Ulkomaat

10 vuoden vihanpito ohi: Hamas ja Fatah sopuun, Gaza yhteishallintoon joulukuussa

Julkaistu:

Neuvottelujen yhteishallituksesta on määrä alkaa pian. Palestiinalaisryhmittymät on kutsuttu neuvotteluihin Kairoon reilun viikon kuluttua.
Palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah pääsivät torstaina ainakin alustavaan sopuun vuosikymmenen kestäneen vihanpidon lopettamisesta. Vaikka palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ylisti Kairossa allekirjoitettua sopimusta ”lopulliseksi kahtiajaon päättäväksi sovuksi”, jäi monia asioita edelleen ratkaisematta.

Palestiinalaishallinnon on määrä ottaa Gazan kaista hallintaansa joulukuun alkuun mennessä. Samalla alueelle sijoitetaan 3 000 palestiinalaispoliisia. Hamasilla on piskuisella kaistalla yli 20 000 poliisia.

Abbas itse sanoi matkustavansa pian Gazaan, missä hän ei ole käynyt vuosikymmeneen. Fatahin Gazaa koskevat talouspakotteet puretaan nekin Abbasin mukaan ensi tilassa.

Tärkeä Rafahin rajanylityspaikka Gazan ja Egyptin välillä siirtyy sekin palestiinalaishallinnon valvontaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvottelujen yhteishallituksesta on määrä alkaa pian. Palestiinalaisryhmittymät on kutsuttu neuvotteluihin Kairoon reilun viikon kuluttua. Kummatkin ryhmittymät hyväksyivät jo useita vuosia sitten sopimuksen palestiinalaisalueiden vaaleista, joissa olisi valittava presidentti, parlamentti ja paikallishallinto.

Israel vaati Hamasin riisumista aseista

Vaikka siviilihallinnon siirtämisestä päästiinkin sopuun, pitäisi osapuolten vielä sopia, mitä tapahtuu Hamasin sotilaalliselle siivelle, Ezzedine al-Qassam -prikaateille, johon kuuluu noin 25 000 taistelijaa. Vuoden 2008 jälkeen Hamas on käynyt kolme sotaa Israelia vastaan ja päätynyt sekä EU:n että Yhdysvaltojen terrorijärjestölistalle.

Gazan saarto on kurjistanut alueen yli kahden miljoonan asukkaan elämää: alueella on jatkuva pula muun muassa sähköstä, polttoaineesta ja rakennusmateriaaleista.

Israel muistutti ensimmäisissä kommenteissaan sopimuksesta, että palestiinalaishallinnon on pidettävä kiinni niin sanotun Lähi-idän kvartetin – Yhdysvaltain, YK:n, EU:n ja Venäjän – ehdoista.

– Palestiinalaishallinnon ja Hamasin välisen sovun on pidettävä sisällään sitoutuminen kansainvälisiin sopimuksiin ja kvartetin asettamiin ehtoihin. Niistä ensimmäinen on Israelin tunnustaminen ja Hamasin riisuminen aseista, sanoi Israelin hallituksen edustaja.

Hamas ei ole koskaan tunnustanut Israelia. Abbasin johtama palestiinalaishallinto on sen tehnyt.

Hamasin ja Fatahin välit katkesivat vuonna 2008, kun järjestöt ajautuivat lähelle sisällissotaa Gazassa Hamasin voitettua yllättäen vaalit. Tämän jälkeen Hamasin hallintaan jäi Gaza ja Fatahin Länsiranta.