Tältä kuulostaa Yhdysvaltain diplomaatteja Kuubassa riivannut ääni – AP julkaisi 1. nauhoituksen epäillystä ääniaseesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tältä kuulostaa Yhdysvaltain diplomaatteja Kuubassa riivannut ääni – AP julkaisi 1. nauhoituksen epäillystä ääniaseesta

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan viimeisimmät sen lähetystöön kohdistuneet epäillyt äänihyökkäykset ovat tapahtuneet elokuussa.

Julkaistu: 13.10.2017 11:59

Uutistoimisto AP:n mukaan äänestä on saatu tehtyä useita nauhoitteita, joita Yhdysvaltain laivasto ja turvallisuusviranomaiset parhaillaan tutkivat.

Uutistoimisto AP on saanut haltuunsa nauhoitteen, jolla kuullaan esimerkki Yhdysvaltain Kuuban-suurlähetystön työntekijöitä riivanneesta äänestä. Äänen uskotaan aiheuttaneen heille erilaisia oireita, ja Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät, että kyseessä on jonkinlainen ääniase, jolla tehdään ”akustisia hyökkäyksiä”.

AP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen julkisuuteen levinnyt nauhoite äänestä. Yhdysvaltain ulkoministeriö ei halunnut kommentoida uutistoimistolle äänitteen aitoutta.

Pätkän nauhoitteesta voi kuunnella alla olevalta videolta. Asiantuntijoiden mukaan äänen kuuleminen ei aiheuta fyysistä vahinkoa, kun sitä soitetaan lyhytkestoisesti normaaleilla taajuuksilla tavallisten äänentoistolaitteiden, kuten tietokoneen tai matkapuhelimen, kautta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen myös suoraan Youtubesta tämän linkin kautta.

AP:n mukaan ääninauhaa on käsitelty digitaalisesti äänenvoimakkuutta nostamalla sekä taustamelua häivyttämällä, mutta muutoin siihen ei ole kajottu. Yksityiskohtaisempi tarkastelu paljastaa, että kyse on itse asiassa useammasta päällekkäisestä äänestä.

Toistaiseksi on epäselvää, minkälainen laite on tuottanut alkuperäisen äänen. Oireita saaneet lähetystön työntekijät ovat kertoneet kuulleensa ääntä suurella voimakkuudella toistettuna.

Myöskään äänen ja fyysisten oireiden suoraa yhteyttä ei ole saatu varmistettua. Yhdysvaltojen mukaan lähetystön työntekijät ovat kärsineet muun muassa kognitiivisista ongelmista sekä näkö-, kuulo- ja unihäiriöistä.

”Heillä saattaa olla enemmän tietoa kuin tiedämme tällä hetkellä”

Ulkoministeriön mukaan 22 amerikkalaisen oireet on ”lääketieteellisesti vahvistettu”, ja määrän uskotaan vielä nousevan. Tapaukset alkoivat viime vuonna, ja viimeisin vahvistettu tapaus on elokuulta.

AP:n mukaan äänestä on saatu tehtyä useita nauhoitteita, joita Yhdysvaltain laivasto ja tiedusteluviranomaiset parhaillaan analysoivat.

Kuuba on kiistänyt jyrkästi osuutensa mahdollisiin äänihyökkäyksiin. Yhdysvallat ei ole syyttänyt ketään suoraan, mutta se on kritisoinut Kuuban hallintoa kyvyttömyydestä suojella diplomaatteja.

– Me uskomme, että Kuuban hallitus kykenisi lopettamaan diplomaatteihin kohdistuvat hyökkäykset, Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö John Kelly kertoi torstaina Reutersin mukaan.

Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert puolestaan epäili, että kuubalaiset tietävät hyökkäyksistä enemmän kuin ovat kertoneet.

– Kuuban kaltaisessa pienessä maassa, jossa hallitus saa tietoonsa paljon rajojensa sisäpuolella tapahtuvista asioista, heillä saattaa olla enemmän tietoa kuin tiedämme tällä hetkellä, Nauert sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?