Ulkomaat

Hurrikaani Ophelia etenee Atlantilla kohti Eurooppaa – saattaa tuntua myös Suomessa

Julkaistu:

Matkan varrella heikentyvän Ophelian tuomien sateiden ja tuulten odotetaan moukaroivan pahiten Brittein saaria.
Atlantin valtamerellä möyryää parhaillaan hurrikaani Ophelia, joka on kymmenes perättäinen alueella alkunsa saanut, hurrikaanimittoihin kasvanut myrsky. Edeltäjiinsä nähden sen reitti on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä se lähestyy parhaillaan Eurooppaa.

Yhdysvaltain sää- ja merentutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan Ophelian keskus sijaitsi varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa reilun 1 000 kilometrin päässä lounaaseen Azoreilta. Myrskyn ennustettu reitti kulkee Portugalin ja Espanjan ohi kohti Irlantia ja Britanniaa, jonne sen on arvioitu saapuvan maanantain ja tiistain aikana.

CNN:n mukaan Pohjois-Atlantin meriveden kylmempi lämpötila sekä syöksyvirtaukset saavat aikaan sen, että hurrikaani menettää voimiaan edeltäjiinsä verrattuna. Sen odotetaan silti tuovan mukanaan erittäin voimakkaita tuulia ja sateita.

Ophelia on paljon kauempana pohjoisessa kuin useimmat Atlantilla syntyneet hurrikaanit, minkä vuoksi siihen eivät ole tarttuneet normaalit trooppiset pasaatituulet, jotka työntävät myrskyjä meren yli idästä länttä kohden. Tämän vuoksi se etenee kohti pohjoista ja itää, kohti Eurooppaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weather Channelin mukaan Ophelian etenemisvauhti on alkanut kasvaa, ja sen vaikutusten odotetaan tuntuvan viikonlopun aikana Azoreilla. Myrskyn odotetaan kaksinkertaistavan normaalin sademäärän saarilla, mikä voi synnyttää tulvia.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoo, että Ophelian tarkkaa reittiä koskevat ennusteet ovat vielä epävarmoja. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että myrskyn rippeistä nähdään merkkejä myös Suomen eteläosissa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ophelia tuntuu Suomessa lähinnä tavalliselta syysmatalapaineelta.

Katso tästä perjantain säälähetys:


Ennen tätä Suomeen saapuu vielä toinen voimakkaampi matalapaine, joka kulkee Pohjois-Pohjanmaan yli. Suurimmat matalapaineen mukanaan tuomat sateet osuvat sinne, mutta myös maan keski- ja eteläosiin on odotettavissa voimakkaita, puuskittaisia luoteistuulia maanantain aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt