ja hänen poliittiset kantansa olivat pitkään varsin liberaalit ja EU-myönteiset. Vuonna 2015 pakolaiskriisi kuitenkin koetteli läpikulkumaa Itävaltaa rajusti, ja Kurz käynnisti muodonmuutoksen, jonka voi tulkita näkökannasta riippuen opportunistiseksi tai nerokkaaksi.

Kurz veti ulkoministerinä tiukkaa linjaa ja ajoi maahantulorajoituksia ja pakolaisten sosiaalitukien leikkauksia. Hän esiintyy mielellään niin sanotun Länsi-Balkanin siirtolaisreitin tukkijana ja vaatii Välimeren yli Eurooppaan yrittävien palauttamista Afrikkaan. Kurz tulkitsi oikein itävaltalaisten mielialat ja hänen suosionsa kasvoi merkittävästi.

Ruuvaamalla ÖVP:n politiikkaa selvästi oikealle hän vei aseet oikeistopopulisteilta, minkä uskotaan olevan yksi syy hänen vaalivoitolleen. Vapauspuolue FPÖ:n närkästynyt johtaja Heinz-Christian Strache yltyi kutsumaan Kurzia jopa ”huijariksi”.

Kurz on seurustellut pitkään tyttöystävänsä Susanne Thierin kanssa. Aiemmin julkisuutta kaihtanut pari äänesti sunnuntaina yhdessä.­

Jakaa mielipiteet

Puoluejohtajana Kurz on brändännyt itsensä tehokkaasti ja likimain kaapannut vallan itselleen, mistä puolestaan juontuvat nimitykset ”keisari” ja ”messias”. Hän hyväksytti puoluekokouksella keväällä muutokset, joilla puoluejohtaja sai lisää valtaa muun muassa virkanimityksiin ja puolueen ohjelman muovaamiseen.

Kurzin kampanjaa on kuvattu Itävallassa kuin poptähden kiertueeksi, jolla hän saattoi pysähtyä jopa tuntikausiksi ottamaan selfie-kuvia nuorten kannattajien keskellä. Valokeilassa olo ei kuitenkaan ole heijastunut hänen yksityiselämäänsä, sillä häntä kuvaillaan tiukasti yksityisyydestään kiinni pitäväksi. Hän esiintyi käytännössä ensi kertaa julkisesti yhdessä pitkäaikaisen tyttöystävänsä Susanne Thierin kanssa vasta viime kesän puoluekokouksessa.

Kurz on muuttanut ÖVP-puoluetta radikaalisti ja jopa nimennyt sen käytännössä uudelleen ”uudeksi ÖVP:ksi”. Puolueen musta tunnusväri on vaihtunut turkoosiin, joten siinä mielessä liikanimi ”musta Messias” ei enää päde Kurzin kohdalla.

Kurzin ÖVP pukeutuu nykyisin turkoosiin. Kannattajat odottivat ensimmäisiä vaalituloksia sunnuntaina Wienissä.­

Selvää on, että puolueen vahva henkilöityminen Kurziin herättää sekä kannatusta että vastustusta. Toisaalta häntä pidetään puolueen pelastajana, koska hän torjui äärioikeiston voiton. Toisaalta Kurzia on arvosteltu yksinvaltiaaksi.

Nähtäväksi jää, millaista linjaa Kurz pienen maan johtajana alkaa vetää esimerkiksi EU:ssa. Kurz ei ole piilotellut erimielisyyksiään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa, ja hän on kehunut Unkarin kovan linjan johtajan Viktor Orbanin toimia rajojen sulkemiseksi, mikä ei välttämättä tee Kurzista suosittua juttukumppania EU-pöydissä. Kurz on kuitenkin huomattavasti EU-myönteisempi kuin natsimainetta yhä kantava vapauspuolue FPÖ, joka kuitenkin saattaa olla Kurzille paras vaihtoehto hallituskumppaniksi.

Lähteet: BBC, AFP, Tageblatt, Merkur, Euronews.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?