Kaliforniassa palaa muukin kuin metsä – tuli tuhonnut useita kannabistiloja: ”Kenelläkään ei ole vakuutusta”

Viljelijöillä ei ole Kaliforniassa vakuutuksia, koska kannabis on liittovaltion laissa kielletty.

Liekit uhkasivat ihmisten koteja Sonomassa 14. lokakuuta 2017.

15.10.2017 16:26

Pohjois-Kalifornian maastopalot ovat tuhonneet useita kannabistiloja Sonoman ja Mendocinon piirikunnissa – viihdekäyttöön tarkoitetun kannabiksen myynnin laillistumisen alla.

Satonsa menettäneille viljelijöille tilanne on katastrofi. Heillä ei ole vakuutuksia, koska kannabis on liittovaltion laissa kielletty.

– Juuri tällä hetkellä kenelläkään ei ole vakuutusta. Heillä saattaa olla vakuutuksia taloistaan, mutta ei sadoistaan, Mendocinon kannabisteollisuusyhdistyksen sihteeri Nikki Lastreto toteaa.

Kaliforniassa kannabista viljelevän ja myyvän yrityksen toimitusjohtaja Derek Peterson sanoo, että kasvattaja voi investoida miljoonia euroja fasiliteetteihin ja sadon kasvattamiseen.

– Jos fasiliteetit tuhoutuvat palossa, moni näistä ihmisistä ei saa mitään taloudellista apua vahingonkorvausvaatimuksesta. Olemassa ei ole mekanismia, joka korvaisi menetykset heille. Se on valtava riski näille ihmisille, hän kertoo.

Myös paljon asuinalueita on tuhoutunut maastopaloissa.

– Tämä palo tuli pahimmalla mahdollisella hetkellä heidän kannaltaan. Minulla on paljon ystäviä, jotka ovat nyt todella isoissa ongelmissa.

Maastopalot ovat aiheuttaneet jo kymmenien ihmisten kuoleman. Kalifornian kannabisteollisuuden tiedottajan Josh Draytonin mukaan vielä on liian aikaista arvioida, kuinka moni osavaltion 10 000-15 000 tilasta on tuhoutunut.

– Tuhosta tulee suurempi kuin kukaan toivoisi sen olevan.

Lääkekannabis on ollut Kaliforniassa laillista vuodesta 1996 lähtien. Viihdekäyttöön tarkoitettu kannabis hyväksyttiin vuonna 2016 järjestetyn äänestyksen seurauksena, ja vähittäismyynti käynnistyy tammikuussa 2018.

Suomessa kannabiksen kasvatus huumausaineeksi on kielletty, samoin sen hallussapito ja käyttö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?