Asiantuntijat uskovat Pohjois-Korean viimeisimmän ja suurimman ydinkokeen horjuttaneen alueen maaperää peruuttamattomalla tavalla.
Punggye-rin ydinkoealueen lähistöllä on mitattu useita maanjäristyksiä sekä -vyörymiä viime päivinä. Viimeisin järistys alueella mitattiin varhain perjantaiaamuna.
Nyt asiantuntijat arvioivat, että aluetta ei voida enää kauaa käyttää ydinkokeiseen. Pohjois-Korea on suorittanut kaikki kuusi ydinkoettaan maan luoteiskulmassa sijaitsevalla vuoristoisella alueella.
– Syyskuun 3. päivän räjähdys oli niin voimakas, että maan alla sijaitsevan testialueen tunneleita on voinut romahtaa, Kim So-Gu Korean seismologisesta instituutista kertoo uutistoimisto Reutersille.
Yllä olevalla videolla kerrotaan Pohjois-Korean tekemästä kuudennestä ydinkokeesta.
Punggye-rin ydinkoealue sijaitsee vuoristoisella seudulla Pohjois-Korean luoteiosassa.
Tutkija uskoo alueen olevan nyt niin epävakaa, että seuraava koeräjäytys voisi tuoda mukanaan radioaktiivisen onnettomuuden riskin. Viimeisimmän kuudennen kokeen räjähdys oli niin voimakas, että se tunnettiin myös Kiinan puoleisessa Yanjiin rajakaupungissa, joka sijaitsee yli 200 kilometrin päässä koealueelta.
Pohjois-Koreaa valvovat satelliitit ovat myös havainneet useita maanvyörymiä koealueella laukauksen jälkeen. Alunperin Punggye-ri valikoitu ydinkokeiden testialueeksi juuri sen takia, että sen tiedettiin olevan vakaata seutua.
– Alue oli vakaa ja siellä oli vain harvoin koettua järistyksiä. Nyt koetut useat pienemmät järistykset viittaavat siihen, että kokeet ovat vahingoittaneet alueen maaperää, Soulin yliopiston professori Hong Tae-kyung sanoo.
Romahtiko tunneli ydinkokeessa?
Etelä-Korean tiedusteluviranomaisten mukaan maan uskotaan valmistelevan nyt ainakin kahta uutta tunnelia ydinkokeita varten.
Ensimmäinen ydinkokeeseen käytetty tunneli suljettiin ensimmäisen räjäytyksen jälkeen, jolloin toiset viisi koetta suoritettiin eri tunnelissa.
Pohjois-Korean ydinkokeet ovat saaneet aikaiseksi voimakasta vastustusta maailmanlaajuisesti.
Viisi koetta kestäneen tunnelin uskotaan romahtaneen kuudennen kokeen seurauksena. Tunneleiden sijasta Pohjois-Korea on jo aiemmin uhannut suorittaa seuraavaksi ydinkokeita maan pinnalla.
Maa on puhunut muun muassa vetypommin räjäyttämisestä ilmakehässä Tyynellä valtamerellä. Ydinkokeiden takia käyttökelvottomaksi muuttuneen maaperän sekä järistysten lisäksi nykyisen koealueen käyttöä voi hillitä lähistöllä sijaitseva aktiivinen tulivuori.
Liki kolme kilometriä korkea Paektu-tulivuori sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla ja se on viimeksi purkautunut vuonna 1903.
Korean ydinkokeiden alkamisen jälkeen asiantuntijat ovat varoitelleet vuoren mahdollisesta purkautumisesta räjäytysten seurauksena.